Κοσμος

Οι Ταλιμπάν γυρίζουν κι επίσημα το Αφγανιστάν στον Μεσαίωνα: Διαταγή για αυστηρή εφαρμογή της Σαρία

Mέχρι πρότινος είχαν δεσμευθεί για πιο «χαλαρή» εφαρμογή της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν
Αφγανιστάν (φωτό αρχείου) © EPA/Armando Inglesias

Αφγανιστάν: Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν κάλεσε τους δικαστές να εφαρμόζουν αυστηρά τη σαρία

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ζήτησε από τους δικαστές να εφαρμόζουν όλες τις προβλέψεις του ισλαμικού νόμου, μεταξύ των οποίων οι δημόσιες εκτελέσεις, οι μαστιγώσεις και οι λιθοβολισμοί, ή ακόμη και ο ακρωτηριασμός μελών του σώματος των ληστών, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Σε ανάρτησή του στο Twitter αργά χθες Κυριακή το βράδυ ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ ανέφερε ότι αυτή η «δεσμευτική» εντολή προέρχεται από τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν, τον Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, έπειτα από συνάντηση που είχε με ομάδα δικαστών.

Ο Αχουντζάντα διοικεί τη χώρα μέσω διαταγμάτων από την Κανταχάρ, προπύργιο των ισλαμιστών, αν και δεν έχει φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί δημοσίως από τον Αύγουστο του 2021, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

«Εξετάστε προσεκτικά τις υποθέσεις των ληστών, των απαγωγέων και των στασιαστών», έγραψε ο εκπρόσωπος επικαλούμενος τον Αχουντζάντα. «Οι υποθέσεις αυτές πληρούν όλους τους όρους της σαρία (ισλαμικού νόμου) (…), τους οποίους είστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζετε», εξήγησε.

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν αναφέρθηκε στα αδικήματα τα οποία, βάσει του ισλαμικού νόμου, θεωρούνται πιο σοβαρά και για τα οποία προβλέπονται διάφορες τιμωρίες, κάποιες από τις οποίες σωματικές. Μεταξύ των αδικημάτων αυτών είναι η μοιχεία, η κατανάλωση αλκοόλ, η ληστεία, η εξέγερση.

Σύμφωνα με το ισλάμ, προκειμένου κάποιος να καταδικαστεί για κάποια από αυτά τα αδικήματα πρέπει να συγκεντρώνονται πολλά στοιχεία εναντίον του. Στην περίπτωση της μοιχείας, για παράδειγμα, απαιτείται ομολογία ή η μαρτυρία τεσσάρων ενήλικων, μουσουλμάνων ανδρών.

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να είναι πιο χαλαροί στην εφαρμογή της σαρία, ωστόσο επέστρεψαν στην ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή της σαρία, όπως αυτή που σηματοδότησε την πρώτη τους περίοδο στην εξουσία (1996-2001).

Τότε τιμωρούσαν δημοσίως τους δράστες ληστειών, απαγωγών ή μοιχείας με ποινές όπως λιθοβολισμοί, ακρωτηριασμοί ή μαστιγώσεις.

Κυρίως οι γυναίκες είδαν τα δικαιώματά τους να καταπατώνται και έπειτα από δεκαπέντε μήνες στην εξουσία, οι Ταλιμπάν τις έχουν αποκλείσει από τη δημόσια ζωή. Οι περισσότερες έχουν χάσει την εργασία τους ή λαμβάνουν έναν πενιχρό μισθό για να παραμένουν στο σπίτι. Δεν έχουν δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα – κηδεμόνα και είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν εντελώς το πρόσωπο και το σώμα τους όταν βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ