Κοσμος

«Πολιτικά υποκινούμενη» η αναστολή χρήσης του χαπιού άμβλωσης πιστεύουν οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι

Μόνο το 28% των ψηφοφόρων διαφώνησε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Με διώξεις απειλείται η γυναικολόγος που βοήθησε μια 10χρονη να κάνει άμβλωση στην Ιντιάνα
Aκτιβιστές κατά των αμβλώσεων στην Ιντιάνα © ΕPA Pool

Ρεπουμπλικάνοι: Οι μισοί θεωρούν «πολιτικά υποκινούμενη» την αναστολή χρήσης του χαπιού άμβλωσης - Μόνο το 28% των ψηφοφόρων διαφώνησε

Οι μισοί ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων πιστεύουν ότι η απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή να αναστείλει τη χρήση ενός χαπιού για την άμβλωση είχε πολιτικά κίνητρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη.

Το 51% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων που ρωτήθηκαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι συμφωνεί πως η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Μόνο το 28% των Ρεπουμπλικάνων διαφώνησε.

Την Παρασκευή ο δικαστής Μάθιου Κατσμάρεκ αποφάσισε να ανασταλεί η χρήση της μιφεπριστόνης, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές αμβλώσεις, έπειτα από 22 χρόνια που κυκλοφορεί με την άδεια της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Χθες άλλος δικαστής ανακοίνωσε ότι το χάπι αυτό θα εξακολουθήσει να διατίθεται στις ΗΠΑ προς το παρόν, αν και με σημαντικούς περιορισμούς, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης το σκεύασμα να χορηγείται έπειτα από επίσκεψη σε γιατρό.

Το 56% του συνόλου των ερωτηθέντων, περιλαμβανομένου του 67% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών, απάντησε ότι η απόφαση του Κατσμάρεκ ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δείχνει ότι αυξάνουν οι αμφιβολίες των Αμερικανών σχετικά με την αμεροληψία του δικαστικού συστήματος, αλλά επίσης ότι είναι πιθανό οι Ρεπουμπλικάνοι να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις επόμενες εκλογές.

Πολλοί υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων έχουν δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν σημαντικά την πρόσβαση στην άμβλωση, αν και μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους τάσσονται υπέρ της διατήρησης κάποιων εξαιρέσεων.

Το 51% των Ρεπουμπλικάνων που ρωτήθηκαν και το 73% των Δημοκρατικών δήλωσαν αντίθετοι στην επιβολή περιορισμών σε πολιτειακό επίπεδο στην πρόσβαση στα χάπια άμβλωσης.

Εξάλλου το 43% των Ρεπουμπλικάνων απάντησε ότι είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσει έναν υποψήφιο που τάσσεται υπέρ του περιορισμού του δικαιώματος στην άμβλωση.

Στη δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos συμμετείχαν 995 ενήλικοι από ολόκληρες τις ΗΠΑ, εκ των οποίων 433 που δήλωσαν ψηφοφόροι των Δημοκρατικών και 379 ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ