- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πάνω από 400 δισεκ. δολάρια χρειάζονται για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας
Oυκρανία: Απαιτούνται πάνω από 400 δισεκ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της
Η ανασυγκρότηση της οικονομίας της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή πριν από ένα χρόνο αναμένεται τώρα να κοστίσει 411 δισεκ. δολάρια, 2,6 φορές το εκτιμώμενο για το 2022 ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ουκρανίας, σύμφωνα με νέα μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ουκρανίας.
Η εκτίμηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα καλύπτει μια περίοδο ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 και ποσοτικοποιεί τις φυσικές καταστροφές σε υποδομές και κτίρια, τον αντίκτυπο στις ζωές και στα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων και το κόστος της ‘καλύτερης ανοικοδόμησης’, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Το ποσό έχει αυξηθεί σημαντικά από την εκτίμηση των 349 δισεκ. δολαρίων που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η νέα πρόβλεψη έρχεται μία ημέρα αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε ότι αξιωματούχοι του κατέληξαν σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές για τετραετές δανειακό πακέτο ύψους 15,6 δισεκ. δολαρίων που μπορεί να κινητοποιήσει επιπλέον δισεκατομμύρια βοήθειας από άλλους φορείς, μόλις εγκριθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ τις ερχόμενες εβδομάδες.
«Ενεργειακές υποδομές, στέγαση, υποδομές κρίσιμης σημασίας, οικονομία και αποναρκοθέτηση για ανθρωπιστικούς λόγους είναι οι πέντε προτεραιότητές μας για φέτος», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ σε ανακοίνωση.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι εκτιμώμενες ζημιές και οι ανάγκες ανάκαμψης δεν περιλαμβάνουν στοιχεία για την απώλεια υποδομών, κατοικιών και επιχειρήσεων σε εδάφη που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με την ταχεία αξιολόγηση των αναγκών, η Ουκρανία θα χρειαστεί 14 δισεκ. δολάρια για κρίσιμες και βασικής προτεραιότητας επενδύσεις ανασυγκρότησης και ανάκαμψης το 2023.
Που εντοπίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες
Περίπου το 22% των αναγκών εντοπίζονται στις μεταφορές, ενώ η στέγαση αντιστοιχεί στο 17%, η ενέργεια στο 11% και η γεωργία στο 7%.
Η μεγαλύτερη αναλογικά αύξηση είναι στην ενέργεια, όπου οι ζημιές ήταν υπερπενταπλάσιες του επιπέδου που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε σε περιοχές της πρώτης γραμμής του μετώπου όπως το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο, το Λουχάνσκ και η Χερσώνα, που έχουν στοχοποιηθεί ιδιαιτέρως από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις από τον Οκτώβριο.
Η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, η Άννα Μπγέρντε, χαιρέτισε την αντοχή και την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας στο να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες της για ανάκαμψη και ανοικοδόμηση.
«Η συνεχιζόμενη στήριξη για την Ουκρανία είναι μια επένδυση τόσο για τη χώρα όσο και για την παγκόσμια οικονομία. Η στήριξη αναπτυξιακών εταίρων για δημόσιες επενδύσεις πρέπει να συμπληρωθεί από σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις για την αύξηση της διαθέσιμης χρηματοδότησης για ανοικοδόμηση», δήλωσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέος νόμος επιτρέπει άμβλωση έως 12 εβδομάδες, αλλά οι εκλογές απειλούν την άμεση εφαρμογή του
Το δημοτικό συμβούλιο είχε αφαιρέσει από τον πρίγκιπα Άντριου την ίδια διάκριση το 2022
Η έκθεση καταγράφει επίσης αύξηση των επιθέσεων από Ισραηλινούς εποίκους
Στον νέο κόσμο κυριαρχεί η δύναμη. Στην οικονομία κυριαρχούν τα λίγα πανίσχυρα μονοπώλια. Στην παγκόσμια πολιτική οι τρεις υπερδυνάμεις.
Με γραπτή δήλωση «εμφανίστηκε» ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν
Ραγδαία άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά τα πλήγματα στο μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου στον κόσμο
Τα Phantom MK-1 δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες μάχης - Νέο κεφάλαιο στρατιωτικής τεχνολογίας
Μαζικές αναστροφές και ακυρώσεις πτήσεων μετά από επιθέσεις drones στο Ντουμπάι
Τι σημαίνει για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας ο θάνατος κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών
Η εξέλιξη προκάλεσε άμεση αντίδραση στις αγορές, με τις τιμές του πετρελαίου Brent να αυξάνονται περίπου κατά 5%
Ο χολιγουντιανός σταρ επέλεξε να βρίσκεται στο Κίεβο αντί να παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων
Βλήμα έπληξε τον σταθμό χωρίς ζημιές, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για πυρηνικό κίνδυνο
Συμφωνία των Ευρωπαίων με τον Τραμπ για Ιράν, με αντάλλαγμα στήριξη στην Ουκρανία
Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται επίσης ο Αλί Λαριτζανί και ο Αζίζ Νασιρζαντέχ
Χάρτες από το 2021 υποδεικνύουν αδήλωτα κρούσματα και μολυσμένα ζώα στη Γουχάν - Ερωτήματα για διαφάνεια
Ο ηγεμών των ΗΠΑ εκφράζει την ακύρωση του ορθολογισμού και την επιβολή της παράνοιας. Ομιλεί με όρους οπτικών μηνυμάτων και διαφημιστικών σποτ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι
Οι κατηγορίες για βιασμό και η κρίση στη βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας
Νομοθετική ρύθμιση περιορίζει τα smartphones στα σχολεία λόγω εθισμού και συγκέντρωσης
Η ανάλυση των New York Times
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.