Κοσμος

Τέλος στον κίνδυνο χρεοκοπίας των ΗΠΑ - Υπέγραψε το νομοσχέδιο ο Τζο Μπάιντεν

Συμφωνία έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν © EPA/Jim Watson

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον νόμο που αυξάνει το όριο του χρέους και αποτρέπει τη στάση πληρωμών - Πώς επιτεύχθηκε η συμφωνία.

Αποφεύγεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ΗΠΑ και επισήμως, αφού μετά από εβδομάδες πολιτικής αντιπαράθεσης, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα το νομοσχέδιο αύξησης του ορίου του χρέους.

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου, Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία, ενέκριναν αυτήν την εβδομάδα το σχετικό νομοσχέδιο, αφού ο Μπάιντεν κατέληξε σε συμφωνία με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι, έπειτα από τεταμένες, πολυήμερες διαπραγματεύσεις.

Ο νόμος αυτός αναστέλλει, μεταξύ άλλων, για δύο χρόνια, μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ και καθορίζει επίσης ορισμένους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο Μπάιντεν είχε προαναγγείλει ότι θα υπέγραφε τον νόμο αμέσως μόλις έφτανε στο γραφείο του, επισημαίνοντας ότι «τίποτα δεν θα ήταν πιο ανεύθυνο, πιο καταστροφικό» από τη χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του μετά τις 5 Ιουνίου, εφόσον δεν υπήρχε μέχρι τότε κάποια συμφωνία στο Κογκρέσο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ