- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τουρκία: Η κατάσταση για τους δημοσιογράφους έγινε ακόμα χειρότερη μετά τον σεισμό
Ξεκάθαρη χειραγώγηση καταγγέλλει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου
Τουρκία - Οι δημοσιογράφοι και οι νέες πιέσεις από το καθεστώς Ερντογάν μετά τον καταστροφικό σεισμό
Η κατάσταση των δημοσιογράφων επιδεινώθηκε μετά τον σεισμό στην Τουρκία εξαιτίας της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), οργάνωση για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου, η οποία εκφράζει φόβους για αύξηση των πιέσεων καθώς πλησιάζουν οι εκλογές που θα διεξαχθούν στα μέσα Μαΐου.
«Η ελευθερία της έκφρασης υποβαθμίστηκε με το πέρασμα των χρόνων στην Τουρκία και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρόσθεσε επιπλέον προβλήματα για τους δημοσιογράφους» ανέφερε την Τετάρτη, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του IPI Φράνε Μαρόεβιτς, ο οποίος επισκέπτεται την Άγκυρα.
Δύο ημέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 48.000 ανθρώπους στη νοτιοανατολική Τουρκία, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 10 πληγείσες επαρχίες, με αποτέλεσμα να επιβληθούν περισσότεροι περιορισμοί στον Τύπο. Μια διαπίστευση στην τουρκική προεδρία είναι πλέον υποχρεωτική για να δουλέψει ένας δημοσιογράφος στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Επιπλέον, άρθρα που επέκριναν τη διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνηση του, η οποία θεωρήθηκε καθυστερημένη (όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Ερντογάν), είχαν ως αποτέλεσμα συλλήψεις δημοσιογράφων ενώ τις ημέρες που ακολούθησαν ανεστάλη για σύντομο χρονικό διάστημα και η λειτουργία του Twitter.
«Είναι σαφές ότι οι αρχές εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να εργαστούν με τρόπο ανεξάρτητο επί του πεδίου» δήλωσε ο Μαρόεβιτς, ο οποίος μετέβη στην Αντάκια (Αντιόχεια), που έχει καταστραφεί από τον σεισμό.
Ο Μαρόεβιτς συνάντησε επιτόπου Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι επιμένουν να εργάζονται παρά την «καταστροφική» ανθρωπιστική κατάσταση και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις αρχές.
«Συνεχίζουν επειδή είναι πεπεισμένοι πως είναι σημαντικό να κάνουν να ακουστούν οι φωνές των διασωθέντων» συνεχίζει ο υπεύθυνος αυτής της δημοσιογραφικής οργάνωσης, που έχει την έδρα της στη Βιέννη.
Όπως είπε, οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν να υποστούν «περισσότερες πιέσεις», καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, που είναι
προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου.
Ο αμφιλεγόμενος νόμος για τα fake news στην Τουρκία και οι τουρκικές εκλογές.
Η Τουρκία υιοθέτησε στα μέσα Οκτωβρίου ένα νόμο για την παραπληροφόρηση, ο οποίος δέχεται πολλές επικρίσεις και τιμωρεί με φυλάκιση έως τριών ετών όποιον κατηγορείται ότι διαδίδει «ψευδείς ή απατηλές πληροφορίες». «Η δαιμονοποίηση των δημοσιογράφων (...) τους θέτει σε κίνδυνο. Δημιουργεί μια ατμόσφαιρα
στην οποία άτομα θεωρούν θεμιτό να τους επιτίθενται» τονίζει ακόμη ο Μαρόεβιτς. Και προειδοποιεί: «Χωρίς ελευθερία της έκφρασης, είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε ελεύθερες εκλογές».
Ο επικεφαλής του IPI εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τις τουρκικές αρχές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, όμως αναφέρει πως το αίτημά του για συνάντηση έμεινε φέτος αναπάντητο, ενώ το IPI είχε μπορέσει στο παρελθόν να κάνει διάλογο με την Άγκυρα, υπενθυμίζει.
Ενώ αρχικά προβλεπόταν η συνάντησή του με τον υποψήφιο της συμμαχίας της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αυτή ματαιώθηκε εξαιτίας των πλημμυρών που είχαν ως αποτέλεσμα σχεδόν 20 νεκρούς και αγνοουμένους στην Τουρκία. Ωστόσο, χαιρέτισε τις «πολυάριθμες δεσμεύσεις υπέρ της ελευθερίας του Τύπου που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της αντιπολίτευσης».
«Όμως θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την εφαρμογή τους, αν (η αντιπολίτευση) έρθει στην
εξουσία» ξεκαθάρισε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του προκαλούν μαζικές ακυρώσεις συνεργασιών
Περίπου 635 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η περιουσία του μέχρι τη στιγμή του θανάτου του
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.