- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Ισπανία: Το Λαϊκό Κόμμα χαιρετίζει την προκήρυξη εκλογών - Ανοιχτό σε συνεργασία το ακροδεξιό Vox
Ισπανία: Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος χαιρετίζει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών - Το ακροδεξιό Vox δηλώνει ανοιχτό σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης της Ισπανίας, του Λαϊκού Κόμματος (PP), χαιρέτισε την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Ιούλιο, που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, και κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν στο κόμμα του «καθαρή πλειοψηφία».
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει τη Βουλή και θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, στις οποίες το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού υπέστη εξαιρετικά βαριά ήττα.
Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και ο μικρότερος εταίρος του στην κυβέρνηση συνασπισμού, το Podemos, έχασαν έδαφος κατά τις χθεσινές εκλογές, ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox κατέγραψαν αυξημένα ποσοστά. Συγκεκριμένα το Vox διπλασίασε τα ποσοστά του μέσα σε τέσσερα χρόνια, κάνοντας θεαματικά είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια.
«Όσο πιο γρήγορα γίνουν (οι εκλογές), τόσο το καλύτερο», τόνισε ο πρόεδρος του PP, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό σε συνέντευξη Τύπου. Όπως ο ίδιος ανέφερε, το πρώτο βήμα για την ανατροπή του Σάντσεθ ήταν η ισχυρή επίδοση του PP στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, αποτέλεσμα που, σύμφωνα με τον Φεϊχό, «ο Σάντσεθ θέλει να περάσει απαρατήρητο» προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.
«Οι Ισπανοί είπαν "έως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο"», είπε χαρακτηριστικά ο Φεϊχό.
Το Λαϊκό Κόμμα θα αναζητήσει συνασπισμούς
Στις χθεσινές εκλογές το PSOE διατήρησε την κυριαρχία του μόνο σε τρεις από τις δώδεκα περιφέρειες που είχε τον έλεγχο και σε αυτές τις τρεις, η νίκη του ήταν οριακή. Τις υπόλοιπες εννέα περιφέρειες κέρδισε το PP.
Το Λαϊκό Κόμμα θα αναζητήσει τώρα συνασπισμούς ή άτυπες συμφωνίες υποστήριξης με το Vox σε έξι περιφέρειες όπου το PP δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πλειοψηφία.
Από την πλευρά του το Vox δήλωσε ανοιχτό στον σχηματισμό κυβερνήσεων συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, όπως δήλωσε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Σαντιάγο Αμπασκάλ.
Ο Αμπασκάλ είπε ότι το κόμμα του θα είναι ανοιχτό στη «δημιουργία μιας εναλλακτικής» στον Σάντσεθ, συνεργαζόμενο με το PP.
Αν τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών επαναληφθούν και σε εθνικό επίπεδο, το PP και το αντιμεταναστευτικό Vox, θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο, αντικαθιστώντας την κυβέρνηση PSOE/Podemos.
Σε ερώτηση που του έγινε αν θα πρόσφερε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον Φεϊχό, αν το Vox έρθει πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, ο Αμπασκάλ απάντησε: «Αν έχουμε πλειοψηφία, ναι».
Στις εθνικές εκλογές του 2019, το Vox συγκέντρωσε λίγο περισσότερο από το 15% των ψήφων και έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, με 52 βουλευτές στην 350μελή Βουλή.
Ο επικεφαλής του Vox τόνισε τέλος ότι ο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές επειδή πιστεύει ότι μπορεί να επωφεληθεί από την κίνηση, αλλά «η κυβέρνησή του τελείωσε».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Η γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Βρετανός ηθοποιός και κωμικός της επιτέθηκε στα γραφεία του Capital Radio
Το κόμμα διαβεβαιώνει ότι οι διαρροές αυτές δεν αφορούν αξιωματούχους σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Οι ψηφοφόροι της Gen Ζ αναζητούν αίσθημα ασφάλειας, μετατοπίζοντας τον εκλογικό χάρτη της χώρας
Έρευνα για τις ευθύνες των αρχών μετά τις καταστροφές και τη βία
Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα και ο πόλεμος ενισχύουν το προβάδισμα των Δημοκρατικών
Πολίτες συνεχίζουν καθημερινά τις διαμαρτυρίες τους
Το 2016 υπήρξε ζευγάρι με τον Τζάστιν Μπίμπερ
Τι ζητούν οι διαδηλωτές και η φαντασμαγορία της βίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Ήταν στοχευμένη επίθεση» λένε οι αρχές
Η 20ή Οκτωβρίου υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα στην παγκόσμια πρόοδο
Τι συνέβη το Σαββατοκύριακο και ποια τα μέτρα που λαμβάνονται
Τέλος εποχής μετά από 43 χρόνια
«Αν με άκουγε, θα είχε υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία εδώ και πολύ καιρό», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα επιβάλλονται μετά τα επεισόδια και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων
«Εσύ είσαι ο άνθρωπος που θέλω στο πλευρό μου, Μπίμπι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νέο πλήγμα στο Vision 2030, το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικού μετασχηματισμού του βασιλείου
Η οικογένειά της επιβεβαίωσε ότι πέθανε στο νοσοκομείο έχοντας κοντά της τους αγαπημένους της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.