Κοσμος

Twitter: Ομαδική αγωγή πρώην εργαζομένων για αποζημιώσεις ύψους 500 εκατ. δολαρίων

O Έλον Μασκ απέλυσε περισσότερο από το μισό εργατικό δυναμικό για περικοπές εξόδων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Twitter: Ομαδική αγωγή πρώην εργαζομένων για αποζημιώσεις ύψους 500 εκατ. δολαρίων
© CHRISTIAN MARQUARDT / POOL / EPA

Twitter: Απολυμένοι εργαζόμενοι μηνύουν τον τεχνολογικό κολοσσό για οφειλές 500 εκατ. δολαρίων σε αποζημιώσεις.

Το Twitter κατηγορείται ότι αρνείται να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 500 εκατ. δολαρίων σε χιλιάδες υπαλλήλους που απολύθηκαν μετά την πολύκροτη εξαγορά της εταιρείας από τον Έλον Μασκ.

Η Κόρτνεϊ ΜακΜίλιαν, η οποία επέβλεπε τα προγράμματα παροχών προς τους εργαζομένους του Twitter ως «επικεφαλής των συνολικών ανταμοιβών» πριν απολυθεί τον Ιανουάριο, κατέθεσε την προτεινόμενη ομαδική αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.

Η ΜακΜίλιαν ισχυρίζεται ότι στο πλαίσιο ενός προγράμματος αποζημίωσης που δημιούργησε το Twitter το 2019, στους περισσότερους εργαζόμενους υποσχέθηκαν δύο μήνες του βασικού μισθού τους συν μία εβδομάδα μισθού για κάθε πλήρες έτος υπηρεσίας, εάν απολύονταν. Στα ανώτερα στελέχη, όπως η ίδια, οφείλονταν έξι μήνες βασικού μισθού, σύμφωνα με την αγωγή.

Όμως το Twitter κατέβαλε στους απολυμένους εργαζόμενους αποζημίωση ενός μισθού το μέγιστο, ενώ πολλοί από αυτούς δεν έλαβαν τίποτα, σύμφωνα με την ΜακΜίλιαν.

Η αγωγή κατηγορεί το Twitter και τον Μασκ για παραβίαση ομοσπονδιακού νόμου που ρυθμίζει τα προγράμματα παροχών προς τους εργαζομένους. Σε βάρος του τεχνολογικού κολοσσού έχουν ήδη κατατεθεί μηνύσεις για μη καταβολή αποζημίωσης, αλλά οι υποθέσεις αυτές αφορούν αξιώσεις για παραβίαση σύμβασης και όχι τον νόμο περί παροχών. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι έχει πληρώσει τους πρώην υπαλλήλους στο ακέραιο.

Το Twitter απέλυσε περίπου 3.700 υπαλλήλους στις αρχές Νοεμβρίου, περισσότερο από το μισό εργατικό δυναμικό του, στην προσπάθεια του Μασκ να περιορίσει το λειτουργικό κόστος, ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι στη συνέχεια παραιτήθηκαν.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, δεκάδες πρώην εργαζόμενοι κατηγόρησαν το Twitter για διάφορες νομικές παραβιάσεις που προέκυψαν από την εξαγορά της εταιρείας από τον Μασκ, μεταξύ άλλων για στοχευμένες απολύσεις γυναικών και για μη καταβολή της συμφωνηθείσας αποζημίωσης. Κατά του Twitter έχουν κατατεθεί τουλάχιστον τρεις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες εργαζόμενοι απολύθηκαν επειδή επέκριναν την εταιρεία, προσπάθησαν να οργανώσουν απεργία και για άλλες κινήσεις οι οποίες προστατεύονται από την ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία.

Μια εκκρεμής αγωγή που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα κατηγορεί το Twitter ότι δεν κατέβαλε επίσης εκατομμύρια δολάρια σε μπόνους που οφείλει στους υπόλοιπους υπαλλήλους. Το Twitter δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί δεν έχουν βάση.

*Με πληροφορίες από Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ