Κοσμος

«Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός» ζητά από τους «27» η ΕΕ

Διαιρεμένο σχεδόν στα δύο το ευρωπαϊκό μπλοκ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός» ζητά από τους «27» η ΕΕ
H πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα © JULIEN WARNAND / EPA

Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει οι «27» να ενσωματώσουν την απουσία συναίνεσης στο νομικό ορισμό του βιασμού.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σήμερα Τετάρτη, 28 Ιουνίου, σε μία οδηγία προκειμένου να καταστεί το μη συναινετικό σεξ ποινικό αδίκημα σε όλο το μπλοκ, προαναγγέλλοντας μια σύγκρουση στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες απέρριψαν το σχέδιο.

Διάφορες μορφές κυβερνοβίας, όπως το revenge porn, οι fake πορνογραφικές φωτογραφίες-προϊόν τεχνητής νοημοσύνης και η διαδικτυακή παρενόχληση θα μπορούσαν επίσης να γίνουν ποινικά αδικήματα, αφού η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στις επιτροπές για τις πολιτικές ελευθερίες και για τα δικαιώματα των γυναικών υιοθέτησε τη δική τους εκδοχή ενός πρώτου νόμου της ΕΕ για την προστασία των γυναικών από την κακοποίηση.

«Αντιμετωπίζουμε μια κρίση βίας στην Ευρώπη. Οι γυναίκες γίνονται όλο και περισσότερο στόχος», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. «Δεν πρόκειται μόνο για βέλτιστες πρακτικές ή συστάσεις που θα την αντιμετωπίσουν, αλλά για νομοθεσία που μπορεί να εφαρμοστεί» συμπλήρωσε.

Η οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας συγκέντρωσε την υποστήριξη των ευρωβουλευτών με ψήφους 71-5, ενώ επτά ευρωβουλευτές απείχαν. Η ψηφοφορία θα προχωρήσει σε επίπεδο Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούλιο.

Ο νόμος θέλει να θέσει ελάχιστα πρότυπα στην ΕΕ για ποινικά αδικήματα που κυμαίνονται από τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων έως το cyberstalking (ηλεκτρονική παρακολούθηση), καθώς και να ενισχύσει τις προσπάθειες για την υποστήριξη των θυμάτων και τη συλλογή περισσότερων δεδομένων.

Επιδιώκει επίσης να υποχρεώσει τις χώρες της ΕΕ να ενσωματώσουν την απουσία συναίνεσης στο νομικό ορισμό του βιασμού, με μέγιστη ποινή φυλάκισης τουλάχιστον οκτώ ετών. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισαν νωρίτερα αυτό το μήνα να καταργήσουν τη διάταξη, υποστηρίζοντας ότι δεν χαίρει νομικής βάσης.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι σήμερα διαιρεμένο σχεδόν στα δύο, με 14 χώρες -συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Πολωνίας- να απαιτούν από τα θύματα να αποδείξουν τη χρήση βίας ή απειλής στην περίπτωση βιασμού, και 13 άλλες -συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Σουηδίας και της Ελλάδας- να βασίζουν τον ποινικό ορισμό του βιασμού στη συναίνεση.

*Με πληροφορίες από Politico

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ