Κοσμος

Τι έχει γίνει με τους ρώσους στρατηγούς - Τουλάχιστον ένας έχει συλληφθεί

Όργιο φημολογίας και αντικρουόμενες πληροφορίες στον απόηχο της ανταρσίας της Wagner

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Γιατί εξαφανίστηκαν οι στρατηγοί του Πούτιν μετά την ανταρσία της Wagner - Τουλάχιστον ένας έχει συλληφθεί - Απών και ο «στρατηγός Αρμαγεδδών».
Οι ρώσοι στρατηγοί Σουροβίκιν και Σοϊγκού - Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εκκαθαρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις © EPA/Gavriil Grigovov/Sputnik/Kremlin

Ρωσία: Γιατί εξαφανίστηκαν οι στρατηγοί του Πούτιν μετά την ανταρσία της Wagner - Τουλάχιστον ένας έχει συλληφθεί - Απών και ο «στρατηγός Αρμαγεδδών».

Οι ρώσοι στρατηγοί των ανώτατων κλιμακίων της στρατιωτικής ιεραρχίας έχουν εξαφανιστεί μετά την σύντομη ανταρσία της Wagner με στόχο την ανατροπή της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, εν μέσω της προσπάθειας που καταβάλλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν να επανακτήσει το κύρος του.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τουλάχιστον ένας από τους στρατηγούς αυτούς έχει συλληφθεί.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ δεν έχει εμφανισθεί δημόσια ή στην κρατική τηλεόραση μετά την ανταρσία του περασμένου Σαββάτου όταν ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ζήτησε την παράδοση του Γκερασίμοφ. Ούτε έχει μνημονευθεί σε ανακοινώσεις Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας μετά τις 9 Ιουνίου.

Ο 67χρονος Γκερασίμοφ είναι ο στρατιωτικός διοικητής των επιχειρήσεων του πολέμου στην Ουκρανία και ο χειριστής της μίας από τις τρεις «πυρηνικές βαλίτσες» της Ρωσίας, σύμφωνα με δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές.

Απών είναι και ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο «στρατηγός Αρμαγεδδών» λόγω της τακτικής του στον πόλεμο στην Συρία, ο οποίος είναι υποδιοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Δημοσίευμα των New York Times, που βασίζεται σε πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, αναφέρει ότι ήταν σε γνώση της ανταρσίας πριν από την εκδήλωσή της και οι ρωσικές αρχές ερευνούν αν υπήρξε συνεργός.

Το Κρεμλίνο υποβάθμισε τις πληροφορίες του δημοσιεύματος κάνοντας λόγο για «εικασίες και κουτσομπολιά».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Σουροβίκιν υποστήριζε τον Πριγκόζιν, αλλά οι δυτικές υπηρεσίες Πληροφοριών δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα αν συνέδραμε στην ανταρσία κατά οποιονδήποτε τρόπο.

Η αγγλόφωνη έκδοση της Moscow Times και ένας στρατιωτικός blogger μετέδωσαν την πληροφορία ότι ο Σουροβίκιν έχει συλληφθεί, ενώ άλλοι ρώσοι στρατιωτικοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι αυτός και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί ανακρίνονται από τις υπηρεσίες Πληροφοριών και Ασφαλείας FSB για να εξακριβωθεί η αφοσίωσή τους.

Το Reuters δεν έχει κατορθώσει να επιβεβαιώσει αν ο Σουροβίκιν όντως έχει συλληφθεί ή εξετάζεται μαζί με άλλους στο πλαίσιο ελέγχου ρουτίνας.

Κύμα εκκαθαρίσεων στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις;

Το Rybar, κανάλι στο Telegram, που ανήκει σε έναν πρώην αξιωματούχο των υπηρεσιών Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, μετέδωσε ότι κύμα εκκαθαρίσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το Rybar, οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να εκκαθαρίσουν μέλη του στρατιωτικού προσωπικού που επέδειξαν «έλλειψη αποφασιστικότητας» για την καταστολή της ανταρσίας, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι τμήματα των ενόπλων δυνάμεων δεν έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να σταματήσουν την προέλαση των δυνάμεων της Wagner κατά τις πρώτες φάσεις της ανταρσίας.

«Η ένοπλη ανταρσία της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας έγινε το πρόσχημα για μαζικές εκκαθαρίσεις στις τάξεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», σύμφωνα με το Rybar.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει μεταβολές στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία διαχειρίζεται τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα προκαλέσει αναταραχή στις τάξεις του στρατεύματος σε μία στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί να επικεντρωθεί στην ουκρανική αντεπίθεση.

Κερδισμένοι και χαμένοι από την ανταρσία της Wagner

Ορισμένοι ρώσοι και δυτικοί στρατιωτικοί και πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, βετεράνος σύμμαχος του Πούτιν, την ανατροπή του οποίου, μαζί με του Γκερασίμοφ, επιζητούσε ο Πριγκόζιν καταγγέλλοντας την ανικανότητά τους, είναι πιθανόν ότι είναι πλέον ασφαλέστερος στο πόστο του.

«Πιστεύω ότι ο Πριγκόζιν περίμενε ότι κάτι θα γινόταν με τον Σοϊγκού και τον Γκερασίμοφ, ότι ο Πούτιν θα ενεργούσε προς όφελός του», έγραψε στο Twitter ο Michael Kofman, ρώσος στρατιωτικός αναλυτής του Carnegie Endowment.

«Αντίθετα, η ανταρσία του Πριγκόζιν είναι πιθανόν ότι τους διασφάλισε στα πόστα τους, παρά το γεγονός ότι θεωρούνται ευρέως τόσο ανίκανοι, όσο και απεχθείς στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο στρατηγός Βίκτορ Ζολότοφ, επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς και κάποτε σωματοφύλακας του Πούτιν, φαίνεται ότι ανήκει στην ομάδα των κερδισμένων, αφού εμφανίσθηκε δημόσια για να δηλώσει ότι οι άνδρες του είναι έτοιμοι «να πολεμήσουν μέχρι θανάτου» για να υπερασπισθούν την Μόσχα από την Wagner.

Ο Ζολότοφ μίλησε επίσης για την πιθανότητα εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς με βαρέα όπλα και τανκς μετά την ανταρσία.

Υποπτη είναι η απουσία του Γκερασίμοφ από την εκδήλωση κατά την οποία ο Πούτιν ευχαρίστησε τον στρατό που απέτρεψε τον εμφύλιο πόλεμο, την ώρα που ο Σοϊγκού έχει κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις έκτοτε.

Ο Σουροβίκιν, ο υποδιοικητής του Γκερασίμοφ, έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του το Σάββατο, κατά την εξέλιξη της ανταρσίας, σε βίντεο κατά το οποίο καλούσε τον Πριγκόζιν να σταματήσει. Το βίντεο αυτό συνοδεύτηκε από πλήθος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ήθελαν τον ρώσο στρατηγό μεθυσμένο ή υπό το κράτος εξαναγκασμού.

Η Dara Massicot, ειδική για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις της RAND Corporation , δήλωσε ότι κάτι είναι περίεργο σε αυτό το βίντεο, στο οποίο ο Σουροβίκιν έχει στα γόνατά του ένα αυτόματο.

«Το πρόσεξα πριν από λίγες μέρες, κάτι είναι off εδώ. Δεν φοράει τα διακριτικά του...30+ χρόνια στον Στρατό και δεν τα φοράει, ούτε τη νύκτα; Οχι» έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ρωσικών μέσων και bloggers που δεν επικαλούνται συγκεκριμένες πηγές, ο Σουροβίκιν κρατείται στην φυλακή Λεφόρτοβο της Μόσχας.

Ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, καλά δικτυωμένος δημοσιογράφος, δήλωσε - χωρίς να αναφέρει πηγές - ότι ο Σουροβίκιν δεν έχει έρθει σε επαφή με την οικογένειά του από το Σάββατο και ότι οι σωματοφύλακές του έχουν επίσης σιωπήσει.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος έκανε συνεχείς επιθέσεις εδώ και μήνες κατά του Σοϊγκού και του Γκερασίμοφ για την ανικανότητά τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, επαινούσε παράλληλα τον Σουροβίκιν που είναι ευρέως «σεβαστός» στον στρατό για τις επιδόσεις του στην Τσετσενία και την Συρία.

Ο Σουροβίκιν υπήρξε για ένα διάστημα διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία πριν αντικατασταθεί από τον Γκερασίμοφ. Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι ένας αποτελεσματικός χειριστής, ο οποίος έχει παρουσιασθεί από ορισμένους ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές ως μελλοντικός υπουργός Αμυνας.

Ο Lawrence Freedman, επίτιμος καθηγητής Πολεμικών Σπουδών στο King's College London, δήλωσε ότι η απομάκρυνση του Σουροβίκιν, αν ισχύει, θα είναι περισσότερο αποσταθεροποιητική για τις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις από όσο ήταν η ίδια η ανταρσία του περασμένου Σαββάτου, ειδικά αν οι εκκαθαρίσεις επεκταθούν και σε άλλους στρατιωτικούς που σχετίζονται με τους Πριγκόζιν/Σουροβίκιν.

«Ο Σουροβίκιν είναι άξεστος, αλλά επίσης ένας από τους ικανότερους ρώσους στρατιωτικούς διοικητές», σημείωσε στο Twitter ο Lawrence Freedman.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ