Κοσμος

Θύμα του bank run και η First Republic Bank - Πάνω από 100 δισ. δολάρια οι αναλήψεις καταθετών

Το πρώτο τρίμηνο του έτους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
First Republic Bank
© Unsplash

First Republic Bank: Πάνω από 100 δισ. δολάρια οι αναλήψεις καταθετών - Το πρώτο τρίμηνο του έτους

Οι πελάτες της First Republic Bank απέσυραν περισσότερα από 100 δισ. δολάρια από τους λογαριασμούς τους τους πρώτους τρεις μήνες του έτους εν μέσω ανησυχιών για την υγεία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι οι καταθέσεις της μειώθηκαν πάνω από 40% από τα τέλη Δεκεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφού ο ελβετικός τραπεζικός γίγαντας Credit Suisse αποκάλυψε χθες την κλίμακα του bank run που προκάλεσε η κρατική διάσωσή του τον περασμένο μήνα.

Μια σειρά από καταρρεύσεις τραπεζών έχουν αυξήσει τους φόβους για κρίση στον τομέα. «Με το κλείσιμο αρκετών τραπεζών τον Μάρτιο, βιώσαμε πρωτοφανείς εκροές καταθέσεων», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της First Republic, Neal Holland.

«Εργαζόμαστε για να αναδιαρθρώσουμε τον ισολογισμό μας και να μειώσουμε τα έξοδα και τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό μας», πρόσθεσε.

Η First Republic δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να μειώσει το κόστος με την απομάκρυνση του 20% έως 25% του εργατικού δυναμικού της τους επόμενους μήνες.

Οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν κατά περισσότερο από 20% σε διευρυμένες συναλλαγές στη Νέα Υόρκη μετά την ανακοίνωσή της. Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα μεγάλων αμερικανικών τραπεζών εισέφερε 30 δισ. δολάρια στην First Republic, η οποία είχε θεωρηθεί ότι κινδύνευε με χρεοκοπία.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ χαρακτήρισαν την κίνηση «πολύ ευπρόσδεκτη», ενώ οι τράπεζες, με επικεφαλής την JP Morgan και τη Citigroup, δήλωσαν ότι η ενέργεια αυτή αντανακλά την «εμπιστοσύνη» τους.

Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ νωρίτερα τον περασμένο μήνα, όταν η Silicon Valley Bank, η οποία ήταν ο 16ος μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός της χώρας, κατέρρευσε στη μεγαλύτερη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας από το 2008.

Δύο ημέρες αργότερα ακολούθησε η πτώχευση της Signature Bank της Νέας Υόρκης.

Τη Δευτέρα, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse δήλωσε ότι 61,2 δισ. ελβετικά φράγκα (69 δισ. δολάρια) είχαν φύγει από την τράπεζα τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ