- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κούρδοι διαδηλωτές διέκοψαν την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου - Ζητούν απελευθέρωση του Οτσαλάν
Φυγαδεύτηκε η Ρομπέρτα Μετσόλα - Πώς παρέκαμψαν τα μέτρα ασφαλείας
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Κούρδοι διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας και φώναξαν συνθήματα υπέρ του Οτσαλάν - Φυγαδεύτηκε η Ρομπέρτα Μετσόλα.
Μια ομάδα Κούρδων που διαμαρτύρονται για το ζήτημα του ηγέτη τους, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, καθώς σήμερα 15 Φεβρουαρίου είναι η επέτειος της σύλληψης του από τις τουρκικές Αρχές, κατόρθωσαν να παρακάμψουν τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας και μπήκαν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Όπως αναφέρουν τα πρώτα διεθνή δημοσιεύματα, περίπου 20 διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα που διεξαγόταν η συνεδρίαση φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, καθώς συμπληρώνονται 24 χρόνια από τη σύλληψή του Κούρδου ιδρυτή του PKK από τις τουρκικές αρχές.
Αμέσως η αίθουσα έκλεισε και στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, φυγαδεύτηκε από το σημείο.
Όπως αναφέρει το Euractiv, μια αντίστοιχη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 8 Φεβρουαρίου, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την απελευθέρωση του Οτσαλάν.
Wild scenes as Kurdish protestors take over the plenary session in Strasbourg on the Industrial Green deal, forcing it to be suspended.
— Julien Hoez (@JulienHoez) February 15, 2023
The protestors yelled “Freedom for Abdullah....", calling for the release of Abdullah Öcalan. pic.twitter.com/dSunW9NrCO
Ο Οτσαλάν είναι ο πιο γνωστός ηγέτης της κουρδικής εξέγερσης στην Τουρκία, αλλά συνελήφθη στην Κένυα από Τούρκους πράκτορες στις 15 Φεβρουαρίου 1999 και καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιούνιο του ίδιου έτους.
Στα 73 του πλέον, η ποινή του μειώθηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2002 και οι υποστηρικτές του συνεχίζουν να ζητούν την απελευθέρωσή του.
Adesso al Parlamento Europeo #PE, protesta in favore di #Ocalan libero e del #Pkk fuori dalla #blacklist pic.twitter.com/SEjgbxD2wc
— Piernicola Pedicini (@PediciniEu) February 15, 2023
Την περασμένη εβδομάδα, μαχητές του PKK που εξακολουθούν να πολεμούν στην Τουρκία ανακοίνωσαν προσωρινή διακοπή των επιχειρήσεων τους κατά τη διάρκεια των εργασιών διάσωσης μετά τον τεράστιο σεισμό που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τμήματα της Συρίας.
(Με πληροφορίες Euractiv, Firstpost)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
H πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή
«Είναι μια εποχή βιαιότητας, ατιμωρησίας και αδιαφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε στη σκηνή τρεις φορές
Παραμένουν όμηροι άλλοι 165
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.