- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κρίση εκτοπισμένων αντιμετωπίζει το Σουδάν - Πάνω από 700.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Ανησυχητικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ
Σουδάν: Η χώρα είναι αντιμέτωπη με κρίση εκτοπισμένων, ενώ δεν υπάρξει ένδειξη προόδου στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός.
Κάτοικοι στην πρωτεύουσα του Σουδάν ανέφεραν αεροπορικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας και σποραδικές ένοπλες συγκρούσεις σήμερα το πρωί εν μέσω έξαρσης, όπως τη χαρακτηρίζουν, των λεηλασιών, χωρίς να υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός που πραγματοποιούνται στη Σαουδική Αραβία.
Η βία έχει εντείνει το κύμα των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, με τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων στη χώρα να υπερδιπλασιάζεται σε μία εβδομάδα σε πάνω από 700.000 σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η εξάπλωση των ληστειών και των λεηλασιών και η απόλυτη απουσία της αστυνομίας και του νόμου», δήλωσε ο Άχμεντ Σάλεχ, 45 ετών, από την πόλη Μπάχρι, δίπλα στο Χαρτούμ. Σύμφωνα με κατοίκους, σπίτια, καταστήματα και αποθήκες αποτελούν στόχο.
Το ξέσπασμα της σύγκρουσης μεταξύ του στρατού του Άμπντελ Φάταχ Αλ-Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF) του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό δημιουργεί τον κίνδυνο για παρατεταμένο πόλεμο που μπορεί να οδηγήσει στην ανάμιξη ξένων δυνάμεων και να προκαλέσει νέα ανθρωπιστική κρίση σε όλη την περιοχή.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 5 εκατ. επιπλέον άνθρωποι θα χρειαστούν έκτακτη βοήθεια εντός του Σουδάν ενώ 860.000 άνθρωποι αναμένεται να διαφύγουν σε γειτονικές χώρες που ήδη βιώνουν κρίση σε μια περίοδο κατά την οποία τα πλούσια κράτη έχουν μειώσει τη βοήθεια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι αυξάνει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων νεκρών σε πάνω από 600, με 5.000 τραυματίες, αν και το πραγματικό νούμερο θεωρείται ότι είναι πολύ υψηλότερο.
Στο μεταξύ δεν υπάρχει ξεκάθαρη ένδειξη προόδου στις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στη Σαουδική Αραβία από το Σάββατο παρά τον συγκεκριμένο στόχο που έχουν για κατάπαυση πυρός προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση για ανθρωπιστικούς λόγους.
Χθες, ο Μπουρχάν δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι επιθυμεί ειρήνη. «Πιστεύουμε ότι μια ειρηνική λύση είναι η ιδανική πορεία για τη διαχείριση της κρίσης», δήλωσε, χωρίς να δίνει ενδείξεις για το εάν είναι έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς.
Το γραφείο του Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε σήμερα με τον Μπουρχάν και είπε ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει περαιτέρω συνομιλίες για μια πιο ολοκληρωμένη διευθέτηση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχουν μειωθεί κατά περίπου 55% τα τελευταία δύο χρόνια
«Ζούμε τη σκοτεινότερη στιγμή που έχω βιώσει σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε ο 76χρονος ηθοποιός
Ο 53χρονος Βρετανός ηθοποιός τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς τους νέους
Διατηρούσε δείγμα στην California Cryobank
Ανάμεσα στις καταγγέλλουσες υπάρχουν και συγγενικά του πρόσωπα
Οι θερμοκρασίες κινήθηκαν 2,1°C πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα - Πού αποδίδουν οι επιστήμονες την άνοδο
Οι μάχες με τη Χεζμπολάχ συνεχίζονται παρά τις δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση
Tον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση
777 πυροσβέστες και 27 εναέρια μέσα αναπτύσσονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου - Στο επίκεντρο και η Ελλάδα
Όταν ενημερώθηκε για την ύπαρξη του βίντεο λιποθύμησε από το σοκ
Σε μια παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 29 Μαΐου και καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας κατοικίας
Έντονη ανησυχία για το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στην Αφρική
Σημαντικό χάσμα μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και γεωγραφικών περιοχών
Το ζώο περιφερόταν ανάμεσα σε εργοστάσια και σπίτια στη Φουκουσίμα
Η εκστρατεία του θυμίζει Τραμπ
Αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η μητέρα της δημοσιογράφου σε μία εξαιρετικά φορτισμένη αναφορά στην πρόωρα χαμένη δημοσιογράφο
Ποιος είναι ο όρος που θέτει η Τεχεράνη
Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.