Φωτογραφια

Intimacy: Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη που ενώνει το κόσμημα με τη φωτογραφία

Οι δημιουργίες της Φένιας Γκοντοσίδου συνομιλούν με τις εικόνες της Σοφίας Δαρμουσλή στην Αχειροποίητο

Δημήτρης Καραθάνος
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Intimacy: Tα νέα κοσμήματα της Φένιας Γκοντοσίδου συναντούν το φωτογραφικό βλέμμα της Σοφίας Δαρμουσλή, στην έκθεση του showroom Exercitatio Fen'ae (1-11/12)

Πώς στέκονται στην πρώτη τους εικαστική συνεργασία όσες δημιουργούν με τόλμη και οραματισμό; Στην έκθεση Intimacy, η οποία εγκαινιάζεται την 1η Δεκεμβρίου στο ατελιέ και showroom Exercitatio Fen'ae στην Αχειροποίητο, η νέα σειρά κοσμημάτων της Φένιας Γκοντοσίδου ατενίζει τον γοητευτικό αναλογικό κόσμο των φωτογραφικών κολάζ της Σοφίας Δαρμουσλή. Και προκύπτει η πιο ενδιαφέρουσα έκθεση που θα δεις στα τέλη του 2022 στη Θεσσαλονίκη.

Τι είναι το Intimacy και γιατί προκαλεί έξαψη η συνεργασία των δύο δημιουργών σε όσους θα επισκεφθούν τα έργα τους την περίοδο 1 με 11 Δεκεμβρίου;

Intimacy θα πει οικειότητα, και πρόκειται για επιτυχημένο τίτλο, αν αναλογιστούμε τα αισθητικά συμφραζόμενα και τη νοητή γραμμή που ενώνει τις δουλειές τους: Το επικίνδυνο και συναρπαστικό παιχνίδι της τέχνης ως γνωριμίας με τον εσωτερικό κόσμο, την απληστία για συναισθηματική ειλικρίνεια, την επίμονη ανάγκη για συνομιλία με το αόρατο και για εξοικείωση με τον εαυτό.

«Έχω πολλά να πω, κυρίως μέσα από τις συλλογές μου και τον χώρο που έχω φτιάξει για να μας στεγάσει. Προπάντων το κόσμημα είναι ένα μέσο το οποίο μου επιτρέπει να εκφράζω τις σκέψεις μου, αλλά και να κατασκευάσω έναν τρόπο ζωής που ταιριάζει σε εμένα»: Έτσι περιγράφει η Φένια Γκοντοσίδου την ερωτική της σχέση με την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας και τη θέση της σε αυτή.

Στην εξέλιξη της συλλογής 25:25, η οποία θα παρουσιαστεί στην έκθεση, το κόσμημα προκύπτει ως πρακτική η οποία ανάγεται σε κάτι πολύ προσωπικό, η παγερή ομορφιά του ασημιού, που σε στιγμές αγκαλιάζει τόπους πιο άμπιεντ και από τον Biosphere και άλλοτε προσφέρει την ένταση μιας υπερβολικής δόσης από τον ηλεκτρισμό ενός κεραυνού των Spacemen 3. Το ασήμι, και ο λιτός μινιμαλισμός ενός υλικού που έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα, με τη δημόσια και ιδιωτική υπόσταση του ατόμου.

Στη δουλειά της Σοφίας Δαρμουσλή για το Intimacy, η φωτογραφία έρχεται ως εξερεύνηση της οικειότητας μέσα από τόπους, τοπία, πρόσωπα, μέσα από εσωτερικές διεργασίες που εκφράζονται με συνθέσεις γεωμετρημένες στο ασπρόμαυρο και τη σέπια, το αναλογικό φιλμ και το εφευρετικό παιχνίδι του κολάζ.

Εικόνες που δημιουργούν μια παρήγορη, ιδιωτική ατμόσφαιρα, ένα οπτικό brainwashing στο κλείστρο του φακού και στα νερά του φεγγαριού, ένα σκηνικό μέσα στο οποίο ο εαυτός αισθάνεται ασφαλής.

Το Intimacy είναι η έκφραση μιας διαρκούς ανησυχίας, όμως τα έργα του είναι καθαρά και ειλικρινή –σαν τα κοσμήματα και τις φωτογραφίες του. Ταυτόχρονα, είναι ένας κόσμος φτιαγμένος από τον ρυθμό του δρόμου, εκεί όπου φύονται οι νέες ιδέες, οι πιο φρέσκες εκφράσεις, τα πιο απροσδόκητα καλλιτεχνικά σάμπλινγκ.

Παιδιά της γειτονιάς αυτού που ονομάζουμε θεσσαλονικιώτικο κέντρο και δύο από τους καλύτερους προδρόμους των δημιουργικών πραγμάτων που θα έρθουν, η Φένια Γκοντοσίδου και η Σοφία Δαρμουσλή επικοινωνούν μια σειρά έργων γεμάτων ομορφιά και αντιφάσεις. Αν σου έμειναν ερωτηματικά, καλύτερα να επισκεφθείς το Exercitatio Fen'ae τις επόμενες ημέρες.

Exercitatio Fen'ae x Sofia Darmousli
Intimacy
Photography Exhibition, New Jewellery Designs
1-11.12.2022 | 18:00 - 21:00
Opening night: 01.12 Thursday 18:00
Αχειροποιήτου 5, Θεσσαλονίκη

Facebook event: Intimacy
exercitatiofenae.com