- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τον διορισμό του νέου υπουργού Εσωτερικών
Eίχε καταδικαστεί για φοροδιαφυγή


Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τον διορισμό του νέου υπουργού Εσωτερικών
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ακύρωσε σήμερα τον διορισμό του υπουργού Εσωτερικών Αριέ Ντερί, ο οποίος είχε καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, σε μια απόφαση που έρχεται εν μέσω μιας εντεινόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ της νεοσυσταθείσας κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του δικαστικού σώματος της χώρας γύρω από ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι Ισραηλινοί βουλευτές ψήφισαν βιαστικά νόμο, που ο Τύπος της χώρας "βάπτισε" «νόμο Ντερί», που έδινε το δικαίωμα σε ένα άτομο που είχε καταδικαστεί για διάπραξη εγκλήματος, αλλά δεν είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση, να αποκτήσει υπουργικό χαρτοφυλάκιο.
Ο σκοπός ήταν να επιτραπεί στον Ντερί να αποκτήσει μια θέση υπουργού την οποία εποφθαλμιούσε.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο διορισμός του βουλευτή Αριέ Ντερί ως υπουργού Εσωτερικών και Υγείας δεν μπορεί να επικυρωθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Δικαστήριο.
«Ο πρωθυπουργός πρέπει να τον αποπέμψει», υπογραμμίζει το Δικαστήριο, υπενθυμίζοντας ότι ο Ντερί, αρχηγός του υπερορθόδοξου κόμματος Σας, είχε ανακοινώσει στις αρχές του 2022 ότι αποσύρεται από την πολιτική ζωή μετά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή. Είχε δηλώσει ένοχος για φοροδιαφυγή σε μια συμφωνία για να γλυτώσει τη φυλάκιση. Η αποχώρησή του από την πολιτική ήταν επίσης όρος προκειμένου να αποφύγει τη φυλακή.
Ωστόσο επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου και διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών και Υγείας στην κυβέρνηση που συγκροτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου υπό τον Νετανιάχου, με τους υπερορθόδοξους και ακροδεξιούς συμμάχους του. Με βάση την ενδοκυβερνητική συμφωνία εναλλαγής υπουργικών πόστων, ο Ντερί θα αναλάβει στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών.
Οι βουλευτές είχαν ψηφίσει στα τέλη Δεκεμβρίου τον «νόμο Ντερί» γιατί σύμφωνα με τους θεμελιώδεις νόμους του Ισραήλ που λειτουργούν ως Σύνταγμα, ένας Ισραηλινός πολίτης κατηγορούμενος -και κατά μείζονα λόγο καταδικασμένος- δεν μπορεί να καταλάβει θέση υπουργού.
Το δικαστικό σώμα είναι το μόνο στο Ισραήλ που μπορεί να ελέγχει την κυβέρνηση και να προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα, κάτι που έπραξε σήμερα μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφαινόμενο για αυτόν τον διορισμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα γνωρίσει ο κόσμος πότε έχει επιλεγεί νέος πάπας;
Η θητεία του δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς
«Προσβλέπω σε ενίσχυση των διμερών μας δεσμών»
Έφτασε τα 140,5 δισ. δολάρια - Αυξήθηκε κατά 14% σε ένα μήνα
Περιλαμβάνει τον σταδιακό τερματισμό εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου
Έφυγε στα 20 της χρόνια
Επιστρατεύτηκε η high tech
Ο νέος καγκελάριος εξελέγη με 325 «ναι»
Από τον Φραγκίσκο στον Ιωάννη Παύλο
Γιατί επέλεξε το, ειδικά σχεδιασμένο από τον οίκο Off-White, εντυπωσιακό ασπρόμαυρο φόρεμα
Κλιμακώνεται η ένταση - Αντίποινα μετά την εκτόξευση πυραύλου από τους Χούθι
Σε πόλεμο με παραστρατιωτικούς η κυβέρνηση της χώρας
Συνεχίζονται οι διαδικασίες
Δημοσκόπηση δείχνει πως η Ρωσία θεωρείται η πιο πιθανή αιτία - Φόβοι για χρήση πυρηνικών
Πιθανότατα σήμερα ή αύριο ο β' γύρος στην Bundestag για την εκλογή του καγκελάριου
Προσδοκίες και ανησυχίες για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών και των ηγετών τους
Αρνείται τις κατηγορίες το Κρεμλίνο
Πρόκειται για την 5η υψηλότερη βουνοκορυφή του κόσμου
Ο πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία ο νέος ποντίφικας να προέρχεται από την χώρα του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.