Κοσμος

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε την Γκρέτα Τουνμπεργκ

Για διαδήλωση σε εγκαταστάσεις εξόρυξης άνθρακα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε το «πρόσωπο» του παγκόσμιου κινήματος για την κλιματική αλλαγή
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ © EPA

Γκρέτα Τουνμπεργκ: Συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές για διαδήλωση 

Η ακτιβίστρια του κλίματος Γκρέτα Τουνμπεργκ ήταν μεταξύ των ακτιβιστών που συνελήφθησαν στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της εξόρυξης άνθρακα την Τρίτη, σύμφωνα με την γερμανική αστυνομία.

Η Τουνμπεργκ συνελήφθη κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο υπαίθριο ανθρακωρυχείο, περίπου 9 χιλιόμετρα από το χωριό Λούτσερατ, όπου καθόταν με μια ομάδα διαδηλωτών κοντά στην άκρη του ορυχείου. Η Τουνμπεργκ, η οποία πήγε στην Γερμανία την Παρασκευή, εθεάθη σε ένα μεγάλο λεωφορείο της αστυνομίας μετά τη σύλληψή της, δήλωσε μάρτυρας στο Reuters.

Το πρωί της Τετάρτης το διοικητικό δικαστήριο του Ααχεν απέρριψε δύο προσφυγές από ακτιβιστές, που ζητούσαν την άρση της απαγόρευσης διαμονής στο χωριό. Η εταιρεία RWE εξασφάλισε την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος προσφέροντας σε αντάλλαγμα δέσμευση για οριστική διακοπή παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη το 2030, αντί του 2038 που προέβλεπε παλαιότερη συμφωνία.

Για «Μόρντορ» έκανε λόγο η Τούνμπεργκ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ  παρομοίασε το τοπίο γύρω από το χωριό με το άγριο βασίλειο του Τόλκιν, «Μόρντορ», όπου εντοπιζόταν το «απόλυτο κακό». Η 20χρονη ακτιβίστρια εμφανίστηκε και πάλι νωρίτερα σήμερα, συμμετέχοντας σε δράση ομάδας ακτιβιστών, και τελικά κάθισε σε τοίχο στην άκρη του ορυχείου. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι «για τη δική της ασφάλεια», της ζητήθηκε να απομακρυνθεί από το σημείο και, όταν δεν συμμορφώθηκε, δύο αστυνομικοί την απομάκρυναν μεταφέροντάς την στα χέρια.

Το 2017 οι περίπου 900 κάτοικοι του Λούτσερατ υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετεγκατασταθούν, προκειμένου να προχωρήσει η εκμετάλλευση της πλούσιας σε λιγνίτη περιοχής. Ήδη το 2013 το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η επέκταση του ορυχείου Γκαρτσβάιλερ ήταν ξεκάθαρα προς το δημόσιο συμφέρον. Αργότερα στα εγκαταλελειμμένα κτίρια εγκαταστάθηκαν περίπου 700 ακτιβιστές, αναδεικνύοντας το χωριό σε σύμβολο της κλιματικής κρίσης και του αγώνα για την απολιγνιτοποίηση στην παραγωγή ενέργειας.

Διαταγές έξωσης

Δικαστήριο της περιοχής εξέδωσε στο μεταξύ διαταγές έξωσης, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Τρίτη, χωρίς ωστόσο να πείσουν τους ακτιβιστές να απομακρυνθούν. Αντιθέτως, ο αριθμός των διαδηλωτών αυξανόταν τις προηγούμενες ημέρες συνεχώς, ενόψει της προγραμματισμένης για χθες διαδήλωσης κατά του σχεδίου της κυβέρνησης, η οποία επικαλείται τις αυξημένες ανάγκες σε λιγνίτη, που οφείλονται στην εγκατάλειψη του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τον Οκτώβριο του 2022 ο «πράσινος» υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και η επίσης «πράσινη» υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Μόνα Νοϊμπάουερ κατέληξαν σε συμβιβασμό με την εταιρεία ενέργειας RWE, για την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης της περιοχής από το 2038 στο 2030, με τον ενεργειακό κολοσσό να δέχεται η επέκταση των δραστηριοτήτων του να περιοριστεί στο Λούτσερατ και να διασωθούν πέντε ήδη εγκαταλελειμμένα χωριά τα οποία επρόκειτο να ισοπεδωθούν. Σύμφωνα με το σχέδιο κυβέρνησης και RWE, η επέκταση των εξορύξεων θα αποφέρει επιπλέον 280 τόνους λιγνίτη.

Οι ακτιβιστές πάντως του Λούτσερατ, υπό το σύνθημα «Lützi bleibt» (Το Λούτσι παραμένει), είχαν καταλάβει τα εναπομείναντα κτίρια, ενώ είχαν δημιουργήσει και πρόχειρους καταυλισμούς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ