Κοσμος

Επέστρεψε στις ΗΠΑ ο ήρωας του «Hotel Rwanda» Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα

Η «απαγωγή» από το καθεστώς της χώρας του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επέστρεψε στις ΗΠΑ ο ήρωας του «Hotel Rwanda» Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα
O PAUL RUSESABAGINA ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΙΓΚΑΛΙ | PHOTO © EPA/EUGENE UWIMANA

Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα: Έφτασε στις ΗΠΑ ο ήρωας του «Hotel Rwanda» και επικριτής της κυβέρνησης της Ρουάντα - Τον Σεπτέμβριο του 2021 κρίθηκε ένοχος για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία 

Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, επικριτής της κυβέρνησης της Ρουάντα, έφτασε στις ΗΠΑ μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή στο Κιγκάλι, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Ρουσεσαμπαγκίνα έγινε γνωστός αφότου έπαιξε τον ρόλο ενός ήρωα της γενοκτονίας της Ρουάντα το 1994 στην ταινία Hotel Rwanda του 2004.

Το 2021, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία της τρομοκρατίας από δικαστήριο, σε μια δίκη που οι υποστηρικτές του αποκάλεσαν «εικονική».

Η απελευθέρωσή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ακολούθησε χρόνια διπλωματικών πιέσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Κατάρ.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ο Ρουσσαμπαγκίνα «επανενώθηκε με την οικογένειά του & τους φίλους του που περίμεναν εδώ και καιρό να έρθει αυτή η μέρα».

«Είμαι ευγνώμων σε εκείνους με τους οποίους συνεργαστήκαμε στενά στην κυβέρνηση της Ρουάντα για να γίνει αυτό δυνατό», έγραψε στο Twitter.

Τα τελευταία χρόνια είχε γίνει σφοδρός επικριτής του προέδρου της Ρουάντα Πολ Καγκάμε και σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του 2018, ο Ρουσσαμπαγκίνα ζήτησε αλλαγή κυβέρνησης.

Συνελήφθη το 2020 όταν, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ένα ιδιωτικό τζετ που πίστευε ότι θα τον μετέφερε στο Μπουρούντι, προσγειώθηκε τελικά στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, το Κιγκάλι.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 κρίθηκε ένοχος για την υποστήριξη μιας αντάρτικης ομάδας που βρίσκεται πίσω από φονικές επιθέσεις το 2018 και το 2019 στη Ρουάντα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ