Κοσμος

Explainer G20: Τι θα συζητηθεί αύριο στο Μπαλί από τους ισχυρότερους του κόσμου

Και γιατί δεν θα είναι εκεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ηγέτες των είκοσι ισχυρότερων κρατών ετοιμάζονται να συναντηθούν στη Τζακάρτα.
Σύνοδος G20 © ΕPA Pool

G-20: Σύνοδος των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στην Ινδονησία

Την Τρίτη, οι ηγέτες των χωρών της G20 - των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου - θα συγκεντρωθούν στο Μπαλί της Ινδονησίας για μια ετήσια σύνοδο κορυφής που επισκιάστηκε από την παρουσία της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου της στην Ουκρανία. Αν και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παρεβρεθεί, η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ποιοι αποτελούν την G20;

Η Ομάδα των 20 - που αποτελείται από 19 χώρες συν την Ευρωπαϊκή Ένωση - αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, το 85% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής και το 75% του παγκόσμιου εμπορίου. Από το 2022, υπάρχουν 20 μέλη στην ομάδα: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποια είναι τα βασικά ζητήματα των G20;

Εκτός από τις κεντρικές ομιλίες των παγκόσμιων ηγετών, μια σειρά διμερών συνομιλιών θα διεξαχθούν με φόντο τις παγκόσμιες εντάσεις που περιλαμβάνουν την εισβολή στην Ουκρανία και τις επακόλουθες παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις, την κλιματική κρίση, το  πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και τις αυξανόμενες παγκόσμιες φιλοδοξίες της Κίνας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνάντηση της ομάδας ηγετών από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και η Ινδονησία -ως κράτος υποδοχής- έχει ορίσει μια ατζέντα που επικεντρώνεται στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, στα παγκόσμια μέτρα για την υγεία και στη βιώσιμη ενέργεια.

Ποια είναι η βασική συνάντηση που πρέπει να παρακολουθήσουμε;

Παρόλο που δεν είναι αυστηρά συνάντηση της G20, ο Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, θα συναντηθούν στο Μπαλί τη Δευτέρα το απόγευμα για την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση ως ηγέτες. Oι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες για την πολιτική της Κίνας έναντι της Ταϊβάν, την σχέση του Πεκίνου με τη Ρωσία και για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν τις εταιρείες ημιαγωγών (τσιπ) να πωλούν τεχνολογία σε κινεζικές εταιρείες.

Άλλωστε το Πεκίνο εξοργίστηκε πρόσφατα από τη σειρά επισκέψεων Αμερικανών νομοθετών στην Ταϊβάν, με πρώτη την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Η Κίνα έκανε λόγο για «επικίνδυνα μηνύματα» των ΗΠΑ στο ζήτημα.

Ο Σι, ο οποίος μόλις εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στις ξένες παρεμβάσεις όσον αφορά την Ταϊβάν και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η Κίνα δεν θα απαρνηθεί ποτέ το δικαίωμά της στην προσφυγή στη βία για την νήσο.

Ποιος άλλος θα πάει;

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ πηγαίνει επίσης στο Μπαλί, όπου αντιμετωπίζει την πρώτη του μεγάλη διπλωματική δοκιμασία. Αναμένεται να επικεντρωθεί άμεσα στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να τονίσει την υποστήριξη προς το Κίεβο. Άλλοι ηγέτες που θα παρευρεθούν είναι ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιεολ, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Ο Ζαΐρ Μπολοσονάρο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας, δεν θα παραστεί. Η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ.

Και ο Πούτιν;

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα παραστεί στη σύνοδο των G20  σύμφωνα τόσο με την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τζακάρτα όσο και με κυβερνητικό αξιωματούχο της Ινδονησίας. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ θα ηγηθεί της ρωσικής αντιπροσωπείας στην G20. Το πρόγραμμα του προέδρου Πούτιν τελεί ακόμη υπό διαμόρφωση, μπορεί να συμμετάσχει ψηφιακά» στις εργασίες, δήλωσε η Γιούλια Τόμσκαγια, αρμόδια για το πρωτόκολλο στη ρωσική πρεσβεία στην Τζακάρτα. Ο αξιωματούχος Τζόντι Μαχάρντι είπε στο Reuters πως ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να συμμετάσχει ουσιαστικά σε μία από τις συναντήσεις. Η οικοδέσποινα Ινδονησία αντιστάθηκε στις πιέσεις από τις δυτικές χώρες και την Ουκρανία να αποσύρει την πρόσκλησή της στον Πούτιν και να εκδιώξει τη Ρωσία από τη σύνοδο λόγω του πολέμου υποστηρίζοντας πως δεν έχει την εξουσία να πράξει κάτι τέτοιο, χωρίς την συναίνεση των μελών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ