Κοσμος

Αποφυλακίζεται ο ήρωας του «Hotel Rwanda»

Είχε κριθεί ένοχος για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία τον Σεπτέμβριο του 2021

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Αποφυλακίζεται ο ήρωας του «Hotel Rwanda»
O PAUL RUSESABAGINA ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΙΓΚΑΛΙ | PHOTO © EPA/EUGENE UWIMANA

Ρουάντα: Αποφυλακίζεται ο ήρωας του «Hotel Rwanda»

Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, ο οποίος ενέπνευσε την ταινία του Χόλιγουντ «Hotel Rwanda» και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση στη Ρουάντα, αποφυλακίζεται μετά από απόφαση του πρόεδροτ της χώρας Paul Kagame.

Ο Ρουσεσαμπαγκίνα κρίθηκε ένοχος για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία τον Σεπτέμβριο του 2021 και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης.

«Ο μετασχηματισμός της ποινής δεν εξαλείφει την υποκείμενη καταδίκη», δήλωσε την Παρασκευή η κυβερνητική εκπρόσωπος Yolande Makolo. «Η Ρουάντα σημειώνει τον εποικοδομητικό ρόλο της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη δημιουργία συνθηκών διαλόγου για το θέμα αυτό, καθώς και τη διευκόλυνση που παρείχε το κράτος του Κατάρ», πρόσθεσε.

Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα ο οποίος είναι διπλός πολίτης της Ρουάντα και του Βελγίου και κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών, θα αφεθεί ελεύθερος το Σάββατο μαζί με άλλα 19 άτομα που είχαν καταδικαστεί μαζί του.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ακούσουμε τα νέα για την απελευθέρωση του Πολ. Η οικογένεια ελπίζει να επανενωθεί μαζί του σύντομα», δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος της οικογένειας του Rusesabagina.

Η υπόθεση είχε μεγάλη προβολή αφότου ο Ρουσεσαμπαγκίνα συνελήφθη πέρυσι κατά την άφιξή του από το Ντουμπάι, όπου όπως κατήγγειλε ο ίδιος και υποστηρικτές του απήχθη από τις αρχές της αφρικανικής χώρας. Η κυβέρνηση της Ρουάντα υποστηρίζει πως ο Ρουσεσαμποαγκίνα ξεγελάστηκε ώστε να επιβιβαστεί σε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ισόβια κάθειρξη για εννέα κατηγορίες, που περιλάμβαναν τρομοκρατία, εμπρησμό, σύλληψη ομήρων και σχηματισμό ένοπλης ανταρτικής οργάνωσης, την οποία διηύθυνε από το εξωτερικό.

Όμως, ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του, ενώ υποστηρικτές του χαρακτήρισαν τη δίκη ντροπή και απόδειξη της ανελέητης μεταχείρισης που επιφυλάσσει ο Καγκάμε στους πολιτικούς αντιπάλους του.

Παγκόσμια διασημότητα από το «Hotel Rwanda»

Ο Ρουσεσαμπαγκίνα έγινε παγκόσμια διασημότητα μετά την ταινία  «Hotel Rwanda», η οποία τον εμφάνιζε να διακινδυνεύει τη ζωή του για να προσφέρει καταφύγιο σε εκατοντάδες ανθρώπους ως ο διευθυντής ενός ξενοδοχείου πολυτελείας στο Κιγκάλι, την πρωτεύουσα της Ρουάντα, κατά τις 100 ημέρες που διήρκεσε η γενοκτονία, όταν εξτρεμιστές Χούτου σκότωσαν περισσότερους από 800.000 ανθρώπους, κυρίως της μειονότητας των Τούτσι.

Χρησιμοποίησε τη φήμη του για να προβάλει αυτό που περιέγραψε ως παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Καγκάμι, ενός διοικητή των ανταρτών Τούτσι που πήρε την εξουσία όταν οι δυνάμεις του κατέλαβαν το Κιγκάλι και σταμάτησαν τη γενοκτονία. Ο Ντον Τσιντλ, που τον υποδύθηκε, ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για το ρόλο. 

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) είχε δηλώσει πως η σύλληψή του 67χρονου ισοδυναμεί με καταναγκαστική εξαφάνιση, την οποία χαρακτήρισε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ