- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η απογοητευμένη αντιπολίτευση της Τουρκίας επιχειρεί να κινητοποιήσει ξανά τους ψηφοφόρους
Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Εκλογές στην Τουρκία: Η αντιπολίτευση επιχειρεί να κινητοποιήσει και πάλι τους ψηφοφόρους - Τα δεδομένα στα στρατόπεδα Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου.
Η τουρκική αντιπολίτευση επανέλαβε χθες, Τρίτη, την προεκλογική εκστρατεία της μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του υποψηφίου της για την προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επιχειρεί να κατοχυρώσει την ψήφο των νέων εναντίον του απερχόμενου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρέθηκε να προηγείται στον πρώτο γύρο.
«Έχουμε δώδεκα ημέρες, οφείλουμε να βγούμε από το τούνελ και από το σκοτάδι», έγραψε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απευθυνόμενος στους νέους αυτούς «οι οποίοι δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε έναν καφέ», σε μια Τουρκία υπονομευμένη από τον πληθωρισμό και στην οποία οι πολίτες ηλικίας 18 έως 34 ετών αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων.
«Μια φορά είναι τα νιάτα», πρόσθεσε ο 74χρονος σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, επικεφαλής ενός ετερόκλιτου συνασπισμού συντηρητικών, εθνικιστών και φιλελεύθερων της κεντροδεξιάς και της αριστεράς.
Η αντιπολίτευση στοιχημάτισε στην υποτιθέμενη κόπωση των Τούρκων έπειτα από είκοσι χρόνια εξουσίας του Ερντογάν και ιδιαίτερα στην κόπωση των περισσότερων από 5 εκατομμύρια νέων που επρόκειτο να ψηφίσουν για πρώτη φορά.
Επεδίωξε επίσης να επωφεληθεί από το οικονομικό πλαίσιο και την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, καθώς ο πληθωρισμός έτρεχε το φθινόπωρο μέχρι και με 85%.
Όμως, διαψεύδοντας τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο ισλαμοσυντηρητικός αρχηγός του κράτους συγκέντρωσε την Κυριακή το 49,5% των ψήφων, έναντι 44,89% για τον Κιλιτσντάρογλου.
Πάνω από 5% των ψήφων πήγε στον τρίτο υποψήφιο, τον 55χρονο υπερεθνικιστή πρώην βουλευτή Σινάν Ογάν.
Γιατί απέτυχε να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα ο Κιλιτσντάρογλου
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε χθες, Τρίτη, πως το κόμμα του πρέπει «να πολεμήσει πολύ πιο σκληρά για να απαλλαγούμε από μια τόσο βάναυση εξουσία», για την οποία η παράταξή του καταγγέλλει πως θέλει να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή και πως επιβάλλει περιορισμούς στον Τύπο.
Εντούτοις, παρά την υποστήριξη που της προσέφερε η πλειονότητα των κούρδων ψηφοφόρων, η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ανησυχήσει τον Ερντογάν.
«Ούτε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι καινούριο όνομα για τους νέους, είναι 74 ετών, είναι επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) από το 2010 και δεν κατάφερε να κινητοποιήσει αληθινά τους νεαρούς ψηφοφόρους», διαπιστώνει ο Μπερκ Εσέν, ερευνητής στις πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης.
«Η αντιπολίτευση έχει παραλύσει· θα τους είναι δύσκολο να ανασυνταχθούν για να κερδίσουν» στις 28 Μαΐου, εκτιμά και προβλέπει «ποσοστό συμμετοχής μικρότερο» από εκείνο της Κυριακής.
Οι Τούρκοι του εξωτερικού καλούνται να ψηφίσουν από το Σάββατο.
Η δυνατότητα να κινητοποιηθούν εκ νέου οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης είναι μία από τις άγνωστες παραμέτρους του δεύτερου γύρου, κυρίως στις ζώνες της νότιας Τουρκίας που επλήγησαν από το σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την επαρχία Χατάι, που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές και είναι η μόνη από τις περισσότερο πληγείσες περιφέρειες που δεν υπερψήφισε τον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις υποσχέσεις ότι θα ανοικοδομήσει 650.000 κατεστραμμένες κατοικίες.
Μια άλλη άγνωστη παράμετρος είναι το πώς θα κατανεμηθούν οι ψήφοι που πήρε στον πρώτο γύρο ο Σινάν Ογάν.
Ο πρώην υπερεθνικιστής βουλευτής δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα υποστηρίξει τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο, αλλά δήλωσε πως αντιτάσσεται σε οποιαδήποτε παραχώρηση στο κουρδικό ζήτημα.
Θα είναι ευκολότερος ο δεύτερος γύρος για τον Ερντογάν;
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έχει ωστόσο απαραίτητα ανάγκη τις ψήφους αυτές: στον πρώτο γύρο η νίκη του ξέφυγε για λιγότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή για περίπου μισό εκατομμύριο ψήφους σε ένα εκλογικό σώμα 64 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.
«Ο δεύτερος γύρος θα είναι πιο εύκολος για εμάς. Υπάρχει μια διαφορά πέντε μονάδων (σ.σ.: μεταξύ των δύο υποψηφίων), σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ψήφοι. Φαίνεται ότι δεν έχουν καμιά πιθανότητα να καλύψουν αυτή τη διαφορά», σχολίασε χθες, Τρίτη, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος και στενός σύμβουλος του Ερντογάν.
Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει ήδη εξασφαλίσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο με τους βουλευτές που εξέλεξαν το κόμμα του, το AKP, και οι εθνικιστές σύμμαχοί του MHP.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.