Κοσμος

Μενέντεζ για F-16: Δεν θα εγκρίνω την πώλησή τους στην Τουρκία

«Καμία νίκη για την Τουρκία» τόνισε εκ νέου ο Γερουσιαστής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μενέντεζ: Δικτάτορας ο Ερντογάν - Δεν εγκρίνω την πώληση των F-16
Ρόμπερτ Μενέντεζ © ΕPA Pool

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Δεν θα εγκρίνω την πώληση F-16 στην Τουρκία

«Ο νόμος NDAA (National Defense Authorization Act) για τον αμυντικό προϋπολογισμό δεν αποτελεί νίκη για την Τουρκία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Επανέλαβε μάλιστα ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής δεν θα εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία όσο ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις παραβιάσεις στην περιοχή.

Προ ημερών μιλώντας στην ΕΡΤ μετά το τέλος εκδήλωσης, ο γερουσιαστής Μενέντεζ εξέφρασε για ακόμα μια φορά την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας. «Δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση, κάτι που αποτελεί προφανώς μέρος της διαδικασίας για τυχόν πωλήσεις όπλων. Η κυβέρνηση δεν μου έχει στείλει καμία ειδοποίηση. Οπότε υποθέτω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέγεται δημοσίως και αυτού που τελικά συμβαίνει. Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι είτε υπάρξει ειδοποίηση είτε δεν υπάρξει, δεν έχω καμία πρόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες ,να συμφωνήσω σε πωλήσεις F-16 στην Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως γνωστόν ο Μενέντεζ αντιτίθεται στο τουρκικό αίτημα για την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι καθηλωμένα σε στρατιωτικά αεροδρόμια. Οταν κατατέθηκε το τουρκικό αίτημα περί αγοράς και αναβάθμισης των F-16, ελάχιστοι στην Ουάσιγκτον το συνέδεαν με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ωστόσο ο Μενέντεζ και ο βουλευτής Κρις Παπας πρόκριναν σχετικές τροπολογίες. Ωστόσο η τροπολογία Μενέντεζ - Βαν Χόλεν δεν πέρασε στο τελικό κείμενο. 

Ο αμερικανός γερουσιαστής έχει μάλιστα δηλώσει ότι προτίθεται να ασκήσει βέτο στην έγκριση οποιασδήποτε μελλοντικής σύμβασης για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ