- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
«Θα σκοτώσω τη Βασίλισσα» - Το FBI αποκαλύπτει πως υπήρχαν απειλές για τη δολοφονία της Ελισάβετ στις ΗΠΑ
Ο IRA, ο Αμερικανός αστυνομικός και οι δύο «μέθοδοι» που εξέταζε ο δράστης
Βασίλισσα Ελισάβετ: Το FBI αποκάλυψε πως υπήρχαν απειλές για τη δολοφονία της σε επίσκεψη στις ΗΠΑ - Ο IRA, ο Αμερικανός αστυνομικός και οι δύο «μέθοδοι» που εξέταζε ο δράστης
Η βασίλισσα Ελισάβετ ήρθε αντιμέτωπη με μια απειλή δολοφονίας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1983, όπως προκύπτει από έγγραφα του FBI που μόλις κυκλοφόρησαν.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών έδωσε στη δημοσιότητα ένα σύνολο σφραγισμένων αρχείων που αφορούν τα ταξίδια της βασίλισσας στις ΗΠΑ, μετά τον θάνατό της πέρυσι.
Δείχνουν πώς το FBI, το οποίο βοήθησε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της, ανησυχούσε για τις απειλές του IRA. Η απειλή δολοφονίας έγινε γνωστή σε έναν αστυνομικό στο Σαν Φρανσίσκο.
Η παμπ και η εκδίκηση
Σύμφωνα με τον φάκελο, ένας αστυνομικός που σύχναζε σε μια ιρλανδική παμπ στο Σαν Φρανσίσκο προειδοποίησε τους ομοσπονδιακούς πράκτορες για ένα τηλεφώνημα από έναν άνδρα που είχε συναντήσει στον χώρο.
Ο αστυνομικός είπε ότι ο άνδρας του είπε ότι ζητούσε εκδίκηση για την κόρη του που «είχε σκοτωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία από πλαστική σφαίρα».
Η απειλή ήρθε στις 4 Φεβρουαρίου 1983 - περίπου ένα μήνα πριν από την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου στην Καλιφόρνια.
«Θα επιχειρούσε να βλάψει τη βασίλισσα Ελισάβετ και θα το έκανε είτε ρίχνοντας κάποιο αντικείμενο από τη γέφυρα Golden Gate πάνω στο Βασιλικό γιοτ Britannia όταν θα έπλεε από κάτω, είτε θα επιχειρούσε να σκοτώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα επισκεπτόταν το Εθνικό Πάρκο Yosemite», αναφέρεται στο έγγραφο.
Ως απάντηση στην απειλή, η Μυστική Υπηρεσία είχε προγραμματίσει να «κλείσει τους δρόμους στη γέφυρα Golden Gate καθώς το γιοτ πλησίαζε». Δεν είναι σαφές ποια μέτρα ελήφθησαν στο Γιοσέμιτι, αλλά η επίσκεψη συνεχίστηκε. Το FBI δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τις συλλήψεις.
Το αρχείο 102 σελίδων ανέβηκε στο Vault, τον ιστότοπο πληροφοριών του FBI, τη Δευτέρα, μετά από σχετικό αίτημα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.