Κοσμος

Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ: Λούζερς οι αντισημίτες - «Θα πεθάνουν μίζερα»

Ο διάσημος ηθοποιός στέλνει μήνυμα ενάντια σε κάθε «παγίδα προκατάληψης και μίσους»

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ
Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ © ΕPA/Christian Brunna

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ αποκαλεί τους αντισημίτες «χαμένους που θα πεθάνουν άθλια» - Το μήνυμα του ηθοποιού και πρώην κυβερνήτη κατά της μισαλλοδοξίας.

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επικρίνει την άνοδο του αντισημιτισμού στις ΗΠΑ, σε ένα νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο αυστριακής καταγωγής ηθοποιός, ο οποίος ξεκίνησε ως bodybuilder και υπηρέτησε ως κυβερνήτης της Καλιφόρνια μεταξύ 2003 και 2011, είπε στους θεατές «δεν υπήρξε ποτέ ένα επιτυχημένο κίνημα που να βασίζεται στο μίσος».

Η ρητορική του Σβαρτσενέγκερ διατυπώθηκε με όρους εμψυχωτικής ομιλίας προς όσους έχουν προκαταλήψεις: «Ναζί; Ηττημένοι. Η Συνομοσπονδία; Ηττημένοι. Το κίνημα του απαρτχάιντ; Ηττημένοι. Δεν θέλω να είσαι χαμένος. Δεν θέλω να είσαι αδύναμος… παρά όλους τους φίλους μου που μπορεί να πουν, Άρνολντ, μη μιλάς σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν αξίζει τον κόπο.

» Δεν με νοιάζει τι λένε. Νοιάζομαι για σένα. Νομίζω ότι αξίζεις. Ξέρω ότι κανείς δεν είναι τέλειος… Μπορώ να καταλάβω πώς οι άνθρωποι μπορούν να πέσουν σε μια παγίδα προκατάληψης και μίσους».

Τα στοιχεία για την αύξηση αντισημιτικών κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Αμερικανική Ένωση Anti-Defamation League υποδηλώνουν αύξηση αντισημιτικής κακοποίησης και βίας. Πέρυσι σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση το 1979, με 2.717 αναφερόμενα περιστατικά στις ΗΠΑ.

Ο Σβαρτσενέγκερ συνέχισε: «Είναι πιο εύκολο να δικαιολογήσεις ότι ο Εβραίος λαός συνωμότησε για να σε κρατήσει πίσω από το να παραδεχτείς ότι έπρεπε απλώς να δουλέψεις σκληρότερα.

» Είναι πιο εύκολο να μισείς παρά να μαθαίνεις… Κανείς που έχει επιλέξει τον εύκολο δρόμο του μίσους δεν έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου και είπε, “Τι ζωή”. Όχι. Πεθαίνουν τόσο άθλια όσο έζησαν.

» Ανεξάρτητα από το πόσο μακριά έχετε πάει, θέλω να ξέρετε ότι έχετε ακόμα την ευκαιρία να επιλέξετε μια ζωή με δύναμη. Πρέπει να πολεμήσεις τον εαυτό σου… Το μονοπάτι του μίσους είναι πιο εύκολο – δεν χρειάζεται να αλλάξεις τίποτα, για όλα στη ζωή σου για τα οποία δεν είσαι χαρούμενος μπορεί να φταίει κάποιος άλλος… [Αλλά] θα καταλήξεις καταρρακωμένος. Δεν θέλω να τα περάσεις όλα αυτά».

Arnold Schwarzenegger has a powerful message for those who have gone down a path of hate.

Το επίμονο «life coaching» του Σβαρτσενέγκερ κατά της μισαλλοδοξίας

Ο Σβαρτσενέγκερ είναι ιδιαίτερα δραστήριος YouTuber, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει το κανάλι του για καμπάνιες και προώθηση θετικών σκοπών. Οι αισιόδοξες αναρτήσεις του φώτισαν τις πρώτες μέρες της πανδημίας του Covid. Ένα βίντεο που δημοσίευσε πέρυσι, στο οποίο μιλούσε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε σχέση με τον πατέρα του, ο οποίος ήταν Ναζί, έχει προβληθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο φορές.

«[Ο πατέρας μου] τραυματίστηκε στο Λένινγκραντ και ο ναζιστικός στρατός στον οποίο συμμετείχε έκανε τρομερό κακό στη μεγάλη πόλη και στον γενναίο λαό της», είπε.

«Για τους Ρώσους στρατιώτες που ακούνε αυτήν την εκπομπή, γνωρίζετε ήδη μεγάλο μέρος της αλήθειας που λέω. Το έχεις δει στα μάτια σου. Δεν θέλω να σπάσεις όπως ο πατέρας μου».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο του εγχώριου και του παγκόσμιου αντισημιτισμού μιλώντας στο Late Show του Στίβεν Κολμπέρ.

«Όχι, από τη Γερμανία της δεκαετίας του '30 δεν έχω δει τον αντισημιτισμό να μην καραδοκεί πια, αλλά να στέκεται περήφανος με τα χέρια στους γοφούς όπως ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι, που μας τολμούσε να τον αψηφήσουμε», είπε. «Δεν το έχω βιώσει ποτέ σε όλη μου τη ζωή, ειδικά σε αυτή τη χώρα».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ