Κοσμος

Τζέιλεν Σμιθ, ποιος είναι ο νεότερος αφροαμερικανός δήμαρχος στην ιστορία των ΗΠΑ

Σε ηλικία μόλις 18 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
jaylen-smith

Τζέιλεν Σμιθ: Στα 18 του ο νεότερος αφροαμερικανός δήμαρχος στην ιστορία των ΗΠΑ - Η πολιτική του ατζέντα

Ένας 18χρονος φοιτητής στην πολιτεία του Αρκάνσας έγινε ο νεότερος αφροαμερικανός δήμαρχος που εκλέγεται στις ΗΠΑ. Ο Τζέιλεν Σμιθ μόλις τον Μάιο αποφοίτησε από το λύκειο. Την Τρίτη, ψηφίστηκε για να ηγηθεί της αγροτικής πόλης Ερλ, 50 χιλιόμετρα δυτικά του Μέμφις του Τενεσί.

Δεν είναι ο πρώτος 18χρονος δήμαρχος στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την οικογένειά του να γιορτάσει τη μεγάλη νίκη. «Η μητέρα μου δεν μπορεί να σταματήσει να κλαίει», δήλωσε ο Σμιθ στην Washington Post την Τετάρτη.

Δημοκρατικός, κέρδισε στην πόλη των 1.800 κατοίκων, καθώς οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές των ΗΠΑ ήταν στραμμένοι στην αναμέτρηση για τη Γερουσία στην Τζόρτζια.

«Ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο κεφάλαιο του Ερλ του Αρκάνσας», έγραψε ο Σμιθ στο Facebook για να γιορτάσει τη νίκη του.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υποστηρικτές μου για την ενίσχυση και που πήγαν να με ψηφίσουν στις κάλπες. Σας είμαι πραγματικά ευγνώμων».

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 235 προς 185, σύμφωνα με την καταμέτρηση από το γραφείο του γραμματέα της κομητείας Crittenden.

Τζέιλεν Σμιθ: Η πολιτική του ατζέντα

Ο νέος δήμαρχος κατέβηκε υποψήφιος έχοντας στην ατζέντα του τη βελτίωσης της αστυνομικής δύναμης, την επισκευή του αποχετευτικού συστήματος της πόλης, την αντιμετώπιση των εγκαταλελειμμένων σπιτιών και τη βελτίωση της συμμετοχής της κοινότητας.

Ως δήμαρχος, σχεδιάζει επίσης να φέρει ένα μεγάλο παντοπωλείο στην κοινότητα - το μοναδικό στην πόλη έκλεισε πριν από χρόνια. Ενώ φοιτούσε στο λύκειο, διετέλεσε πρόεδρος της ένωσης μαθητικής αυτοδιοίκησης του σχολείου και είχε ηγετικούς ρόλους σε σχολικούς συλλόγους.

«Πρέπει να ξεκινήσεις από κάπου - πραγματικά πρέπει», δήλωσε στην Post. «Δεν ήθελα να είμαι 30 ή 40 ετών και να γίνω δήμαρχος, ενώ θα μπορούσα να γίνω τώρα».

Ο Σμιθ σχεδιάζει να συνεχίσει τις σπουδές του στο Arkansas State University Mid-South, καθώς συνδυάζει τα δημαρχιακά του καθήκοντα, και ελπίζει ότι κάποια μέρα θα γίνει εισαγγελέας.

Το 2005, ο 18χρονος Μάικλ Σέσιονς κέρδισε μια κούρσα για να γίνει δήμαρχος της πόλης Χιλσντεϊλ του Μίσιγκαν - πριν καν ολοκληρώσει το λύκειο.

Εκείνη την εποχή, ο διευθυντής του σχολείου του δήλωσε: «Του είπα ότι αν κερδίσει, θα πρέπει να τελειώσει τα μαθήματά του. Δεν θα ήθελα να χρειαστεί να αποβάλλω έναν αξιωματούχο της πόλης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ