Κοσμος

Η Λίντα Ζερβάκη φέρεται να έλαβε χρήματα για συνέντευξη με τον Όλαφ Σολτς

Σάλος στα γερμανικά ΜΜΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Οι «Πολίτες του Ράιχ» σχεδίαζαν τη δολοφονία του Όλαφ Σολτς
© EPA/ FILIP SINGER

Γερμανία: Ποια είναι η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος που φέρεται να έλαβε χρήματα από την καγκελαρία 

Η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος Λίντα Ζερβάκη φέρεται να έχει λάβει αμοιβή από την καγκελαρία, για συνέντευξή της με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ψηφιακή τεχνολογία. Επρόκειτο για την «κάλυψη των εξόδων» της δημοσιογράφου και της ομάδας της, απαντά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Tageszeitung, η κυρία Ζερβάκη έλαβε το 2022 1130,50 ευρώ από την καγκελαρία, ενώ είχε ήδη δεχθεί κριτική και για το γεγονός ότι δεν υπέβαλε τις «δύσκολες» ερωτήσεις στον κ. Σολτς, παρότι η Γερμανία θεωρείται ότι έχει μείνει πολύ πίσω στην ψηφιακή μετάβαση. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ήταν ο ίδιος ο καγκελάριος ο οποίος επέλεξε τη συγκεκριμένη δημοσιογράφο. «Δεν υπήρξε καμία σαφής δήλωση από τον καγκελάριο ούτε κάποια κριτική στη συνέχεια από την κυρία Ζερβάκη», γράφει η TAZ και επισημαίνει ότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης «re:publica - Φεστιβάλ για την Ψηφιακή Κοινωνία», είχαν διαφορετική άποψη για τον συντονισμό της συνέντευξης, ωστόσο υπαναχώρησαν μπροστά στο ενδεχόμενο ακύρωσης και τελικά δέχθηκαν τους όρους της καγκελαρίας. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η Λίντα Ζεβάκη προσπάθησε να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση του θέματος.

Δεν ήταν κάτι παράνομο. Ήταν όμως θεμιτό; Συνάδει πλήρως με τις αρχές δεοντολογίας του επαγγέλματος; Για την TAZ υπάρχει θέμα: «Στην Republica, η παρουσιάστρια του Pro7 Λίντα Ζερβάκη δεν ήταν μία ανεξάρτητη δημοσιογράφος, αλλά προσελήφθη από την καγκελαρία χωρίς να υπάρχει διαφάνεια ως προς αυτό. Προφανώς οι άνθρωποι του Σολτς φοβήθηκαν, μήπως δεχόταν ερωτήσεις με κριτική διάθεση. Μόλις πριν από έναν μήνα έγινε γνωστή αυτή η δημοσιοσχεσίτικη ενέργεια, μετά από έρευνα της TAZ».

Η μάνατζερ της Λίντας Ζερβάκη, Άνζα Ζαϊντενστούκερ, κατέθεσε ενόρκως στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου, όπου υποστήριξε ότι η δημοσιογράφος δεν έλαβε αμοιβή, αλλά «κάλυψη του κόστους του συντονισμού» της συνέντευξης. Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιο ακριβώς ήταν αυτό το κόστος, καθώς η ίδια είχε δηλώσει ότι τα έξοδα μετακίνησης είχαν καλυφθεί από τον εργοδότη της δημοσιογράφου, τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ProSieben. H πλευρά της re:publica διευκρίνισε πάντως ότι οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις τους δεν λαμβάνουν αμοιβή.

Μετά τα επίμαχα δημοσιεύματα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στην Bundestag υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση, στην οποία διατυπώνει το ερώτημα, εάν η επιλογή της κυρίας Ζερβάκη έγινε από την καγκελαρία και, αν ναι, για ποιον λόγο αυτό δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά παρουσιάστηκε η συνέντευξη ως «ανεξάρτητη δημοσιογραφική δραστηριότητα». Η Κ.Ο της AfD ερωτά ακόμη εάν η κυβέρνηση έχει καταβάλει χρήματα στη δημοσιογράφο.

Για τους μη γνωρίζοντες: Η Λίντα Ζερβάκη μεγάλωσε στο Αμβούργο και είναι από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα στη γερμανική τηλεόραση. Ήταν η πρώτη αλλοδαπή παρουσιάστρια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης (ARD). Μετά από λίγα χρόνια αποχώρησε για να αναλάβει εκπομπή στο ιδιωτικό κανάλι Pro 7. .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ