Κοσμος

Τανκς στους δρόμους της Κίνας ξυπνούν μνήμες Τιεν Αν Μεν (βίντεο)

Κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων σε μεγάλες πόλεις

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διαδηλώσεις στην Κίνα: Τανκς βγήκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων - Πληθαίνουν τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μεγαλώνει η ανησυχία στην Κίνα, καθώς τα τανκς έκαναν την εμφάνισή τους σε κεντρικούς δρόμους μεγάλων πόλεων. Σειρά βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους κινεζικών πόλεων, όπως τη Σαγκάη, τη Γουχάν και την Χανγκζού.

Άλλες μετακινήσεις γίνονται τη νύχτα, σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα άρματα κινούνται στους κεντρικούς δρόμους μέρα μεσημέρι, σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα επίδειξης ισχύος.

Οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών κατά της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει τριγμούς στο κομμουνιστικό καθεστώς, το οποίο ζητά την καταστολή των «εχθρικών δυνάμεων».

Σημειώνεται ότι οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σήμερα σε όλη τη χώρα, όπου η αστυνομία προσπαθεί να τους σταματήσει, με τα επεισόδια να συνεχίζονται.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης από το 1989 και τη σφαγή στην πλατεία Τιέν Αν Μεν, με το κυβερνών κόμμα να βγάζει τα άρματα μάχης μέσα στις πόλεις.

Η επιτροπή πολιτικών και δικαστικών υποθέσεων του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος, η οποία έχει την εποπτεία των δυνάμεων της τάξης στη χώρα, δήλωσε ότι είναι «απαραίτητο να κατασταλούν οι δραστηριότητες παρείσφρησης και δολιοφθοράς των εχθρικών δυνάμεων, βάσει του νόμου», σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασης, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ως τώρα έχουμε δει εικόνες βίαιης καταστολής ειρηνικών διαδηλωτών, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις παραμένουν σιωπηλοί, κρατώντας ένα λευκό χαρτί σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Έχουν δει το φως και καταγγελίες για αστυνομικούς που απαιτούν από πολίτες να σβήνουν βίντεο και φωτογραφίες αυτοπτών για να μην διαδίδεται η πληροφορία (μέσα και έξω από τη χώρα) περί διαδηλώσεων.

Πώς οι Κινέζοι διαδηλωτές αψηφούν τις Αρχές

Οι πολέμιοι των κινεζικών περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της COVID καταφεύγουν σε εφαρμογές γνωριμιών και στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν μπλοκαριστεί στην ενδοχώρα, προκειμένου να διαφύγουν από τους λογοκριτές και να διαδώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Βίντεο, φωτογραφίες και λογαριασμοί των πολέμιων των σκληρών κινεζικών μέτρων έχουν κατακλύσει τον έντονα λογοκριμένο κινεζικό κυβερνοχώρο. Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους πολλών κινεζικών πόλεων για τρεις ημέρες από την περασμένη Παρασκευή, σε μια ένδειξη πολιτικής απείθειας που παρατηρείται για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που βρίσκεται στην εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Η οργή των πολιτών για την αυστηρή πολιτική της μηδενικής COVID γιγαντώνεται σχεδόν τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, αλλά η σπίθα που προκάλεσε το κύμα των διαδηλώσεων ήταν μια φονική πυρκαγιά σε μια πολυκατοικία στην πόλη Ουρούμτσι της δυτικής Κίνας.

Οι αρχές αρνούνται τις κατηγορίες που διατυπώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι εξαιτίας του λοκντάουν οι ένοικοι δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από την πυρκαγιά, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τις διαδηλώσεις στους δρόμους του Ουρούμτσι, βίντεο από τις οποίες αναρτήθηκαν στις εφαρμογές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Weibo και Douyin.

Οι λογοκριτές επιχείρησαν να τα σβήσουν γρήγορα αλλά χρήστες τα κατέβασαν και τα ανήρτησαν εκ νέου, όχι μόνο στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στα απαγορευμένα στην Κίνα Twitter και Instagram.

Κάτοικοι άλλων πόλεων και φοιτητές σε πανεπιστημιουπόλεις ανά την Κίνα διοργάνωσαν στη συνέχεια συγκεντρώσεις, οι οποίες βιντεοσκοπήθηκαν και αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης δεν αναφέρονται στις διαδηλώσεις και η κυβέρνηση έχει πει ελάχιστα σχετικά με αυτές.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα, έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου για τις διαδηλώσεις, ότι η Κίνα είναι μια χώρα όπου προστατεύονται το κράτος δικαίου και όλα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών της, αλλά ότι αυτά θα πρέπει να ασκούνται στο πλαίσιο του νόμου.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος υγείας δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες των πολιτών για τα μέτρα ανάσχεσης της COVID πηγάζουν από τον υπερβάλλοντα ζήλο, με τον οποίο αυτά εφαρμόζονται και όχι από τα ίδια τα μέτρα.

Οι διαδηλωτές που επικοινωνούν μέσω της δημοφιλέστερης αλλά εξαιρετικά λογοκριμένης εφαρμογής WeChat διατηρούν τις πληροφορίες στο ελάχιστο, σύμφωνα με διαδικτυακές συζητήσεις στρατηγικής που είδε το Reuters.

Οι τοποθεσίες των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων δίνονται χωρίς εξήγηση ή επικοινωνούνται με συντεταγμένες χάρτη ή με έναν χάρτη που διακρίνεται αμυδρά στο φόντο μιας ανάρτησης.

Πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε λογισμικό εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) για να ξεπεράσουν το τείχος προστασίας (firewall) της Κίνας και να χρησιμοποιήσουν κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι οι πολίτες έχουν δημιουργήσει ομάδες στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram για να μοιράζονται πληροφορίες για τις πόλεις τους, ενώ οι υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων εφαρμογών γνωριμιών χρησιμοποιούνται επίσης με την ελπίδα ότι υφίστανται λιγότερο έλεγχο, σύμφωνα με έναν διαδηλωτή από το Πεκίνο που αρνήθηκε να κατονομαστεί, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν επίσης πλατφόρμες για να μοιράζονται συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σύλληψής τους, όπως με ποιο τρόπο να σβήνουν δεδομένα από ένα τηλέφωνο.

Η αστυνομία ελέγχει τα τηλέφωνα για VPN και για την εφαρμογή Telegram, λένε κάποιοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας λογαριασμός στο Twitter με σχεδόν 700.000 ακολούθους που ονομάζεται «Ο Δάσκαλος Λι δεν είναι ο δάσκαλός σου», έχει αποσπάσει μεγάλη προσοχή για τη δημοσίευση βίντεο διαμαρτυρίας από όλη την Κίνα.

Κάποια στιγμή την Κυριακή ο λογαριασμός ανέφερε: «Προς το παρόν, υπάρχουν πάνω από δώδεκα αιτήσεις κάθε δευτερόλεπτο».

Οι χρήστες του διαδικτύου προσπαθούν επίσης να ξεφύγουν από τους λογοκριτές με παρωδίες πατριωτικών αναρτήσεων ή με αυτές που δείχνουν ένα κενό τετράγωνο, μια αναφορά στο λευκό φύλλο χαρτιού - σύμβολο διαμαρτυρίας που έχουν υιοθετήσει οι Κινέζοι.

Μια ανάρτηση, που έγινε viral στην εφαρμογή WeChat της Κίνας, που χρησιμοποιείται από περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες, επαναλάμβανε τη λέξη «καλό» για κάθε γραμμή, προφανώς χλευάζοντας την τάση των αρχών και των κρατικών μέσων ενημέρωσης να παρουσιάζουν τα πάντα θετικά.

Η ανάρτηση κοινοποιήθηκε ευρέως προτού εξαφανιστεί.

Ορισμένοι χρήστες του WeChat έχουν δημοσιεύσει αποσπάσματα από δηλώσεις ηγετών όπως ο Μάο Τσετούνγκ και ο Σι, που εκφράζουν υποστήριξη για την ελευθερία του λόγου ή για τη λαϊκή εξέγερση σε ομιλίες που γίνονται υπό διαφορετικές συνθήκες, οι οποίες πλέον φαίνονται κατάλληλες για τους πολέμιους της πολιτικής της μηδενικής COVID.

«Τώρα ο κινεζικός λαός έχει οργανωθεί και δεν πρέπει να τα βάλουμε μαζί του», λέει ο Σι σε ένα απόσπασμα από μια ομιλία του 2020 για τον εορτασμό της 70ης επετείου από την είσοδο της Κίνας στον πόλεμο της Κορέας, η οποία αναδημοσιεύτηκε ευρέως τη Δευτέρα (28/11).