Κοσμος

Η Αυστραλία φτιάχνει θαλάσσιο πάρκο σε μέγεθος Γερμανίας

Για την μεγαλύτερη προστασία των ειδών που απειλούνται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φώκια Πιγκουίνοι
© Unsplash

Η Αυστραλία φτιάχνει θαλάσσιο πάρκο στο μέγεθος της Γερμανίας - Για την μεγαλύτερη προστασία των ειδών που απειλούνται

Η αυστραλιανή κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει θαλάσσια ζώνη μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της Γερμανίας στον Νότιο Ωκεανό, ενισχύοντας την προστασία γύρω από το νησί Μακκουέρι για εκατομμύρια πιγκουίνους και φώκιες.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τάνια Πλίμπερσεκ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να τριπλασιάσει το μέγεθος του θαλάσσιου πάρκου της νήσου Μακκουέρι, χαρακτηρίζοντάς το ως μια παγκόσμια σημαντική συμβολή στη θαλάσσια προστασία που θα θέσει 388.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υπό υψηλή προστασία.

«Το θαλάσσιο πάρκο είναι μια απομακρυσμένη χώρα θαυμάτων της άγριας ζωής - ένα κρίσιμο περιβάλλον για εκατομμύρια θαλασσοπούλια, φώκιες και πιγκουίνους», δήλωσε η Πλίμπερσεκ. «Η επέκταση και η αύξηση της προστασίας των υδάτων που περιβάλλουν το νησί θα μας επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση αυτού του σημαντικού οικοσυστήματος για το μέλλον».

Το νησί μεταξύ της Τασμανίας και της Ανταρκτικής αποτελεί σημαντικό τόπο διατροφής και αναπαραγωγής για θαλασσοπούλια, πιγκουίνους και φώκιες.

Η λωρίδα ξηράς μήκους 34 χιλιομέτρων και τα γύρω ύδατα αποτελούν βιότοπο για είδη όπως οι βασιλικοί πιγκουίνοι, οι νότιοι βραχοπενγκουίνοι, οι υποανταρκτικές γουνοφόρες φώκιες, οι νότιες φώκιες ελέφαντες, τα μαυροφρύδια άλμπατρος και οι γκρίζες πεταλίδες.

Ο Πλίμπερσεκ δήλωσε ότι η επέκταση του θαλάσσιου πάρκου θα αυξήσει την έκταση της προστατευόμενης περιοχής στους ωκεανούς της Αυστραλίας στο 48,2%.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ