Κοσμος

Μυστήριο με «εξωγήινο όπλο» 3.000 ετών που βρέθηκε στην Ελβετία

Συναρπάζει το διαστημικό, προϊστορικό όπλο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αιχμή βέλους φτιαγμένη από μετεωρίτη βρέθηκε στην Ελβετία
Αιχμή βέλους φτιαγμένη από μετεωρίτη βρέθηκε στην Ελβετία © Daily Mail

«Εξωγήινο» όπλο που κατασκευάστηκε πριν από 3.000 χρόνια βρέθηκε στην Ελβετία

Ένα όπλο ηλικίας 3.000 ετών, κατασκευασμένο από «εξωγήινο σίδηρο» ανακαλύφθηκε στο Mörigen της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βέρνης βρήκαν αιχμή βέλους, η οποία είχε κατασκευαστεί από μετεωρίτη, σε αρχαιολογικό χώρο της εποχής του χαλκού.

Οι γεωλόγοι εξέτασαν τη σύνθεση του ευρήματος και βρήκαν ότι μεταξύ άλλων αποτελείται από το αλουμίνιο-26, το οποίο κάποτε ήταν άφθονο στο πρώιμο ηλιακό σύστημα, αλλά δεν απαντάται φυσικά στη Γη.

Η αιχμή βέλους έχει μήκος 3,81 εκατοστά και ζυγίζει μόλις 2,89 γραμμάρα.

Από την Εσθονία το υλικό του εμετωρίτη;

Οι ερευνητές πίστευαν αρχικά ότι ο διαστημικός βράχος που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του όπλου προήλθε από τον μετεωρίτη Twannberg που συνετρίβη στην Ελβετία πριν από περίπου 160.000 χρόνια.

Ωστόσο, περαιτέρω ανάλυση μετεωριτών με την ίδια σύνθεση διαπίστωσε ότι δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Μόνο τρεις μετεωρίτες με τον ίδιο συνδυασμό μετάλλων έχουν πέσει στη Γη περίπου την ίδια εποχή στην Ευρώπη: ένας στην Τσεχική Δημοκρατία, ένας άλλος στην Ισπανία και ο τρίτος στην Εσθονία.

Η ομάδα των επιστημόνων πιστεύει ότι ο διαστημικός βράχος της Εσθονίας είναι ο πιθανότερος υποψήφιος. Η Εσθονία απέχει πάνω από 2.253 χιλιόμετρα από την Ελβετία.

Πώς το ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους για να ελέγξουν τη σύνθεση του βέλους, συμπεριλαμβανομένων εικόνων από μικροσκόπιο, ακτινών Χ και αναλύσεων με ακτινοβολία υψηλής ενέργειας.

Το αιχμηρό κομμάτι φτιάχτηκε από έναν σιδερένιο μετεωρίτη, ο οποίος αποτελείται κυρίως από καμασίτη και ταενίτη, ορυκτά που βρίσκονται στη Γη επειδή έπεσαν από το διάστημα.

Οι σιδερένιοι μετεωρίτες προέρχονται από τους πυρήνες αρχαίων πλανητών που καταστράφηκαν πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια από καταστροφικά γεγονότα πρόσκρουσης κατά τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος.

«Το στυλ της σιδερένιας αιχμής βέλους μοιάζει έντονα με αυτό των χάλκινων αιχμών βέλους από το ίδιο συγκρότημα ευρημάτων, παρόλο που η διαδικασία κατασκευής ήταν πολύ διαφορετική», ανέφερε η ομάδα στη μελέτη.

«Το προσκολλημένο οργανικό υλικό, πλούσιο σε άνθρακα, αποτελείται πιθανότατα από υπολείμματα πίσσας, ενδεχομένως ξύλου, υποδεικνύοντας ότι στερεώθηκε σε ένα βέλος σε κάποιο σημείο».

Ενώ η αιχμή του βέλους είχε αρχικά βρεθεί στη λίμνη του Μπιέλ κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ήταν... ξεχασμένη στο Μουσείο Ιστορίας της Βέρνης, όπου «ανακαλύφθηκε» εκ νέου και εξετάστηκε.

Με πληροφορίες από Daily Mail

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ