- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Kαναδάς: Πώς το φετινό καλοκαίρι κάηκαν εκατομμύρια στρέμματα δάσους
Από τα 28,6 εκατομμύρια στρέμματα που έχουν καεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη χώρα, περισσότερα από 11,6 εκατομμύρια στρέμματα βρίσκονται στο Κεμπέκ
Καναδάς: Το καλοκαίρι του 2023 καταγράφηκαν οι χειρότερες πυρκαγιές στα χρονικά της χώρας πλήττοντας βαρύτατα την οικονομία.
Το καλοκαίρι του 2023 καταγράφηκαν οι χειρότερες πυρκαγιές στον Καναδά πλήττοντας όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την τουριστική βιομηχανία σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάκαμψή της από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της πανδημίας. Από τα 28,6 εκατομμύρια στρέμματα που έχουν καεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη χώρα, περισσότερα από 11,6 εκατομμύρια στρέμματα βρίσκονται στο Κεμπέκ. Η περίοδος των πυρκαγιών διαρκεί συνήθως από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο: φέτος, ξεκίνησε τον Μάιο με μαζικές εκκενώσεις στην Αλμπέρτα και στη Νέα Σκοτία, και στη συνέχεια στο Κεμπέκ και σε τμήματα του βόρειου Οντάριο. Στην κεντρική Βritish Columbia, πέθανε 9χρονο παιδί από άσθμα που επιδεινώθηκε από τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς, ενώ τρεις πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους σε διαφορετικές επαρχίες.
Εκτός από μερικές ημέρες μειωμένης ποιότητας του αέρα, οι μεγάλες καναδικές πόλεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες από τις πυρκαγιές που εντοπίζονται στις βόρειες και πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Αυτές οι περιοχές έχουν προσελκύσει τα τελευταία χρόνια ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται για υπαίθριες εμπειρίες: η υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργεί καινούργιες τουριστικές εστίες στα βόρεια, κοντά σε ποτάμια και καταρράκτες.
Ομοσπονδιακά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Ένωση Τουριστικής Βιομηχανίας του Καναδά δείχνουν ότι ο τουρισμός αντιπροσώπευε, το 2019, το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Καναδά —44 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά— αλλά, εξαιτίας της πανδημίας, το ποσοστό μειώθηκε στο μισό για να ανακάμψει στα 37,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέρυσι, σχεδόν 9,5 εκατομμύρια Αμερικανοί ταξίδεψαν στον Καναδά, ενώ άλλα 3,3 εκατομμύρια προέρχονταν κυρίως από τη Βρετανία, το Μεξικό, την Ινδία, τη Γαλλία και την Κίνα. Σύμφωνα με το Destination Canada, έναν κρατικό οργανισμό μάρκετινγκ, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες είναι το πιο σημαντικό δημογραφικό στοιχείο για την τουριστική βιομηχανία του Καναδά, με τα διεθνή ποσοστά επισκεψιμότητας να αναμένεται να ανακάμψουν έως το 2026 και οι τουριστικές δαπάνες έως το 2024. Αν βεβαίως οι φωτιές δεν χαλάσουν τα σχέδια: φέτος μονοπάτια πεζοπορίας και κάμπινγκ επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές οι οποίες έσβησαν προς το παρόν επειδή έβρεξε.
Καναδάς: Στήριξη από την κυβέρνηση της χώρας στις επιχειρήσεις που έπληξε η φωτιά
Η κυβέρνηση του Κεμπέκ προσφέρει στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές οικονομική στήριξη μέσω προγραμμάτων εγγυημένων δανείων, συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων. Αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται με χρήματα: φέτος, περίπου 30.000 κάτοικοι της Αλμπέρτα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους τον Μάιο, νωρίς στην εποχή των πυρκαγιών. Δεν ήταν η πρώτη φορά: πριν από δύο χρόνια το καταστροφικό κύμα καύσωνα προκάλεσε 619 θανάτους. Στις εκτεταμένες πυρκαγιές του 2021, συμπεριλαμβανομένης μιας που κατέστρεψε την αγροτική πόλη Lytton, σκοτώθηκαν δύο άτομα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τις δασικές πυρκαγιές είναι η απώλεια των «φυσικών οροσήμων» του καναδικού τοπίου που συνεχίζεται από το 1989 όταν χάθηκαν 76.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, μια χερσαία έκταση ίση με τη Νότια Κορέα. Εκτός από το ότι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων, οι οικολογικές καταστροφές και η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν οι πυρκαγιές έχουν επιπτώσεις στο ανθρώπινο περιβάλλον. Κινέζοι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις πυρκαγιές του Καναδά φέτος έφτασαν περίπου το 1 δισεκατομμύριο τόνους, χώρια το μεθάνιο και τα οξείδια του αζώτου. Οι φωτιές στον Καναδά αποτελούν παγκόσμιο περιβαλλοντικό γεγονός το οποίο επηρεάζει αρνητικά το κλίμα και την ποιότητα του αέρα. Σύμφωνα με τους Global Times τα σωματίδια και τα αέρια από τις πυρκαγιές έφτασαν στη Σκανδιναβική Χερσόνησο στην Ευρώπη στις 25 Μαΐου, εξαπλώθηκαν στην Ισλανδία και τη Γροιλανδία στις 8 Ιουνίου και επηρέασαν την ηπειρωτική Ευρώπη στις 26 Ιουνίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.