- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Τόνι Μπλερ αρνείται οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στο Ιράκ και την Ουκρανία
«Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτό που έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μέση Ανατολή, στη Συρία»
Tόνι Μπλερ: Αρνείται οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στο Ιράκ και την Ουκρανία - Η επίθεση στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν
Πριν από 20 χρόνια, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ έσυρε το Ηνωμένο Βασίλειο στον πόλεμο του Ιράκ, ακολουθώντας τις ΗΠΑ, παίρνοντας μια απόφαση που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα του.
Σήμερα αρνείται οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στο Ιράκ, έναν πόλεμο που έγινε χωρίς εντολή από τον ΟΗΕ, και την Ουκρανία, μολονότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το χρησιμοποίησε ως "δικαιολογία", όπως λέει.
«Δεν υπάρχει καμία λογική δικαιολογία για την εισβολή σε μια χώρα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, με έναν δημοκρατικό πρόεδρο, (ο οποίος δεν έθετε) κανένα πρόβλημα για κανέναν» και δεν παραβίαζε «καμία διεθνή υποχρέωση», εξηγεί ο Μπλερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP και στο ιταλικό Ansa, το γερμανικό DPA και στο ισπανικό Efe.
«Αν δεν είχε χρησιμοποιήσει αυτήν την δικαιολογία (για το Ιράκ) θα είχε χρησιμοποιήσει κάποια άλλη», σημειώνει ο ηλικίας σήμερα 69 ετών, πρώην ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο πρώην δικτάτορας του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν είχε προκαλέσει δύο πολέμους στην περιοχή, αψηφήσει πολλές αποφάσεις του ΟΗΕ και εξαπολύσει επίθεση με χημικά κατά του ίδιου του λαού του, υπενθυμίζει ο Μπλερ.
«Τουλάχιστον μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι απομακρύναμε έναν τύραννο από την εξουσία (στο Ιράκ) στην προσπάθεια να εγκαθιδρύσουμε μια δημοκρατία», σημειώνει, μιλώντας από τα γραφεία στο κέντρο του Λονδίνου του Institute for Global Change, φορέα που έχει ιδρύσει.
«Βεβαίως μπορούμε να μιλάμε για όλες τις συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ», παραδέχεται.
Ωστόσο «δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτό που έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μέση Ανατολή, στη Συρία. (...) Η επέμβασή του στη Μέση Ανατολή εξυπηρέτησε στη διατήρηση ενός τυράννου στην εξουσία και στην άρνηση μιας δημοκρατίας. Επομένως θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλη αυτήν την προπαγάνδα με τον ελάχιστο σεβασμό που της αξίζει», προσθέτει ο Μπλερ.
Ο Πούτιν βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε εναντίον του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για το έγκλημα πολέμου της «παράνομης απέλασης» παιδιών από την Ουκρανία και της «παράνομης μεταφοράς» τους στην Ρωσία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Μόσχα κρίνει ότι η απόφαση αυτή του διεθνούς δικαστηρίου δεν έχει καμία νομική αξία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τρέχουσα εμπλοκή των ΗΠΑ στη βάση;
Τα πρώτα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ για τα πλήγματα στο Ιράν
Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν - Εγκλωβισμένοι χιλιάδες ταξιδιώτες
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου για το drone στη βρετανική βάση
Στο επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας τα Στενά του Ορμούζ
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κατάρριψη από φίλια πυρά
«Ξύπνησα από έναν πολύ δυνατό κρότο. Σείστηκε ολόκληρο το σπίτι»
Ο στρατός προειδοποίησε ότι οι επιδρομές στο Λίβανο θα ενταθούν σήμερα
Πώς λειτουργεί το σύστημα εξουσίας στην Τεχεράνη και ποιοι διεκδικούν ρόλο στη μεταβατική περίοδο
«Πράττουμε ό,τι πρέπει με πρώτιστο μέλημά μας την Ασφάλεια της χώρας και των πολιτών» τόνισε
Οι μετανάστες είναι η δύναμη της Αγγλίας, όλη αυτή η εργατική δύναμη, όλη αυτή η ανθρώπινη ποικιλομορφία είναι ο πλούτος της
Εκρήξεις σε Ντουμπάι, Ντόχα, Μανάμα και Ριάντ
Βρετανικά μαχητικά Typhoon απογειώθηκαν από τη βάση
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Η χρονική σύμπτωση των στοιχημάτων με τις στρατιωτικές κινήσεις έχει προκαλέσει πολιτική αντίδραση
H γυναίκα έγινε viral όταν έκαψε φωτογραφία του με τσιγάρο
Στην Τεχεράνη αναλαμβάνει προσωρινό συμβούλιο τα καθήκοντα του
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.