- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Iταλία: «Δημοσιογραφικός σεισμός» στη RAI - Αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις
Επικρίσεις για τη Μελόνι
Iταλία: Ηχηρές παραιτήσεις με αιχμές για την κυβέρνηση Μελόνι φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το διαχρονικό πρόβλημα των πολιτικών παρεμβάσεων στην ιταλική δημόσια ραδιοτηλεόραση
Δυο ηχηρές αποχωρήσεις από την RAI προκάλεσαν νέα, οξεία πολιτική αντιπαράθεση στην Ιταλία. Ο Φάμπιο Φάτσιο, ο οποίος παρουσιάζει το επιτυχημένο talk show της Κυριακής στο πανεθνικής εμβέλειας κανάλι Rai Tre και η δημοσιογράφος Λουτσία Ανουντσιάτα, που παρουσιάζει την εκπομπή πολιτική εμβάθυνσης «In mezz'ora», αποφάσισαν να φύγουν από τη RΑΙ.
«Δεν είμαι άνθρωπος κατάλληλος για όλες τις εποχές», είπε ο Φάτσιο. «Η παρούσα κατάσταση δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω την συνεργασία μου» υπογράμμισε από την μεριά της η Ανουντσιάτα, η οποία στο παρελθόν έχει διατελέσει και πρόεδρος της RAI. Αιτία του δημοσιογραφικού αυτού σεισμού, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου και σειράς διευθυντών στην δημόσια τηλεόραση.
Η συντηρητική πλειοψηφία που κυβερνά την χώρα, μέσω της νέας διοίκησης, διαθέτει τώρα ευνοϊκά διακείμενους διευθυντές σε δυο από τα τρία τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, αλλά και στο υπόλοιπο πρόγραμμα, σε ζώνες μεγαλύτερης τηλεθέασης.
«Πατώντας» σε νόμο του Ρέντσι
«Η Κεντροδεξιά κέρδισε τις εκλογές και έχει δικαίωμα να αλλάξει την πορεία πλεύσης της κρατικής τηλεόρασης» λένε συντηρητικοί αναλυτές. Με νόμο του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, το 2015, αποφασίσθηκε ότι η ίδια η κυβέρνηση επιλέγει το διοικητικό συμβούλιο της RAI. Ένας κανόνας που, τα τελευταία οκτώ χρόνια, εφαρμόσθηκε ευλαβικά. Μόνον που τώρα προκύπτει ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο: στην γραμμή της δημόσιας τηλεόρασης προστίθενται και τα τρία κανάλια του ομίλου Μπερλουσκόνι, τα οποία δεν ασκούν σίγουρα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μελόνι. Τα τελευταία 30 χρόνια καμία κυβέρνηση δεν ενέκρινε νόμο για να αντιμετωππιστεί αποτελεσματικά η σύγκρουση συμφερόντων επιχειρηματικού και πολιτικού χαρακτήρα που αφορά τον Μπερλουσκόνι.
Και τώρα; «Από μια ευαισθησία προς πολλά θέματα μειονοτήτων, όπως των ομοφυλόφιλων, μπορεί να περάσουμε σε μια νέα περίοδο, κατά την οποία θα εφαρμοστεί περισσότερο η συνταγή “Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια”», δήλωσε ο Φραντσέσκο Σπέκια, αρχισυντάκτης της συντηρητικής εφημερίδας Libero.
Πολλοί διερωτώνται αν η ιταλική δημόσια τηλεόραση, στην οποία και η Κεντροαριστερά συνεχίζει να διαθέτει διευθυντικές θέσεις, θα καταφέρει ποτέ να αυτονομηθεί από την πολιτική εξουσία, ανεξάρτητα από τις όποιες ιδεολογικές αποχρώσεις. Από την στιγμή μάλιστα που πρόκειται για μια από έναν από τους λίγους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς που καταφέρνουν, ακόμη, να εξασφαλίζουν πάνω από το 40% των συνολικών ποσοστών τηλεθέασης.
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους
Η υπόθεση αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου σε πολυκατοικία
Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων χαρακτήρισε το βίντεο ως «περιφρονητική προπαγάνδα»
Ο υγειονομικός συναγερμός ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου
Ποιες είναι οι επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ
Προειδοποίηση για τσουνάμι – Πιθανότητα να πληγούν παράκτιες περιοχές
Η ανακοίνωση της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ
«Θα προσπαθήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα», λέει ο Έλον Μασκ
Η ανάρτησή της συγκέντρωσε εκατοντάδες μηνύματα στήριξης από φίλους και συναδέλφους
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Ελ Σλαβαδόρ και Γουατεμάλα
Κυβερνητικός ανασχηματισμός από τον Ζελένσκι εν μέσω πολέμου
«Να έχετε εμπιστοσύνη στον γαλλικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας
Ο συλληφθέντας έχει ομολογήσει το αδίκημα - Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα
Η ορμητική ροή του νερού προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή
Ως γνωστόν οι δημοσιεύσεις του έχουν επανειλημμένα επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές
«Μειώστε την κατανάλωση ρεύματος»
Στο οκτάγωνο βρέθηκαν ο «Αετός» και ο «Ταυρομάχος», δύο ρομπότ T800 της κινεζικής EngineAI
Ο Ίλια Ρεμέσλο συνελήφθη ως ύποπτος για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον στρατό
Υποστήριξε ότι η χώρα ακολούθησε «λανθασμένη πορεία» από τη δεκαετία του 1980
Η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στα 13 κράτη-μέλη που πέτυχαν βελτίωση σε όλες τις συστάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.