Το Ιράν προχωρά στη δεύτερη εκτέλεση διαδηλωτή για τις διαδηλώσεις υπέρ της Mαχσά Αμινί
Τουλάχιστον άλλοι 23 διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
Ιραν: Εκτελέστηκε και δεύτερος διαδηλωτής για τις κινητοποιήσεις μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί
Οι αρχές του Ιράν προχώρησαν σήμερα στη δεύτερη εκτέλεση που συνδέεται με τις διαδηλώσεις που συνταράσσουν τη χώρα εδώ και τρεις μήνες, μετέδωσε το Mizan online, πρακτορείο ειδήσεων προσκείμενο στο δικαστικό σύστημα.
«Ο Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ, που καταδικάστηκε σε θάνατο την 29η Νοεμβρίου για τη δολοφονία με μαχαίρι δυο μελών των δυνάμεων ασφαλείας και τραυμάτισε άλλα τέσσερα», εκτελέστηκε δημόσια στη Ματσχάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο.
Σύμφωνα με έτερο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το IRNA, ο άνδρας αυτός σκότωσε δυο μέλη της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης Μπασίτζ.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ακόμη ότι ο κατηγορούμενος «διεξήγε πόλεμο εναντίον του Αλλάχ».
Την περασμένη εβδομάδα εκτελέστηκε ο Μοχσέν Σακαρί, ιρανός ράπερ. Κατηγορήθηκε πως επιτέθηκε σε μέλος των δυνάμεων ασφαλείας και το τραυμάτισε με μαχαίρι, καθώς και ότι απέκλεισε δρόμο στην Τεχεράνη.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν πως τουλάχιστον 470 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και άλλοι 18.000 έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Τουλάχιστον άλλοι 23 διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο κι αναμένουν την εκτέλεσή τους, πέραν των δύο που θανατώθηκαν ήδη.
Έναυσμα των μαζικών κινητοποιήσεων στο Ιράν ήταν ο θάνατος τη 16η Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, στα χέρια της αστυνομίας ηθών.
Το Ιράν είναι «πρωτοπόρο» στις εκτελέσεις και συνήθως δι’ απαγχονισμού. Ο πρώτος κρατούμενος της «εξέγερσης της μαντίλας» εκτελέστηκε την περασμένη Πέμπτη. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι έλαβε ένα έγγραφο υπογεγραμμένο από έναν ανώτερο Ιρανό αστυνομικό διοικητή που ζητούσε να ολοκληρωθεί η εκτέλεση κρατουμένου δημόσια «το συντομότερο δυνατόν», ως… «μια χειρονομία ευχαριστίας προς τις δυνάμεις ασφαλείας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.