Κοσμος

Άσυλο στη Νορβηγία ζήτησε διοικητής των ρώσων μισθοφόρων της Wagner

Ισχυρίζεται πως έγινε μάρτυρας εγκλημάτων πολέμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Ρώσοι ελέγχουν πλέον το Σολεντάρ στην Ανατολική Ουκρανία
Οι Ρώσοι ελέγχουν πλέον το Σολεντάρ στην Ανατολική Ουκρανία © EPA

Wagner: Διοικητής των ρώσων μισθοφόρων ζήτησε άσυλο στη Νορβηγία - Ισχυρίζεται πως έγινε μάρτυρας εγκλημάτων πολέμου

Ένας πρώην διοικητής της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner ζήτησε άσυλο στη Νορβηγία αφού εγκατέλειψε τη μισθοφορική οργάνωση. Ο Αντρέι Μεντβέντεφ, 26 ετών, πέρασε τα σύνορα με τη Νορβηγία την περασμένη Παρασκευή, όπου συνελήφθη από συνοριοφύλακες.

Αυτή τη στιγμή κρατείται στην περιοχή του Όσλο, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη Νορβηγία, δήλωσε στο BBC ο δικηγόρος του Brynjulf Risnes.

Ο Risnes δήλωσε ότι ο πελάτης του εγκατέλειψε την Wagner αφού έγινε μάρτυρας εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Η νορβηγική συνοριοφυλακή επιβεβαίωσε στο BBC ότι ένας Ρώσος συνελήφθη αφού διέσχισε τα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει περαιτέρω για «λόγους ασφαλείας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής».

Η Tarjei Sirma-Tellefsen, επικεφαλής του προσωπικού της αστυνομίας στη νορβηγική περιφέρεια Finnmark, δήλωσε ότι ένας άνδρας συνελήφθη από συνοριακή περίπολο και δήλωσε ότι είχε υποβάλει αίτηση ασύλου.

Αλλά η ρωσική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu, η οποία βοήθησε τον Μεντβέντεφ να φύγει από τη Ρωσία, επιβεβαίωσε την ταυτότητά του. Η απόδρασή του πιστεύεται ότι είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση στρατιώτη της ομάδας που αυτομόλησε στη Δύση.

Ο ιδρυτής της Gulagu, Βλαντίμιρ Οσέσκιν, δήλωσε στο BBC ότι ο Μεντβέντεφ είχε ενταχθεί στην παραστρατιωτική ομάδα τον Ιούλιο του 2022 με τετράμηνη σύμβαση, αλλά είχε λιποτακτήσει αφού έγινε μάρτυρας μιας σειράς παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλημάτων πολέμου ενώ υπηρετούσε στην Ουκρανία.

Είπε ότι ο Μεντβέντεφ είναι πρώην στρατιώτης του ρωσικού στρατού και ότι αργότερα εξέτισε ποινή φυλάκισης μεταξύ 2017 και 2018 πριν ενταχθεί στην Wagner.

Τοποθετήθηκε επικεφαλής μιας μεραρχίας στην Ουκρανία, όπου η μισθοφορική ομάδα τον προμήθευε με περίπου 30-40 στρατιώτες κάθε εβδομάδα, δήλωσε ο Osechkin.

Σε βίντεο που ανήρτησε η Gulagu στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι εγκατέλειψε την Ουκρανία τον Νοέμβριο, αφού ενημερώθηκε ότι η ομάδα σκόπευε να παρατείνει το συμβόλαιό του επ' αόριστον.

Αφού πέρασε δύο μήνες υπόγεια στη Ρωσία, πέρασε τα σύνορα με τη Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα.

Ο Risnes δήλωσε ότι ο πελάτης του είχε επίσης γίνει μάρτυρας μιας σειράς εγκλημάτων πολέμου ενώ πολεμούσε στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων είδε «λιποτάκτες να εκτελούνται» από την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του ομίλου Wagner.

«Εν ολίγοις αισθάνθηκε προδομένος και ήθελε να φύγει το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Risnes.

Πρόσθεσε ότι ο Μεντβέντεφ είχε πάρει μαζί του στη Νορβηγία κάποια στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και ότι σκοπεύει να μοιραστεί τις πληροφορίες του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ