Κοσμος

Η FIDE απαγορεύει τη συμμετοχή τρανς γυναικών σε διεθνή σκακιστικά τουρνουά

Μεθοδεύεται διετής αποκλεισμός από τη Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία - Το σκεπτικό της απόφασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία: Ετοιμάζεται απαγόρευση συμμετοχής τρανς γυναικών στα ανταγωνιστικά τουρνουά σκακιού για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Αλλάζει η πολιτική της FIDE σχετικά με τη συμμετοχή τρανς σκακιστών και σκακιστριών © Unsplash+

Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία: Ετοιμάζεται απαγόρευση συμμετοχής τρανς γυναικών στα ανταγωνιστικά τουρνουά σκακιού για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία αποφάνθηκε ότι οι τρανς γυναίκες δεν μπορούν να αγωνιστούν στις επίσημες σκακιστικές διοργανώσεις της για γυναίκες, έως ότου γίνει ανασκόπηση της κατάστασης από τους αξιωματούχους της.

Η απόφαση της ομοσπονδίας FIDE με έδρα τη Λωζάνη στην Ελβετία, δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα και έχει προκαλέσει κριτική από ομάδες υπεράσπισης και υποστηρικτές των δικαιωμάτων των τρανς.

Η FIDE είπε ότι η ίδια και οι ομοσπονδίες - μέλη της λαμβάνουν όλο και περισσότερα αιτήματα αναγνώρισης από παίκτες που προσδιορίζονται ως τρανς και ότι η συμμετοχή των τρανς γυναικών θα εξαρτηθεί από την ανάλυση μεμονωμένων περιπτώσεων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

«Η αλλαγή φύλου είναι μια αλλαγή που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση ενός παίκτη και στη μελλοντική καταλληλότητα για τουρνουά, επομένως μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρχει σχετική απόδειξη της αλλαγής που παρέχεται», ανέφερε η ομοσπονδία.

«Σε περίπτωση που το φύλο αλλάξει από άνδρα σε γυναίκα, ο παίκτης δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε επίσημες εκδηλώσεις FIDE για γυναίκες, έως ότου ληφθεί περαιτέρω απόφαση», ανέφερε.

Αναγνώρισε ότι τα ερωτήματα σχετικά με τους τρανς παίκτες ήταν ένα «εξελισσόμενο ζήτημα για το σκάκι» και ότι «ίσως χρειαστεί να αναπτυχθεί περαιτέρω πολιτική στο μέλλον, σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία».

Το σκάκι και η διαμόρφωση πολιτικών για τους τρανς αθλητές

Η είδηση της απόφασης έρχεται καθώς η ομοσπονδία φιλοξενεί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στο Αζερμπαϊτζάν, όπου συμμετέχουν κορυφαίοι παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του Νο 1 της κατάταξης, Μάγκνους Κάρλσεν.

Η ομοσπονδία έχει ανοιχτούς αγώνες που επιτρέπουν τη συμμετοχή όλων των παικτών, καθώς και εξειδικευμένες κατηγορίες για γυναίκες, νεαρές παίκτριες, ακόμα και υπολογιστές.

Πολλά αθλήματα που περιλαμβάνουν έντονη σωματική δραστηριότητα, κάτι που δεν το κάνει το σκάκι, βρίσκονται στο επίκεντρο του τρόπου διαμόρφωσης πολιτικών για τους τρανς αθλητές τα τελευταία χρόνια.

Η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας συντάχθηκε με τα διοικητικά όργανα του στίβου και της κολύμβησης, ως κορυφαία ολυμπιακά αθλήματα που αντιμετωπίζουν το ζήτημα των τρανς αθλητών.

Τον περασμένο μήνα, η ομοσπονδία ποδηλασίας αποφάσισε ότι οι διεμφυλικές αθλήτριες που έκαναν φυλομετάβαση μετά την εφηβεία των ανδρών δεν θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ