Κοσμος

Ένας χρόνος από τον θάνατο της Ελισάβετ: Η συγκινητική δήλωση του Καρόλου και η «χαμένη» φωτογραφία

Γιατί ο Κάρολος δεν θα συμμετέχει στις δημόσιες εκδηλώσεις για την επέτειο ενός έτους από τον θάνατο της μητέρας του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η βασίλισσα Ελισάβετ το 1952 στο Κάστρο Μπαλμόραλ
Η βασίλισσα Ελισάβετ το 1952 στο Κάστρο Μπαλμόραλ © Getty Images/Bettmann

Βασίλισσα Ελισάβετ: «Θυμόμαστε όλα όσα σήμαινε για εμάς», αναφέρει ο Κάρολος για την επέτειο ενός έτους από τον θάνατο της μητέρας του

Ένας χρόνος πέρασε από τον θάνατο της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας, της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία πέθανε σαν σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου 2022, σε ηλικία 96 ετών στο Κάστρο Μπαλμόραλ.

Συγκίνηση προκαλεί η δήλωση του βασιλιά Καρόλου για την επέτειο θανάτου της μητέρας του. Ο Κάρολος θα κρατήσει χαμηλό προφίλ και θα περάσει την ημέρα με την Καμίλα στη βασιλική κατοικία στη Σκωτία, αφήνοντας στους Ουίλιαμ και Κέιτ το σημερινό δημόσιο σκέλος των εκδηλώσεων για τον ένα χρόνο από τον θάνατο της Ελισάβετ.

«Με αφορμή την πρώτη επέτειο του θανάτου της αείμνηστης μεγαλειότητάς της και της ενθρόνισής μου, θυμόμαστε με μεγάλη αγάπη τη μακρά ζωή της, τη γεμάτη αφοσίωση υπηρεσία της και όλα όσα σήμαινε για τόσους πολλούς από εμάς», ανέφερε ο Κάρολος σε δήλωσή του.

«Είμαι βαθιά ευγνώμων, επίσης, για την αγάπη και την υποστήριξη που έχει επιδειχθεί στη σύζυγό μου και σε μένα κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, καθώς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σας εξυπηρετήσουμε όλους», είπε ο βασιλιάς Κάρολος, αντηχώντας τα λόγια της μητέρας του ότι «δεσμεύομαι να σας υπηρετώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Σημειώνεται ότι και η βασίλισσα Ελισάβετ είχε κρατήσει χαμηλό προφίλ μετά τον ξαφνικό θάνματο του πατέρα της, του βασιλιά Γεώργιου.

Αποκάλυψε «χαμένο» πορτρέτο της Ελισάβετ

Την επιστολή συνοδεύει ένα πορτρέτο της Ελισάβετ το οποίο επέλεξε ο βασιλιάς και δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ στο ευρύ κοινό.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 16 Οκτωβρίου 1968, στο πλαίσιο μιας επίσημης συνεδρίασης που παραχωρήθηκε στον θρυλικό Cecil Beaton - η τελευταία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει με την αείμνηστη Μεγαλειότητά της πριν πεθάνει.

Παρουσιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων (National Portrait Gallery) τον Νοέμβριο του 1968, αλλά δεν είχε κυκλοφορήσει στο κοινό μέχρι τώρα.

Ο βασιλιάς φαίνεται να επέλεξε τη φωτογραφία αυτή λόγω του υπέροχου - και ελαφρώς παιχνιδιάρικου - βλέμματος στα μάτια της μητέρας του, η οποία ήταν 42 ετών εκείνη την εποχή.

Η δήλωση του Ρίσι Σουνάκ

Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιστάσεις, η επέτειος του θανάτου της Ελισάβετ θα τιμηθεί με κανονιοβολισμούς σε πάρκο του Λονδίνου και στον Πύργο του Λονδίνου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι οι σκέψεις του έθνους θα είναι με τον Κάρολο και την οικογένειά του στην «επίσημη αυτή επέτειο».

«Με την προοπτική ενός έτους, το μέγεθος της υπηρεσίας της εκλιπούσας μεγαλειότητάς της φαίνεται μόνο μεγαλύτερο. Η αφοσίωσή της στα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας φαίνεται βαθύτερη. Και η ευγνωμοσύνη μας για μια τόσο εξαιρετική ζωή καθήκοντος και αφοσίωσης, συνεχίζει να μεγαλώνει», δήλωσε ο Σούνακ.

Και κατέληξε: «Ο δεσμός μεταξύ της χώρας και του μονάρχη είναι ιερός. Θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που αυτή η αξιοσημείωτη κληρονομιά της υπηρεσίας - και αυτός ο αξιοσημείωτος δεσμός - συνεχίζει να αυξάνεται σήμερα υπό τη βασιλεία της Αυτού Μεγαλειότητας του βασιλιά».

Με πληροφορίες από Reuters, Daily Mail

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ