Κινηματογραφος

Στίβεν Σπίλμπεργκ: «Ο αντισημιτισμός σήμερα στέκει περήφανος με τα χέρια στους γοφούς, όπως ο Χίτλερ»

Ο διάσημος σκηνοθέτης μίλησε για την άνοδο του μίσους κατά των Εβραίων στις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στίβεν Σπίλμπεργκ
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ © EPA/Clemens Bilan

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μίλησε για την αναβίωση του μίσους κατά των Εβραίων στην Αμερική - Η συνέντευξή του στο «The Late Show» του Στίβεν Κολμπέρ.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ εξέφρασε τις απόψεις του για τα σημερινά επίπεδα αντισημιτισμού στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στο «The Late Show» του Στίβεν Κολμπέρ, ο διάσημος 76χρονος σκηνοθέτης ρωτήθηκε εάν η κακοποίηση που αντιμετώπισε στην Καλιφόρνια της δεκαετίας του 1960 ο νεαρός Εβραίος ήρωας της νέας του ταινίας, του αυτοβιογραφικού δράματος «The Fabelmans», ήταν κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σήμερα.

Ο Σπίλμπεργκ απάντησε λέγοντας ότι βρίσκει την παγκόσμια άνοδο της αντιεβραϊκής ρητορικής και της βίας «πολύ, πολύ απροσδόκητη. Ο αντισημιτισμός ήταν πάντα εκεί. Είτε ήταν προ των πυλών είτε καλά κρυμμένος αλλά υφέρπων, ή σε πολύ πιο έκδηλη μορφή, όπως στη Γερμανία της δεκαετίας του '30.

«Έχω όμως να δω από τη Γερμανία της δεκαετίας του 1930 αντισημιτισμό ο οποίος να μην καραδοκεί πλέον, αλλά να στέκεται περήφανος με τα χέρια στους γοφούς όπως ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι, σαν να μας προκαλεί να τον αψηφήσουμε».

Ο 76χρονος σκηνοθέτης πρόσθεσε, αναφερόμενος στην άνοδο του αντισημιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Δεν το έχω βιώσει ποτέ σε όλη μου τη ζωή, ειδικά σε αυτή τη χώρα».

Στίβεν Σπίλμπεργκ: Το μίσος και ο αντισημιτισμός πάνε χέρι-χέρι

Ο Σπίλμπεργκ είπε ότι μόλις άρχισε να εκτιμά πλήρως και να αγκαλιάζει το υπόβαθρό του την περίοδο του 1993 και την παραγωγή της διάσημης ταινίας του με θέμα το Ολοκαύτωμα, «Η λίστα του Σίντλερ» και είπε στον Στίβεν Κολμπέρ ότι ένιωθε πως ο αυξημένος αντισημιτισμός ήταν μέρος μιας ευρύτερης τάσης μισαλλοδοξίας.

«Κατά κάποιο τρόπο, η περιθωριοποίηση των ανθρώπων που δεν είναι μέρος κάποιου είδους πλειοψηφικής φυλής είναι κάτι που υφίσταται για χρόνια και χρόνια», είπε.

«Το μίσος έγινε ένα είδος συνδρομής σε ένα κλαμπ που έχει αποκτήσει περισσότερα μέλη από όσα πίστευα ποτέ ότι ήταν δυνατό στην Αμερική. Και το μίσος και ο αντισημιτισμός πάνε χέρι-χέρι, δεν μπορείς να διαχωρίσεις το ένα από το άλλο».

“I Don’t Look Back That Often” - Steven Spielberg’s Career-Spanning Interview with Stephen Colbert

Ο Σπίλμπεργκ πρόσθεσε ότι ήλπιζε οι θεατές του «Fabelmans» να αποκομίσουν από τη νέα ταινία του ένα μήνυμα ελπίδας. Οι βασανιστές του κινηματογραφικού ήρωά του εκτίθενται τελικά ως ευάλωτοι και αξιοπρεπείς με τον δικό τους τρόπο.

«Για να αναφέρω την Άννα Φρανκ, νομίζω ότι έχει δίκιο όταν είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλοί», είπε ο Σπίλμπεργκ. «Και νομίζω ότι ουσιαστικά στον πυρήνα μας, υπάρχει καλοσύνη και υπάρχει ενσυναίσθηση».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ