- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το ιρανικό καθεστώς αποφυλάκισε την ηθοποιό Ταρανέ Αλιντουστί
Στήριζε ενεργά τις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί
Ιράν: Αποφυλακίστηκε η ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί
Η Ιρανή ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί αφέθηκε ελεύθερη σήμερα μετά από τρεις εβδομάδες κράτησής της λόγω της ανοιχτής υποστήριξης της στις διαδηλώσεις στο Ιράν, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Το Ιράν συγκλονίζεται από διαδηλώσεις, τις οποίες οι αρχές αποκαλούν «ταραχές», μετά τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της κράτησής της για παραβίαση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στο Ιράν.
Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις «ταραχές», συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, και χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.
Η Αλιντουστί, 38 ετών, κρατούνταν στην Τεχεράνη από τις 17 Δεκεμβρίου αφού είχε κάνει πολλές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες υποστήριζε τις διαδηλώσεις καταγγέλλοντας κυρίως την εκτέλεση διαδηλωτών, ή στις οποίες φαίνεται να σηκώνει τη μαντίλα της. Η ηθοποιός βρισκόταν στο στόχαστρο των αρχών από τον Ιούνιο του 2020 όταν είχε καταδικαστεί σε 5 μήνες με αναστολή επειδή ασκούσε κριτική στην αστυνομία μέσω του λογαριασμού της στο Twitter. Εκείνη η ανάρτηση αναφερόταν σε γεγονός του 2018, όταν η ιρανική αστυνομία ξυλοκόπησε γυναίκα που δεν φορούσε μαντίλα.
«Η πελάτισσά μου αφέθηκε σήμερα ελεύθερη με εγγύηση», δήλωσε η δικηγόρος της Ζάχρα Μινοέ στο πρακτορείο ειδήσεων Isna.
Σχεδόν 500 προσωπικότητες και εργαζόμενοι από τον χώρο του κινηματογράφου, όπως η Γαλλίδα ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ ή ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ είχαν ζητήσει τον Δεκέμβριο σε ανοιχτή επιστολή τους την άμεση αποφυλάκιση της Αλιντουστί.
Η 39χρον είναι παγκοσμίως γνωστή για τον ρόλο της στην ταινία «Ο πωλητής» του Asghar Farhadi, ενός σκηνοθέτη που προσπαθεί να εξισορροπήσει την καλλιτεχνική του ακεραιότητα και τις καλές σχέσεις του με τους μουλάδες. «Ο πωλητής» είχε βραβευτεί με το Όσκαρ ξένης ταινίας το 2016, ενώ η ίδια η Alidoosti έχει συσσωρεύσει ιρανικά και διεθνή κινηματογραφικά βραβεία: ήδη, από την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Λοκάρνο καθώς και στο διεθνές φεστιβάλ της Τεχεράνης το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Ανάμεσα στις ταινίες όπου διακρίθηκε είναι το «Όμορφη πόλη», «Η Τετάρτη με τα βεγγαλικά», «Για την Έλλυ» –όλες του Farhadi– ενώ έχει πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική σειρά «Σεχραζάντ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Πολιτοφυλακής και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Mια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικανούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Ο Δούκας εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην ζωή του στο εδώλιο μάρτυρα
Στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Επιφυλάξεις Βερολίνου για το εγχείρημα Τραμπ
Καθώς επιχείρησε να δώσει στρατηγικό περίβλημα στις δηλώσεις του
Αιχμές του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου για την Ευρώπη προκάλεσαν ένταση και αιφνίδια αποχώρηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.