- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
«Παιχνίδια πολέμου» για την Ταϊβάν: Oι προσομοιώσεις για τις απώλειες ΗΠΑ και Κίνας
Τι έδειξε το «Center for Strategic and International Studies – CSIS»
Ταϊβάν: Tι δείχνουν οι προσομοιώσεις για τις απώλειες ΗΠΑ και Κίνας
Μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν το 2026 θα οδηγούσε σε χιλιάδες απώλειες δυνάμεων από την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία και δύσκολα θα κατέληγε σε μια νίκη για το Πεκίνο: σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ένα διακεκριμένο και ανεξάρτητο think tank από την Ουάσινγκτον, το οποίο πραγματοποίησε προσομοιώσεις πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή.
Τα «πολεμικά παιχνίδια» αυτά και η ανάλυση των δεδομένων έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το ενδεχόμενο ανάφλεξης στην περιοχή προβληματίζει στρατιωτικές και πολιτικές ηγεσίες στην Ασία αλλά και στην Ουάσινγκτον.
Μια πολεμική σύρραξη με «φόντο» την Ταϊβάν ενδεχομένως να έβρισκε τον αμερικανικό στρατό νικητή, αλλά βαθιά πληγωμένο, έχοντας υποστεί αντίστοιχες απώλειες με τις κινεζικές δυνάμεις που θα έχει «κατατροπώσει».
Aυτά είναι τα αποτελέσματα μιας προσομοίωσης πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν που πραγματοποίησε το αμερικανικό think tank «Center for Strategic and International Studies – CSIS» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή θα κέρδιζαν τις κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο θα είχαν τρομερές απώλειες, όπως χιλιάδες νεκρούς και τουλάχιστον δύο βυθισμένα αεροπλανοφόρα, ενώ η οικονομία της Ταϊβάν θα ήταν σοβαρά «πληγωμένη».
Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του CNN, ένα αρκετά λεπτομερές αντίγραφο της ανάλυσης του CSIS με τίτλο «The First Battle of the Next War» προέβλεψε ότι μια εισβολή του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) στην Ταϊβάν το 2026 θα προκαλούσε σοβαρές απώλειες σε όλες τις πλευρές, δηλαδή τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, παρόλο που η συμμαχική δύναμη υπό τη ηγεσία των ΗΠΑ θα αναδεικνυόταν νικήτρια.
Τα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι «όχι και με τεράστιες απώλειες». Σημειώνεται επίσης ότι στην προσομοίωση:
- το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχασε έως και 20 πολεμικά πλοία μεγάλου εκτοπίσματος και περίπου 3.200 στρατιώτες σε διάρκεια τριών εβδομάδων
- η Κίνα θα είχε απώλειες περίπου 10.000 στρατιωτών, 155 στρατιωτικών αεροσκαφών και 138 πολεμικών πλοίων
- η Ταϊβάν θα έχανε περίπου 3.500 στρατιώτες και ολόκληρο τον στόλο της, που αποτελείται συνολικά από 26 αντιτορπιλικά και φρεγάτες βυθισμένος εντελώς και τέλος,
- η Ιαπωνία θα μπορούσε να χάσει περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη και 26 πολεμικά πλοία
Το «μοντέλο Ουκρανίας» και προτάσεις πολιτικής
Στην ανάλυση της προσομοίωσης, οι ειδικοί του CSIS τονίζουν ότι σε μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν δεν μπορεί να εφαρμοστεί το λεγόμενο «μοντέλο της Ουκρανίας», διότι με την έναρξη του πολέμου, δεν θα ήταν εφικτή η παροχή πρόσθετων προμηθειών στην Ταϊβάν από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές της χώρες. Για αυτόν τον λόγο, το CSIS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παράσχουν όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα για να βοηθήσουν την Ταϊβάν να προετοιμαστεί επαρκώς για μια επίθεση από την Κίνα.
Το «Center for Strategic and International Studies» συνέστησε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ταϊβάν να οχυρώσουν τις βάσεις για κινεζικές πυραυλικές επιθέσεις και να στραφούν σε μικρότερα πλοία, με μεγαλύτερο βαθμό επιβιωσιμότητα και σε μεγαλύτερο αριθμό φθηνότερων μαχητικών αεροσκαφών, δίνοντας ως εκ τούτου έμφαση στην ποσότητα και στους αριθμούς, ώστε να επιβιώσουν και αυτά από τα πρώτα πλήγματα των Κινέζων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση
Φίλος του κατέβαλε εγγύηση 200.000 φράγκων
Στην ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν ακόμη πέντε άνδρες
Eνώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Bρισκόταν στη λίστα των «10 Πιο Καταζητούμενων» του FBI
Κεντρικό ρόλο στο νέο σχήμα αναλαμβάνουν η Oracle, η Silver Lake
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τις επικρίσεις που δέχθηκε η Ευρώπη κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Οι αρχές εξετάζουν τα τρένα που πέρασαν από το ίδιο σημείο τις 48 ώρες πριν το ατύχημα για να προσδιοριστεί η στιγμή που δημιουργήθηκε η βλάβη
Σε φάση κύρωσης η καταγγελία συμφωνιών – Αντιδρά η Μόσχα, επικαλούμενη οικονομικές συνέπειες
Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από την καταστολή - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.