Κοσμος

«Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι μετέδωσε πληροφορίες στο Πεκίνο»

Το δημοσίευμα του CNN

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίνα: Τι συμβαίνει με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια στην Ταϊβάν
Κίνα: Τι συμβαίνει με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια στην Ταϊβάν © EPA/ US DEPARTMENT OF DEFENSE

Κίνα - Κατασκοπεία: Το μπαλόνι που διέσχισε τις ΗΠΑ ήταν σε θέση να καταγράψει εικόνες και να συλλέξει πληροφορίες από στρατιωτικές τοποθεσίες

Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι φαίνεται πως κατάφερε να συγκεντρώσει πληροφορίες από αμερικανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, σύμφωνα με το CNN που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι πληροφορίες που συνέλεξε το κατασκοπευτικό μπαλόνι μεταδίδονταν σε πραγματικό χρόνο. Όπως ανέφερε η πηγή, οι αμερικανικές αρχές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν το Πεκίνο διέγραψε ορισμένα δεδομένα, αφού πρώτα είχε λάβει τις πληροφορίες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν πως το κινεζικό μπαλόνι θα μπορούσε να έχει συγκεντρώσει περισσότερες «ευαίσθητες» πληροφορίες, αν δεν υπήρχαν οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιορίσει τις εκπομπές σημάτων και να αποκρύψει ορισμένους στόχους.

Στις αρχές Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι που πετούσε στον εναέριο χώρο τους.

Ένα αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε το μπαλόνι στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, απαντώντας στην «απαράδεκτη παραβίαση» της αμερικανικής κυριαρχίας, ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Το Υπουργείο διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δώσει την έγκρισή του για την κατάρριψη, εφόσον η αποστολή αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διακυβευτεί η ζωή Αμερικανών πολιτών.

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, διαβεβαίωνε ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κίνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων.

Το κινεζικό μπαλόνι «κατάσκοπος» αποτελεί ένα εργαλείο που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με έναν ειδικό.

Για τον Ουίλιαμ Κιμ, ειδικό στα μπαλόνια παρακολούθησης στο κέντρο σκέψης Marathon Initiative της Ουάσινγκτον, αυτά τα αερόπλοια είναι ισχυρά εργαλεία παρακολούθησης. Μολονότι η όψη του κινεζικού μπαλονιού μοιάζει με εκείνη ενός συνηθισμένου μπαλονιού μετεωρολογικών μετρήσεων, μερικά στοιχεία διαφέρουν, τόνισε ο Κιμ.

Το ωφέλιμο φορτίο του, που είναι ορατό, αποτελείται από ηλεκτρονικά εργαλεία για την καθοδήγηση και την παρακολούθηση, καθώς και από ηλιακούς συλλέκτες για την τροφοδοσία του συνόλου.

Σύμφωνα με τον Κιμ, οι δορυφόροι είναι όλο και πιο ευάλωτοι σε επιθέσεις από τη Γη και το διάστημα. Τα μπαλόνια από την πλευρά τους έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα, αρχίζοντας από την ικανότητά τους να διαφεύγουν από τα ραντάρ.

«Είναι φτιαγμένα από υλικά που δεν αντανακλούν το φως, δεν είναι από μέταλλο. Συνεπώς μολονότι μπορεί να είναι μάλλον μεγάλα (...) ο εντοπισμός τους είναι δύσκολος».

Αν είναι αρκετά μικρά, οι μηχανισμοί κατασκοπείας και το ωφέλιμο φορτίο αυτών των αερόπλοιων μπορούν μάλιστα να περνούν απαρατήρητοι. Τα μπαλόνια έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι μπορούν να παραμένουν σε σταθερή θέση πάνω από τον παρακολουθούμενο στόχο, αντίθετα από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους που πρέπει να παραμένουν σε τροχιά.

«Μπορούν να πετούν επί μήνες πάνω από την ίδια θέση», ανέφερε.

Με πληροφορίες από CNN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ