Κοσμος

Προσοχή συνιστά ο Καναδάς στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ

«Να ελέγχετε την τοπική νομοθεσία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άτομο μέσα σε αυτοκίνητο κρατά σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
© Unsplash / Jan Budomo

Καναδάς: Η οδηγία στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα για τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ - Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών για την οδηγία

Η κυβέρνηση του Καναδά προειδοποίησε την Τρίτη (29.8) τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που σκοπεύουν να μεταβούν στις ΗΠΑ για τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε κάποιες πολιτείες.

Συγκεκριμένα η Οτάβα συνιστά στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να «ελέγξουν την τοπική νομοθεσία» της πολιτείας όπου επιθυμούν να ταξιδέψουν, κάνοντας λόγο για «νόμους και πολιτικές που ενδέχεται να τα επηρεάσουν». Η προειδοποίηση αναρτήθηκε στον ιστότοπο του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών. Συνήθως αυτού του είδους οι συστάσεις γίνονται για χώρες που είναι γνωστό ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος και η Ουγκάντα.

Όταν ρωτήθηκε για την προειδοποίηση, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, υπογράμμισε ότι η απόφαση δεν είναι πολιτική. «Έχουμε κυβερνητικούς αξιωματούχους, δουλειά των οποίων είναι να παρατηρούν προσεκτικά τι συμβαίνει στον κόσμο και να ελέγχουν αν υπάρχουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι για συγκεκριμένες ομάδες Καναδών» εξήγησε. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Φρίλαντ πρόσθεσε ότι «κάθε καναδική κυβέρνηση (…) πρέπει να βάζει στο επίκεντρο όλων όσων κάνει το συμφέρον και την ασφάλεια κάθε Καναδού και κάθε ομάδας Καναδών. Αυτό κάνουμε τώρα».

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες «στην προώθηση της ανεκτικότητας, της συμπερίληψης, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας», ενώ παράλληλα στηρίζει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Οι ΗΠΑ είναι ο πρώτος ταξιδιωτικός προορισμός των Καναδών

Στον Καναδά, μια χώρα με περίπου 40 εκατ. κατοίκους, η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ μετρά περίπου ένα εκατομμύριο άτομα, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Οι ΗΠΑ είναι ο πρώτος ταξιδιωτικός προορισμός των Καναδών, με 2,8 εκατ. επισκέψεις να έχουν καταγραφεί μόνο τον Ιούνιο. Η προειδοποίηση της Οτάβα εκδόθηκε σε μια περίοδο που στις ΗΠΑ εντείνεται η ρητορική κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων: συντηρητικοί βουλευτές έχουν προτείνει πολλούς νόμους που τα επηρεάζουν, ενώ γίνονται μποϊκοτάζ κατά καταστημάτων ή εταιρειών που στηρίζουν τα δικαιώματά τους.

Εξάλλου τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε για πρώτη φορά σε κάποιες επιχειρήσεις να αρνούνται να εξυπηρετήσουν τους πελάτες που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για θρησκευτικούς λόγους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα
Επιμένει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας: «Δεν παραβίασα το Σύνταγμα επειδή χρησιμοποίησα άλλο όνομα»

«Ως άνθρωπος έχω δικαίωμα να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι και δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος», λέει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.