Κοσμος

Βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα στα συντρίμμια του Titan

Τα ευρήματα εξέπληξαν τους ειδικούς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Titan: Βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα στα συντρίμμια του σκάφους
© facebook / OceanGateInc (Φωτογραφία αρχείου)

Titan: Βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα στα συντρίμμια του σκάφους

Η αμερικανική Ακτοφυλακή εκτιμά ότι ανάμεσα στα συντρίμμια που ανακτήθηκαν από το υποβρύχιο Titanπου εξεράγη κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, βρέθηκαν και ανθρώπινα λείψανα

Τα δύο μεγάλα κομμάτια μετάλλου του βαθυσκάφους φορτώθηκαν στο πλοίο Horizon Arctic, το οποίο τα εναπόθεσε στην προβλήτα της καναδικής Ακτοφυλακής στο Σεντ Τζονς, στο Νιούφαουνταλαντ στον Καναδά, χθες το πρωί και πρόκειται να δείξουν από τι προήλθε τελικά η έκρηξη που έκανε κομμάτια το βαθυσκάφος Titan και οδήγησε στον ακαριαίο θάνατο τους πέντε επιβαίνοντές του.

Ανάμεσα σε αυτά τα κομμάτια που ανασύρθηκαν, αξιωματούχοι της Ακτοφυλακής δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ανθρώπινα λείψανα, τα οποία τώρα θα μεταφερθούν σε ένα πλοίο σε λιμάνι των ΗΠΑ όπου θα υποβληθούν σε αναλύσεις.

Τα ευρήματα εξέπληξαν τους ειδικούς, που υποψιάζονταν ότι το Titan διαλύθηκε όταν υπέστη μια «καταστροφική έκρηξη», με πέντε επιβαίνοντες στο υποβρύχιο, κατά τη διάρκεια ταξιδιού προς τα συντρίμμια του Τιτανικού. Και τα πέντε άτομα που επέβαιναν στο υποβρύχιο πέθαναν στις 18 Ιουνίου από την έκρηξη, μετά από περίπου 90 λεπτά κατά τη διάρκεια κατάδυσης για να δουν το περίφημο ναυάγιο του Τιτανικού, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων (12.500 πόδια) στον βόρειο Ατλαντικό.

Τα ηλεκτρονικά δεδομένα

Την ίδια ώρα, ένας από τους εμπειρογνώμονες τους οποίους συμβουλεύτηκε η ακτοφυλακή κατά τη διάρκεια της έρευνας δήλωσε ότι η ανάλυση του φυσικού υλικού των συντριμμιών που ανακτήθηκαν θα μπορούσε να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη στο υποβρύχιο. «Θα μπορούσαν να υπάρχουν και ηλεκτρονικά δεδομένα», τόνισε ο Καρλ Χάρτσφιλντ του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole.

«Σίγουρα όλα τα όργανα σε οποιοδήποτε όχημα βαθιάς θάλασσας, καταγράφουν δεδομένα. Παραδίδουν δεδομένα. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα; Και πραγματικά δεν γνωρίζω την απάντηση σε αυτό το ερώτημα» δήλωσε τη Δευτέρα (26.6).

Το Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών δήλωσε ότι η ακτοφυλακή έχει κηρύξει την απώλεια του υποβρύχιου σκάφους Titan ως «σημαντικό θαλάσσιο ατύχημα».

Εκπρόσωποι της ακτοφυλακής αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα ή την ανάκτηση των συντριμμιών. Εκπρόσωποι του Συμβουλίων Ασφάλειας Μεταφορών ΗΠΑ και Καναδά, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις.

Η OceanGate Expeditions, η εταιρία στην οποία ανήκε και διαχειριζόταν το Titan, έχει έδρα στις ΗΠΑ, αλλά το υποβρύχιο ήταν καταχωρημένο στις Μπαχάμες. Η OceanGate εδρεύει στο Έβερετ της Ουάσινγκτον, αλλά έκλεισε όταν βρέθηκε ο Τιτάνας. Εν τω μεταξύ, το μητρικό πλοίο του Τιτάνα, το Polar Prince, ήταν από τον Καναδά και οι νεκροί ήταν από την Αγγλία, το Πακιστάν, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Από την κατάρρευση σκοτώθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος και πιλότος της OceanGate Στόκτον Ρας, δύο μέλη μιας εξέχουσας πακιστανικής οικογένειας, ο Σαχζάντα Νταούντ και ο γιος του Σουλεμάν Νταούντ, ο Βρετανός τυχοδιώκτης Χάμις Χάρντινγκ και ο ειδικός στον Τιτανικό Πολ-Ανρί Ναρτζολέτ.

Η εταιρία χρέωσε τους επιβάτες 250.000 δολάρια κατ’ άτομο για να συμμετάσχουν στο ταξίδι. Η κατάρρευση του Τιτάνα έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των ιδιωτικών επιχειρήσεων υποθαλάσσιας εξερεύνησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ