- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σαν σήμερα 27 Δεκεμβρίου το 537 εγκαινιάζεται η Αγία Σοφία
«Νενίκηκά σε Σολομών», αναφώνησε ο Ιουστινιανός
Σαν σήμερα 27 Δεκεμβρίου: Τα θυρανοίξια της Αγίας Σοφίας το 537 - Οι γεννήσεις, οι θάνατοι και τα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία
Σαν σήμερα, 27 Δεκεμβρίου, σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα στην ιστορία. Γεννήσεις και θάνατοι προσωπικοτήτων που άφησαν το στίγμα τους. Το 537 τελούνται τα θυρανοίξια της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Για την οικοδόμηση της Αγίας Σοφίας δούλεψαν επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ εκτιμάται ότι το κόστος φτάνει περίπου τα 320 κεντηνάρια χρυσού, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Τα εγκαίνια έγιναναπό τον Ιουστινιανό, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ, αναφώνησε: «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε Σολομών».
Αρκετούς αιώνες μετά, το 1945, ιδρύονται η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το 2016, σαν σήμερα 27 Δεκεμβρίου, πεθαίνει η Κάρι Φίσερ, η Αμερικανίδα ηθοποιός έγινε πασίγνωστη ως πριγκίπισσα Λέια στον «Πόλεμο των Άστρων».
Γεγονότα σαν σήμερα 27 Δεκεμβρίου
537: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Τελούνται τα θυρανοίξια του ναού, ο οποίος είναι έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός αναφωνεί «Νενίκηκά σε Σολομών».
1825: Η πρώτη ατμομηχανή κάνει την εμφάνισή της στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας.
1831: Ο Βρετανός γεωλόγος και φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος επιβιβάζεται στο πλοίο Beagle (Ιχνηλάτης). Κατά τη διάρκεια αυτού του πενταετούς ταξιδιού του στη Νότιο Αμερική ο Δαρβίνος θα αναπτύξει τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Η έκδοση του ημερολογίου του για το ταξίδι τον εδραίωσε και ως διάσημο και πολύ καλό συγγραφέα.
1918: Ξεκινάει η μεγάλη εξέγερση της Πολωνίας κατά των Γερμανών.
1923: Ο Ιάπωνας φοιτητής Νταϊσούκε Νάμπα αποπειράται να δολοφονήσει τον πρίγκιπα Χιροχίτο.
1929: Ο Γενικός Γραμματέας της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν, διατάζει «την εκκαθάριση της κοινωνικής τάξης των κουλάκων (χωρικών)» στο πλαίσιο της εδραίωσης του σοσιαλισμού στην επαρχία της χώρας.
1939: Μεγάλη σεισμική δόνηση πλήττει την περιοχή Ερζινκάν της Τουρκίας με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
1945: Ιδρύονται με την υπογραφή 29 κρατών η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
1947: Η κυβέρνηση του κεντρώου Θεμιστολή Σοφούλη με αναγκαστικό νόμο κηρύσσει παράνομα το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την Εθνική Αλληλεγγύη. Με τον ίδιο νόμο, ο κομμουνισμός θεωρείται ποινικό αδίκημα και όσοι προπαγανδίζουν τις αρχές του απειλούνται με ποινές, που φθάνουν ως το θάνατο. Επίσης, απαγορεύεται η έκδοση της εφημερίδας Ο Ρίζος της Δευτέρας, εβδομαδιαίο όργανο του ΚΚΕ.
1978: Αποκαθίσταται η δημοκρατία στην Ισπανία μετά από 40 χρόνια δικτατορίας
1979: Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης εισβάλλουν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν.
1983: Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’, επισκέπτεται στη φυλακή τον Τούρκο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά (μέλος της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι») για να τον συγχωρέσει για την εις βάρος του απόπειρα δολοφονίας το 1981 στην έδρα του Βατικανού.
1985: Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές σκοτώνουν 18 ανθρώπους στα αεροδρόμια της Ρώμης και της Βιέννης.
2002: Δύο φορτηγά παγιδευμένα με εκρηκτικά εκρήγνυνται έξω από το κτίριο της ρωσικής διοίκησης στην πρωτεύουσα της υπό απόσχισης δημοκρατίας της Τσετσενίας, Γκρόζνι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 72 άνθρωποι και να τραυματισθούν 200.
2007: Δολοφονείται η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο.
2009: Προεκλογική περίοδος στο Ιράν και οι δυνάμεις ασφαλείας ανοίγουν πυρ κατά διαδηλωτών στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη.
Γεννήσεις σαν σήμερα 27 Δεκεμβρίου
1571: Γιοχάνες Κέπλερ, Γερμανός αστρονόμος, ο οποίος έως το 1618 δημοσίευσε τρεις νόμους που περιγράφουν την ελλειπτική κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο ενώ οι σύγχρονοί του έκαναν λόγο για κυκλικές τροχιές των πλανητών
1822: Λουί Παστέρ, Γάλλος χημικός και μικροβιολόγος, ο εφευρέτης της παστερίωσης.
1848: Τζιοβάνι Μπατίστα Πιρέλι, Ιταλός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας ελαστικών που φέρει το όνομά του.
1901: Μάρλεν Ντίντριχ, Γερμανοαμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια. Η κινηματογραφική ταινία, η οποία την καθιέρωσε διεθνώς, ήταν ο «Γαλάζιος Άγγελος» του 1930. Η Ντίτριχ απέδωσε όπως καμία άλλη ηθοποιός της εποχής της τον τύπο της μοιραίας γυναίκας.
1944: Μικ Τζόουνς, Βρετανός κιθαρίστας, συνθέτης και παραγωγός μέλος των συγκροτημάτων Foreigner και Spooky Tooth.
1948: Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Γάλλος ηθοποιός από τους σημαντικότερους της γενιάς του, λάτρης του οίνου, ο οποίος πρόσφατα πήρε τη ρωσική υπηκοότητα για να αποφύγει τη βαριά φορολογία του γαλλικού κράτους.
1950: Χάρις Αλεξίου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
Θάνατοι σαν σήμερα 27 Δεκεμβρίου
1923: Γκιστάβ Άιφελ, Γάλλος μηχανικός και σχεδιαστής του ομώνυμου Πύργου και σύμβολο της πρωτεύουσας της Γαλλίας, το Παρίσι.
1988: Βάσω Κατράκη, Ελληνίδα χαράκτρια
2003: Άλαν Μπέιτς, Βρετανός ηθοποιός. Ο Άγγλος διαννουμένος και συμπρωταγωνιστής δίπλα στον Άντονι Κουίν στην ταινία «Zorba the Greek».
2007: Μπεναζίρ Μπούτο, Πακιστάνη πολιτικός και 11η πρωθυπουργός της χώρας.
2016: Κάρι Φίσερ, Αμερικανίδα ηθοποιός και πασίγνωστη για το ρόλο της πριγκίπισσας Λέια στον «Πόλεμο των Άστρων».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.