Κοσμος

Συνελήφθη ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο - O No1 καταζητούμενος αρχηγός της μαφίας στην Ιταλία

Διέφευγε τη σύλληψη από το 1993

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκίτσο των ιταλικών αρχών που απεικονίζει τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο
Σκίτσο των ιταλικών αρχών που απεικονίζει τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο © EPA/ POLICE HANDOUT

Ιταλία: Συνελήφθη ο αρχηγός της μαφίας Ματέο Μεσίνα Ντενάρο - Έχει καταδικασθεί ερήμην σε ισόβια - Ήταν καταζητούμενος για 30 χρόνια

Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν σήμερα Δευτέρα (16/01) τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, τον αδιαμφισβήτητα γνωστότερο καταζητούμενο στη χώρα «νονό» της μαφίας, ο οποίος διέφευγε επί τρεις δεκαετίες.

«Σήμερα, 16 Ιανουαρίου, οι Καραμπινιέροι (...) συνέλαβαν τον φυγά Ματέο Μεσίνα Ντενάρο μέσα σε μια υγειονομική δομή του Παλέρμο, στην οποία είχε μεταβεί για κλινικές θεραπείες», ανακοίνωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AGI ο στρατηγός των Καραμπινιέρων (Χωροφυλακή), Πασκουάλε Αντζελοσάντο.

Ο Μεσίνα Ντενάρο φέρεται ότι είναι ένας αρχηγός της σικελικής μαφίας, της Κόζα Νόστρα.

Έχει καταδικασθεί ερήμην σε ισόβια για τον ρόλο του στους φόνους των εισαγγελέων κατά της μαφίας Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, το 1992.

Αντιμετωπίζει, επίσης, ποινή ισοβίων για τον ρόλο του σε βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί την επόμενη χρονιά στη Φλωρεντία, τη Ρώμη και το Μιλάνο και είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι ο Μεσίνα Ντενάρο εξακολουθούσε να είναι σε θέση να εκδίδει διαταγές για τις επιχειρήσεις της μαφίας στην περιοχή γύρω από την πόλη Τραπάνι της δυτικής Σικελίας, το περιφερειακό οχυρό του, παρά το γεγονός ότι παρέμενε για χρόνια εξαφανισμένος.

Τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για τον τελευταίο «πανίσχυρο νονό» της Κόζα Νόστρα. Για την σύλληψή του, ιδίως τα τελευταία δέκα χρόνια, ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά και κινητοποιήθηκαν χιλιάδες αστυνομικοί και καραμπινιέροι. Κατέστη δυνατό να εντοπιστεί και να συλληφθεί ακριβώς τριάντα χρόνια μετά τη σύλληψη του ιστορικού αρχιμαφιόζου Τοτό Ριίνα.

«Ο πόλεμος κατά της μαφίας θα συνεχιστεί αδιάκοπα. Είναι μια μεγάλη νίκη του ιταλικού κράτους, που αποδεικνύει ότι δεν το βάζει κάτω και καταπολεμά αποτελεσματικά την μαφία», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι δήλωσε ότι «η ικανοποίηση για το ιστορικό αποτέλεσμα της σύλληψης του Ματέο Μεσσίνα Ντενάρο, είναι τεράστια».

«Συγχαίρω τους καραμπινιέρους και την εισαγγελία του Παλέρμο της Σικελίας για το ότι κατάφεραν να πετύχουν την σύλληψη ενός άκρως επικίνδυνου φυγόδικου. Πρόκειται για μια εξαιρετική ημέρα, τόσο για το ιταλικό κράτος, όσο και για όλους εκείνους οι οποίοι ανέκαθεν πολεμούσαν τις μαφίες, σε καθημερινή βάση», πρόσθεσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ