- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Καμία εξήγηση από τις αρχές του Ιράν για τις δηλητηριάσεις μαθητριών
Οικογένειες δεν στέλνουν τις κόρες τους στο σχολείο
Ιράν: Σιωπή από τις αρχές για τις δηλητηριάσεις μαθητριών - Τα νέα κρούσματα και οι συλλήψεις διαμαρτυρόμενων γονιών
Καμία εξήγηση δεν έχουν δώσει μέχρι και σήμερα (11.4) οι αρμόδιες αρχές στο Ιράν για το κύμα δηλητηριάσεων σε σχολεία θηλέων τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την εφημερίδα Ετεμάντ, που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές.
Η παντελής έλλειψη επίσημης πληροφόρησης συνεχίζεται μετά το νέο κύμα δηλητηριάσεων μαθητριών, έπειτα από το τέλος των εορτασμών για το περσικό νέο έτος. Δεκάδες νέα τέτοια κρούσματα αναφέρθηκαν από την περασμένη εβδομάδα, αφού οι μαθήτριες επέστρεψαν στις αίθουσες. Μόνο την Κυριακή, δηλητηριάστηκαν περίπου εκατό μαθήτριες σε έξι σχολεία στην κουρδική πόλη Σακέζ, από όπου καταγόταν η Μαχσά Αμινί —η νεαρή που πέθανε πέρυσι τον Σεπτέμβριο στα χέρια της αστυνομίας ηθών, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα που καταπνίγηκαν στο αίμα—, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση HRANA (Human Rights Activists News Agency, «Πρακτορείο Ειδήσεων των Ακτιβιστών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»), που έχουν ιδρύσει Ιρανοί εξόριστοι στις ΗΠΑ.
Είκοσι και πλέον από τα κορίτσια που δηλητηριάστηκαν φέρονται να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, κατά την ίδια πηγή, που έκανε επίσης λόγο για συλλήψεις γονέων που διαμαρτυρήθηκαν. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ενημέρωση για τις νέες δηλητηριάσεις στις περιοχές των Κούρδων του Ιράν. Την Παρασκευή, οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας διαβεβαίωναν ότι σύντομα θα δώσουν στη δημοσιότητα έκθεση για τα επεισόδια αυτά, έπειτα από μήνες ολοένα πιο έντονων ανησυχιών στη χώρα.
Τα συμβάντα αυτά καταγράφονται σχεδόν αποκλειστικά σε σχολεία θηλέων. Πολλά θύματα χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία. Γιατροί κάνουν λόγο για δηλητηρίαση από τοξικά αέρια. Πριν από τα κρούσματα της περασμένης εβδομάδας, η Τεχεράνη έκανε λόγο για πάνω από 13.000 δηλητηριάσεις.
Αρκετές οικογένειες αποφάσισαν να μη στέλνουν τις κόρες τους στα σχολεία και διαμαρτύρονται για την αδυναμία των αρχών να εγγυηθούν την ασφάλεια των παιδιών τους.
Στη χώρα κυκλοφορούν σενάρια κατά τα οποία οι δηλητηριάσεις μαθητριών ίσως αποτελούν αντίδραση για τις πολύμηνες μαζικές κινητοποιήσεις που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί — τη σοβαρότερη κρίση εδώ και χρόνια για το κληρικαλιστικό καθεστώς, που το ίδιο εξέλαβε ως απόπειρα ανατροπής του υποκινούμενη από το εξωτερικό, εξαπολύοντας εκστρατεία φονικής καταστολής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τον Ιούνιο του 2028 θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση
Οι ισχυρισμοί του Ρώσου προέδρου και το διπλωματικό αδιέξοδο
Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να παρενέβη προσωπικά
«Ήταν αντίγραφο», απαντά το Πεντάγωνο
«Χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις εκτός από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους», δηλώνει ο ηθοποιός
«Είμαι εδώ, θα το παλέψουμε μαζί», του είπε η Ρεμπέκα Γκέιχαρτ όταν έμαθε για τη διάγνωσή του
Σημαντική απειλή για την οικονομία της Σίλικον Βάλεϊ
Συνολικά, 450 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές στο Παρίσι και 228 λεηλατήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο
Απαιτεί μάλιστα και συγγνώμη
«Αυτή τη φορά θα σε σκοτώσουμε», φώναζαν οι περαστικοί
Χιλιάδες συλλήψεις για ταραχές και λεηλασίες - Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα κιτ πρώτης ανάγκης
Η δόνηση χτύπησε την περιοχή Σιζάνγκ προκαλώντας συναγερμό για καταστροφές
Τι λέει για τον κίνδυνο εξάπλωσης
Συγκλονιστικές καταθέσεις φίλων και γονέων θύματος
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται εξ αποστάσεως
Μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων στην Ουκρανία - Νεκροί, τραυματίες και καταστροφές σε υποδομές
Στο κλιπ μια μητέρα στρέφεται κατά της κόρης της
«Ήταν μια πολύ τρομακτική εμπειρία, αλλά είμαι χαρούμενος που είναι όλοι ασφαλείς», δήλωσε ο Μπιλ Μάρεϊ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.