Κοσμος

Όταν ο Μπάιντεν συνάντησε τον Σι - Τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες και το παρασκήνιο

Η Ταϊβάν και τα άλλα «δύσκολα» θέματα στις διμερείς σχέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν σε συνάντηση στο Μπαλί της Ινδονησίας
Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν σε συνάντηση στο Μπαλί της Ινδονησίας @China2ASEAN/Twitter

Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ - Η συνάντηση στην Ινδονησία πριν από τη Σύνοδο της G20 στο Μπαλί

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, είχαν σήμερα Δευτέρα (14/11) την πρώτη τους απευθείας συνάντηση αφότου ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί, παραμονή της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στην Ινδονησία.

Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν ήταν χαμογελαστοί και αντάλλαξαν χειραψία μπροστά από τις σημαίες της Κίνας και των ΗΠΑ σε αίθουσα του πολυτελούς ξενοδοχείου Mulia στον κόλπο Νούζα Ντούα του Μπαλί.

«Χαίρομαι που σας βλέπω» είπε ο Μπάιντεν στον Σι, καθώς έβαζε το χέρι του γύρω από τους ώμους του Κινέζου ηγέτη. Όπως είπε, παραμένει δεσμευμένος στη διατήρηση ανοικτών γραμμών επικοινωνίας σε προσωπικό και κυβερνητικό επίπεδο.

«Ως ηγέτες των δύο χωρών μας, μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου, να δείξουμε πως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές μας, να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό... Να μετατραπεί σε σύγκρουση, και να βρουν τρόπους να εργαστούν από κοινού για επείγοντα παγκόσμια θέματα που απαιτούν την αμοιβαία συνεργασία μας».

US President Biden shakes hands with Chinese President Xi Jinping in Bali – BBC News

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε την κλιματική αλλαγή και τη διατροφική ασφάλεια ως βασικά προβλήματα, τα οποία η διεθνής κοινότητα αναμένει από τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν.

Απαντώντας στον Μπάιντεν, ο Σι είπε πως η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προσδοκίες.

«Επομένως, χρειάζεται να χαράξουμε τη σωστή πορεία για τη σχέση Κίνας-ΗΠΑ. Πρέπει να βρούμε τη σωστή κατεύθυνση για να πάει μπροστά η διμερής σχέση και να ανεβάσουμε τη σχέση αυτή» συνέχισε ο πρόεδρος της Κίνας.

«Ο κόσμος περιμένει η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να χειριστούν κατάλληλα τη σχέση» είπε ακόμη και πρόσθεσε πως προσβλέπει να εργαστεί με τον Μπάιντεν για την επαναφορά της σχέσης στον σωστό δρόμο.

Κανείς από τους δύο ηγέτες δεν φορούσε μάσκα κατά του κορωνοϊού αν και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους φορούσαν.

President Biden Meets with His Excellency Xi Jinping, President of the People’s Republic of China

ΗΠΑ και Κίνα, μια «δύσκολη» σχέση – Το «αγκάθι» της Ταϊβάν

Τα κυριότερα θέματα των συνομιλιών τους αναμένεται να είναι η Ταϊβάν, η Ουκρανία και οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας, θέματα τα οποία θα ορθωθούν μπροστά και στην G20.

Οι σχέσεις έχουν αναταραχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω αυξανόμενων εντάσεων για θέματα από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν μέχρι τη Νότια Σινική Θάλασσα, τις εμπορικές πρακτικές και τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην κινεζική τεχνολογία.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν υπάρξει αθόρυβες προσπάθειες τόσο από το Πεκίνο όσο και από την Ουάσινγκτον τους τελευταίους δύο μήνες να αποκατασταθούν οι σχέσεις.

Live: Biden meets with Xi Jinping on sidelines of G20 summit in Bali

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ