Κοσμος

Πώς οι ιταλικές αρχές εντόπισαν τον αρχηγό της Κόζα Νόστρα - Το χρονικό της σύλληψης

Βρέθηκε το κρησφύγετό του - Έρευνα σε βάρος του γιατρού του

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στα χέρια των ιταλικών αρχών ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο
Στα χέρια των ιταλικών αρχών ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο © EPA/ CARABINIERI HANDOUT

Ιταλία: Πώς έφτασαν στα ίχνη του διαβόητου αρχινονού - Βρέθηκε το κρησφύγετό του - Διέφευγε επί 30 χρόνια

Οι καραμπινιέροι εντόπισαν το κρησφύγετο που χρησιμοποιούσε ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα ο οποίος συνελήφθη χθες, Δευτέρα, στο Παλέρμο της Σικελίας.

Το κρησφύγετο βρίσκεται στο χωριό Καμπομπέλο, στην περιφέρεια της σικελικής πόλης Τράπανι και σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από το Καστελβετράνο, το χωριό από το οποίο κατάγεται ο αρχιμαφιόζος.

Την ίδια ώρα ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες καραμπινιέρων συνεχίζουν τις έρευνες για να εξακριβώσουν αν στο χώρο όπου κρυβόταν ο Μεσίνα Ντενάρο υπάρχουν πολύτιμα έγγραφα και αποδείξεις, τα οποία να αφορούν τα 30 χρόνια κατά τα οποία παρέμεινε φυγόδικος και ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος στην λίστα των μαφιόζων κακοποιών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, βρέθηκαν ακριβά έπιπλα, κουστούμια και αρώματα.

Στο μεταξύ, κλήση σε απολογία κοινοποιήθηκε στον Αλφόνσο Τουμπαρέλο, τον 70χρονο θεράποντα γιατρό του αρχινονού, ο οποίος εργαζόταν στο Καμπομπέλο μέχρι την συνταξιοδότησή του, πριν από λίγους μήνες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ήταν αδύνατον να μην γνώριζε ότι πίσω από το πλαστό όνομα Αντρέα Μποναφέντε κρυβόταν στην πραγματικότητα ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα. Όπως προέκυψε, πριν από δυο χρόνια ο Μεσίνα Ντενάρο διαγνώσθηκε με καρκίνο στο κόλον και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή.

Οι ιταλικές αρχές εντόπισαν το κρησφύγετο του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο
Οι ιταλικές αρχές εντόπισαν το κρησφύγετο του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο © EPA/ MAX FIRRERI
Οι ιταλικές αρχές εντόπισαν το κρησφύγετο του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο
Οι ιταλικές αρχές εντόπισαν το κρησφύγετο του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο © EPA/ MAX FIRRERI

Ιταλία: Πώς συνελήφθη ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα

Η κλονισμένη υγεία του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο φέρεται να ήταν η αιτία που οδήγησε στη σύλληψη του Ιταλού μαφιόζου. Ο Ντενάρο συνελήφθη ακριβώς έξω από μια ιδιωτική κλινική στο Παλέρμο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο «αρχινονός» βρισκόταν στην κλινική Λα Μανταλένα του, όπου και πραγματοποιούσε εξετάσεις λόγω ογκολογικού προβλήματος. Η ασθένεια «είναι ένα από τα γεγονότα στη ζωή ενός καταζητούμενου που τον αναγκάζει να βγει στο φως», δήλωσε ο εισαγγελέας του Παλέρμο Πάολο Γκουίντο σε συνέντευξη Τύπου.

Ο 60χρονος Ματέο Μεσίνα Ντενάρο ήταν καταζητούμενος από το 1993. «Θα ακούσεις να μιλάνε για μένα, θα με παρουσιάσουν σαν τον διάβολο, αλλά είναι όλα ψέματα», είχε γράψει στην τότε αρραβωνιαστικιά του, πριν εξαφανιστεί.

Έχει καταδικασθεί δεκάδες φορές σε ισόβια για σειρά δολοφονιών, μεταξύ των οποίων και εκείνη του 12χρονου Τζουζέπε Ντι Ματέο δια στραγγαλισμού. Το παιδί δολοφονήθηκε μόνο και μόνο επειδή ο πατέρας του, ως μεταμελημένος μαφιόζος, είχε συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη.

Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο
Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο © EPA/ CARABINIERI HANDOUT

Τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για τον τελευταίο «πανίσχυρο νονό» της Κόζα Νόστρα. Για τη σύλληψή του, ιδίως τα τελευταία δέκα χρόνια, ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά και κινητοποιήθηκαν χιλιάδες αστυνομικοί και καραμπινιέροι. Κατέστη δυνατό να εντοπιστεί και να συλληφθεί ακριβώς τριάντα χρόνια μετά τη σύλληψη του ιστορικού αρχιμαφιόζου Τοτό Ριίνα.

Moment Italian mafia boss Matteo Messina Denaro is arrested

«Ο πόλεμος κατά της μαφίας θα συνεχιστεί αδιάκοπα. Είναι μια μεγάλη νίκη του ιταλικού κράτους, που αποδεικνύει ότι δεν το βάζει κάτω και καταπολεμά αποτελεσματικά την μαφία», είχε δηλώσει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ