Κοσμος

Ανασύρθηκαν συντρίμμια του Titan - «Πιθανό να υπάρχουν ηλεκτρονικά δεδομένα» λένε εμπειρογνώμονες

Σε εξέλιξη οι έρευνες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανασύρθηκαν συντρίμμια του Titan - «Πιθανό να υπάρχουν ηλεκτρονικά δεδομένα» λένε εμπειρογνώμονες
© facebook / OceanGateInc (Φωτογραφία αρχείου)

Ανασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν στις ακτές του Καναδά τα πρώτα συντρίμμια από το μοιραίο υποβρύχιο Titan

Τα συντρίμμια από το χαμένο υποβρύχιο Titan επέστρεψαν στην ξηρά μετά τη μοιραία έκρηξη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο ναυάγιο του Τιτανικού που κέντρισε το ενδιαφέρον του πλανήτη την περασμένη εβδομάδα.

Η μεταφορά των συντριμμιών στο λιμάνι του Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη του Καναδά, αποτελεί βασικό κομμάτι της έρευνας για τα αίτια της ενδόρρηξης του Titan, που οδήγησε στο θάνατο και τους πέντε επιβαίνοντες. Κομμάτια του υποβρύχιου σκάφους τοποθετήθηκαν σε προβλήτα της καναδικής ακτοφυλακής σήμερα, Τετάρτη 28 Ιουνίου.

Το καναδικό πλοίο Horizon Arctic μετέφερε ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) για να ερευνήσει τον πυθμένα του ωκεανού κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού για κομμάτια του υποβρυχίου. Η Pelagic Research Services, μια εταιρεία με γραφεία στη Μασαχουσέτη και τη Νέα Υόρκη, στην οποία ανήκει το ROV, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι ολοκλήρωσε τις υπεράκτιες έρευνες.

Η Pelagic Research Services δήλωσε ότι η ομάδα της βρίσκεται «ακόμα σε αποστολή» και δεν μπορεί να σχολιάσει την έρευνα που διεξάγεται για το Titan, στην οποία συμμετέχουν διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Καναδά.

«Δουλεύουν νυχθημερόν εδώ και δέκα ημέρες, σε μια επιχείρηση με σωματικές και ψυχικές προκλήσεις αυτής της επιχείρησης, και ανυπομονούν να ολοκληρώσουν την αποστολή και να επιστρέψουν στους αγαπημένους τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Τα συντρίμμια του Titan, μεταξύ των οποίων και το φινιστρίνι του υποβρυχίου, εντοπίστηκαν περίπου 3.810 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και περίπου 488 μέτρα από τον Τιτανικό στον πυθμένα του Ατλαντικού, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική ακτοφυλακή που ηγείται των ερευνών.

«Πιθανό να υπάρχουν ηλεκτρονικά δεδομένα»

Ένας από τους εμπειρογνώμονες τους οποίους συμβουλεύτηκε η ακτοφυλακή κατά τη διάρκεια της έρευνας δήλωσε ότι η ανάλυση του φυσικού υλικού των συντριμμιών που ανακτήθηκαν θα μπορούσε να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη στο υποβρύχιο. «Θα μπορούσαν να υπάρχουν και ηλεκτρονικά δεδομένα, δήλωσε ο Καρλ Χάρτσφιλντ του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole.

«Σίγουρα όλα τα όργανα σε οποιοδήποτε όχημα βαθιάς θάλασσας, καταγράφουν δεδομένα. Παραδίδουν δεδομένα. Το ερώτημα λοιπόν είναι, υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα; Και πραγματικά δεν γνωρίζω την απάντηση σε αυτό το ερώτημα», δήλωσε τη Δευτέρα (26.6).

Το Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών δήλωσε ότι η ακτοφυλακή έχει κηρύξει την απώλεια του υποβρύχιου σκάφους Titan ως «σημαντικό θαλάσσιο ατύχημα».

Εκπρόσωποι της ακτοφυλακής αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα ή την ανάκτηση των συντριμμιών. Εκπρόσωποι του Συμβουλίων Ασφάλειας Μεταφορών ΗΠΑ και Καναδά, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις.

Η OceanGate Expeditions, η εταιρεία στην οποία ανήκε και διαχειριζόταν το Titan, έχει έδρα στις ΗΠΑ, αλλά το υποβρύχιο ήταν καταχωρημένο στις Μπαχάμες. Η OceanGate εδρεύει στο Έβερετ της Ουάσινγκτον, αλλά έκλεισε όταν βρέθηκε ο Τιτάνας. Εν τω μεταξύ, το μητρικό πλοίο του Τιτάνα, το Polar Prince, ήταν από τον Καναδά και οι νεκροί ήταν από την Αγγλία, το Πακιστάν, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Από την κατάρρευση σκοτώθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος και πιλότος της Ocean Gate Στόκτον Ρας, δύο μέλη μιας εξέχουσας πακιστανικής οικογένειας, ο Σαχζάντα Νταούντ και ο γιος του Σουλεμάν Νταούντ, ο Βρετανός τυχοδιώκτης Χάμις Χάρντινγκ και ο ειδικός στον Τιτανικό Πολ-Ανρί Ναρτζολέτ.

Η εταιρεία χρέωσε τους επιβάτες 250.000 δολάρια κατ’ άτομο για να συμμετάσχουν στο ταξίδι. Η κατάρρευση του Τιτάνα έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των ιδιωτικών επιχειρήσεων υποθαλάσσιας εξερεύνησης.

*Με πληροφορίες από Associated Press

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ