Κοσμος

Ένα εκατομμύριο Γάλλοι βγαίνουν στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απεργοί στη Γαλλία με πλακάτ που γράφει: «Σε απεργία μέχρι τη συνταξιοδότηση»
© EPA / YOAN VALAT

Γαλλία: Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και οι απεργιακές κινητοποιήσεις - Η θέση της κυβέρνησης Μακρόν

Η Γαλλία βρίσκεται σήμερα Τρίτη (7.3) σε απεργιακό κλοιό. Τα συνδικάτα έχουν καλέσει τους εργαζόμενους σε διαδηλώσεις και απεργίες κατά της προωθούμενης από την κυβέρνηση αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας - αναμόρφωση που προβλέπει μεταξύ άλλων και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των Γάλλων από τα 62 χρόνια, που είναι σήμερα, στα 64 χρόνια.

Η απεργία αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητή στον τομέα των συγκοινωνιών, τόσο των οδικών και σιδηροδρομικών όσο και των αεροπορικών. Τα περισσότερα δρομολόγια δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν, ενώ συνδικάτα των οδηγών φορτηγών απειλούν να κλείσουν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται πως θα είναι ιδιαίτερα αισθητές επίσης στους τομείς της ενέργειας, της διατροφικής αλυσίδας αλλά και της εκπαίδευσης, με πολλά από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να παραμένουν κλειστά.

Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου ένα εκατομμύριο Γάλλοι θα διαδηλώσουν σήμερα, ενώ τα συνδικάτα αναμένουν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών θα υπερβεί τα δυο εκατομμύρια. Τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει ότι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 260 γαλλικές πόλεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού BFMTV, το 64% των Γάλλων τάσσεται υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ το 57% τάσσεται υπέρ μιας γενικής απεργίας διαρκείας. Τέλος, σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό, αυτή βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο, δηλαδή της έγκρισής του από τη Γερουσία.

«Οι Γάλλοι πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο» - Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση Μακρόν

Η κυβέρνηση Μακρόν υποστηρίζει ότι οι αλλαγές είναι κρίσιμες για να ξεφύγει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας από το έλλειμμα έως το 2030 κι ότι θα φέρουν τη χώρα πιο κοντά στους Ευρωπαίους γείτονές της, στους περισσότερους εκ των οποίων η ηλικία συνταξιοδότησης έχει οριστεί σε τουλάχιστον 65 έτη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο μήνα είπε ότι δεν υπάρχει «καμία θαυματουργή» λύση για τη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων. «Αν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό το σύστημα, πρέπει να εργαστούμε περισσότερο», είπε. Ωστόσο, τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι άδικα και θα επηρεάσουν δυσανάλογα τους εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση που ξεκινούν νωρίς τη σταδιοδρομία τους σε κοπιώδεις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα του Elabe, το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποστηρίζει τις κυλιόμενες απεργίες.

Το νομοσχέδιο συζητείται τώρα στη Γερουσία μετά από δύο εβδομάδες έντονης συζήτησης στη Βουλή που έληξε χωρίς καν να καταλήξει σε ψηφοφορία για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Η συζήτηση στη Γερουσία της Δευτέρας διήρκεσε μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης, με τη δεξιά πλειοψηφία του σώματος να καταρρίπτει εναλλακτικές προτάσεις για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που υποβάλλει η αριστερά. Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί στις 14:30. Η κεντρώα κυβέρνηση Μακρόν ελπίζει να προωθήσει τη μεταρρύθμιση στο κοινοβούλιο με τη βοήθεια της δεξιάς, χωρίς να καταφύγει σε έναν αμφιλεγόμενο μηχανισμό που θα παρακάμπτει μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία, αλλά κινδυνεύει να πυροδοτήσει περισσότερες διαμαρτυρίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ