- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι 5 χώρες με τους περισσότερους δημοσιογράφους στη φυλακή - Χωρίς τέλος οι διώξεις στον Τύπο
Η αποκαλυπτική έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα»
Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα - Στη φυλακή 533 ρεπόρτερ το 2022 – Σε ποιες χώρες βρίσκονται οι περισσότεροι
Ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται στις φυλακές σε παγκόσμια κλίμακα έσπασε ρεκόρ το 2022: Έχουν φθάσει τους 533, με άλλα λόγια ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 45 από το 2021, όταν είχε ήδη καταγραφεί ιστορικό υψηλό, αποκαλύπτει έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν (57) επίσης αυξήθηκε (+18,8%), κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ είχε υποχωρήσει σε «ιστορικά χαμηλά» επίπεδα το 2021 (48) και το 2020 (50).
Οι μισοί και πλέον από τους δημοσιογράφους που ήταν φυλακισμένοι σε διεθνή κλίμακα την 1η Δεκεμβρίου βρίσκονται σε πέντε χώρες:
- Στην Κίνα (110),
- στη Μιανμάρ (62),
- στο Ιράν (47),
- στο Βιετνάμ (39) και
- στη Λευκορωσία (31).
Κυνήγι δημοσιογράφων στο Ιράν μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων
Το Ιράν είναι η μόνη χώρα που δεν συγκαταλεγόταν σε αυτήν την πεντάδα πέρυσι, τονίζει η ΜΚΟ, που δημοσιοποιεί αυτόν τον ετήσιο απολογισμό από το 1995.
Όμως η Ισλαμική Δημοκρατία φυλάκισε αριθμό επαγγελματιών των ΜΜΕ «άνευ προηγουμένου» εδώ και 20 χρόνια αφότου ξέσπασαν οι μαζικές κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο.
Τριάντα τέσσερις δημοσιογράφοι προστέθηκαν έτσι στους δεκατρείς που βρίσκονταν ήδη πίσω από τα σίδερα προτού εκδηλωθεί το κίνημα αμφισβήτησης του κληρικαλιστικού καθεστώτος.
Τα «δικτατορικά» και τα «αυταρχικά καθεστώτα» μοιάζουν αποφασισμένα και πολύ πιο αποενοχοποιημένα να ρίχνουν στη φυλακή δημοσιογράφους, στηλίτευσε ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον ετήσιο απολογισμό της, η RSF υπογραμμίζει επίσης τον άνευ προηγουμένου αριθμό των γυναικών δημοσιογράφων που έχουν ριχτεί στις φυλακές: είναι 78 (έναντι 60 την περασμένη χρονιά).
«Οι γυναίκες δημοσιογράφοι αποτελούν πλέον σχεδόν το 15% των κρατουμένων, ενώ δεν αντιπροσώπευαν παρά λιγότερο από το 7% πριν από πέντε χρόνια», υπογραμμίζει ακόμη η ΜΚΟ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απευθύνει έκκληση για την ενότητα των μουσουλμανικών χωρών
Στο νοσοκομείο η σύντροφος και η κόρη του
«Έχουν εξαφανιστεί ολόκληρα χωριά» - Δραματικές στιγμές στα νεκροτομεία
Φόβοι ότι το πρόβλημα θα χειροτερέψει
To krapfen που έγινε viral
Τι λέει ο Αχμέντ Φουάντ Αλχατίμπ
Δεν είναι γνωστό πόσα κυκλοφορούν
Καθώς η αφόρητη ζέστη αλλάζει και το dress code
Η επίμαχη εικόνα είχε τραβηχτεί σε κινηματογραφική προβολή στο Λας Βέγκας
Η Συρία είναι το πιο επικίνδυνο μέτωπο
Το νομικό εμπόδιο για μόνιμη επιστροφή
Τρίτη καταδίκη για παρόμοιο αδίκημα
Διαμαρτυρόμενοι για το χοιρινό που σερβίρει το μαγαζί
Αντιδράσεις για την ελευθερία του Τύπου
Πώς λειτουργεί το κόλπο
«Τα πυρομαχικά δεν μπορεί να αποθηκεύονται κοντά σε κατοικίες» δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Το σπίτι που νοίκιασε και η έρευνα για τον Άντριου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.