Κοσμος

Καλύπτουν τα κεφάλια από τις κούκλες στις βιτρίνες για να μην τα κόψουν οι Ταλιμπάν (εικόνες, βίντεο)

Σκοταδισμός και μισογυνισμός από τους εξτρεμιστές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο Αφγανιστάν με υφάσματα καλύπτουν τις κούκλες στις βιτρίνες οι καταστηματάρχες στην πρωτεύουσα Καμπούλ
Στο Αφγανιστάν με υφάσματα καλύπτουν τις κούκλες στις βιτρίνες οι καταστηματάρχες στην πρωτεύουσα Καμπούλ @MunazaShaheed/Twitter

Αφγανιστάν - Ταλιμπάν κόβουν τα κεφάλια από κούκλες σε βιτρίνες - Οι καταστηματάρχες επιστρατεύουν υφάσματα για να τα καλύψουν

Στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει να αποκεφαλίζουν κούκλες που είναι τοποθετημένες σε καταστήματα ρούχων. Όπως μετέδωσε το Associated Press, η εξέλιξη αυτή ανάγκασε καταστηματάρχες να επιστρατεύσουν από υφάσματα μέχρι και αλουμινόχαρτα για να καλύπτουν τα κεφάλια από τις κούκλες.

Υπενθυμίζεται ότι όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο 2021 ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν ήταν να σκεπάσουν τα πρόσωπα γυναικών σε υπαίθριες διαφημίσεις τόσο στην πρωτεύουσα Καμπούλ όσο και σε άλλες πόλεις του Αφγανιστάν.

Στη συνέχεια έδωσαν εντολή να απομακρυνθούν όλες οι κούκλες από τις βιτρίνες καταστημάτων με ρούχα και υποδήματα, καθώς -σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου (σαρία)- απαγορεύονται τα αγάλματα ή οι εικόνες με ανθρώπινη μορφή, τα οποία θα μπορούσαν να λατρεύονται ως είδωλα. Μια τέτοια εξέλιξη, φυσικά, συνδέεται και με την έντονη επιθυμία των Ταλιμπάν να βγάλουν τις γυναίκες από τη δημόσια ζωή.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, εξάλλου, κινήθηκαν και οι οπισθοδρομικές αποφάσεις των Ταλιμπάν να επιβάλουν την απαγόρευση εργασίας γυναικών σε ΜΚΟ και να απαγορεύουν σε γυναίκες να πηγαίνουν σε πάρκα και κήπους.

Οι κούκλες στο Αφγανιστάν μαρτυρούν τη δύσκολη θέση των γυναικών

Αρκετοί καταστηματάρχες απομάκρυναν τις κούκλες από τις βιτρίνες, ωστόσο υπήρχαν και κάποιοι που έστειλαν μήνυμα αντίστασης απέναντι στο απολυταρχικό καθεστώς των Ταλιμπάν, επιλέγοντας να σκεπάσουν τα πρόσωπα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα social media.

«Δεν μπορώ να καλύψω τα κεφάλια με πλαστικό ή άλλα άσχημα πράγματα, θα έκανε τη βιτρίνα και το μαγαζί μου να δείχνουν άσχημα» ξεκαθάρισε σε δήλωσή του ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, ονόματι Μπασίρ.

«Όταν βλέπω τις κούκλες, νιώθω σαν να είναι κρατούμενες και αιχμάλωτες, μού δημιουργούν ένα αίσθημα φόβου» ανέφερε η Rahima, μία γυναίκα που ψώνιζε στην οδό Lycee Maryam. Και πρόσθεσε: «Πίσω από τις βιτρίνες, νιώθω σαν να βλέπω τον εαυτό μου, μία Αφγανή που έχει στερηθεί όλα της τα δικαιώματα».

Τον Νοέμβριο του 2022 διεθνή κατακραυγή είχε προκαλέσει βίντεο με Ταλιμπάν να μαστιγώνουν γυναίκες στο Αφγανιστάν, επειδή κρίθηκαν ένοχες για μοιχεία και κλοπ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ