Ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα ερευνάται για «παράνομη χρηματοδότηση» κομμάτων
Προβλέπονται ποινές δυο ως τεσσάρων ετών φυλάκισης
Ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα ερευνάται για «παράνομη χρηματοδότηση» κομμάτων - Προβλέπονται ποινές δυο ως τεσσάρων ετών φυλάκισης
Η εισαγγελία της Κόστα Ρίκα άρχισε να διενεργεί έρευνα σε βάρος του προέδρου Ροδρίγο Τσάβες και του υπουργού Εξωτερικών Αρνόλντο Αντρέ στο πλαίσιο υπόθεσης φερόμενης «παράνομης χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων», ανέφεραν χθες Τετάρτη ΜΜΕ της χώρας της κεντρικής Αμερικής.
Η έρευνα αφορά «φερόμενη παράλληλη δομή εκλογικής χρηματοδότησης του Κόμματος Κοινωνικής και Δημοκρατικής Προόδου» (Partido Progreso Social Democrático, PPSD, κυβερνών) κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2022, που οδήγησε τον κ. Τσάβες στην προεδρία, ανέφερε η εφημερίδα La Nación, επικαλούμενη πηγές της στην εισαγγελία.
Εκτός του προέδρου και του επικεφαλής της κοσταρικανής διπλωματίας, η βουλεύτρια και πρόεδρος του PPSD Λους Μάρι Αλπίσαρ βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο.
Η εισαγγελία έκανε έφοδο χθες στα γραφεία δικηγορικής εταιρείας, της Lexincorp, στη Σαν Χοσέ, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι ο υπουργός Εξωτερικών.
Τι ποινή προβλέπεται από τον κώδικα της Κόστα Ρίκα
Ο κοσταρικανός ποινικός κώδικας προβλέπει ποινές δυο ως τεσσάρων ετών φυλάκισης «για οποιονδήποτε συγκεντρώνει κεφάλαια για πολιτικό κόμμα χωρίς να είναι εξουσιοδοτημένος από τον ταμία του κόμματος».
Η έρευνα αυτή είναι η τρίτη που άρχισε να διενεργείται σε βάρος του κ. Τσάβες μέσα σε έναν μήνα. Την 1η Αυγούστου, η εισαγγελία άρχισε έρευνα για την εμπλοκή του προέδρου σε φερόμενη «άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος».
Η συγκεκριμένη έρευνα άρχισε έπειτα από προσφυγή στη δικαιοσύνη του τραπεζίτη και επιχειρηματία Λεονέλ Μπαρούχ. Ο κ. Μπαρούχ είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κοσταρικανής τράπεζας Corporación BCT και μέλος του ΔΣ του ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης CR Hoy, το οποίο έχει επικριθεί δημόσια από τον κ. Τσάβες.
Ενώ τη 17η Ιουλίου, η εισαγγελία άρχισε έρευνα για φερόμενη «κατάχρηση εξουσίας» του προέδρου συνδεόμενη με αδίκημα «σε βάρος των δημόσιων οικονομικών».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Washington Post περιγράφει τις δραματικές ώρες πριν τις οριστικές αποφάσεις
Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία και οι έντονες χιονοπτώσεις δημιουργούν ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες
Aρκετές και απροσδόκητες οι οικονομικές πιέσεις
Ο ιρανικός λαός έχει τεράστια ιστορία πίσω του και έχει επιβιώσει από πολλά δεινά
Οκτώ μέλη πληρώματος και τρεις επιβάτες, μέλη του προσωπικού του υπουργείου, ανάμεσα στους νεκρούς
Στα «χαρακώματα» Ευρώπη και Τραμπ
Οι γαλλικές αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις έρευνες μέχρι τον εντοπισμό τους.
Εκτάκτως στη Λάρνακα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Κώστας Φυτιρής
Η κηδεία της θα τελεστεί τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών
Αν δεν υπάρξει λύση, οι δασμοί θα ανέρχονται στο 25% από την 1η Ιουνίου.
Ο Τραμπ προσκάλεσε την Ελλάδα και Κύπρο
Απαιτείται η επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών της Mercosur, Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Στο Κίεβο ο χειμώνας είναι μέρος του πολέμου - το κρύο, το σκοτάδι, η έλλειψη ενέργειας λειτουργούν ως βασικά εργαλεία πίεσης. «Η Ουκρανία έχει μπει σε μια φάση πολέμου φθοράς», λέει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
Ο Τραμπ επιβάλει δασμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες - Σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου
Η κατάθεση αποκαλύπτει σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας
Ο συριακός στρατός ζήτησε από τους αμάχους να απομακρυνθούν από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της επαρχίας Ράκα
Μάλιστα,το βίντεο τραβήχτηκε από την πριγκίπισσα Λίλιμπετ
Στο κέντρο της Λάρνακας βρίσκονται ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις
Στους προσκληθέντες και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι
Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Δανία και τη Γροιλανδία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.